ca. 1885 - 1891 Blue Enamel Ribbed Egg/
Blauw Email Geribbeld Ei

Gift ?
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Nalatenschap wijlen Stavros S. Niarchos, Parijs
Hoogte: 11 cm

Blue Enamel Ribbed Egg

Het Blue Enamel ribbed Egg is gemaakt van groen, rood en geel goud, saffieren, diamanten en blauw emaille. Het miniatuur konijntje is van aquamarijn met robijnen.

De drie kleuren goud en het geëmailleerde doorschijnend koninklijk blauw emaille van dit Ei worden bekroond door een Keizerlijke kroon, gezet met facetgeslepen saffieren en diamanten. Het Ei rest op een gouden onderstel dat uitwaaiert in een bekervormige formatie van acanthus bladeren. Rond het middengedeelte van dit Ei, gouden verticale bandjes in wisselende patronen die een ribbeleffect geven, waardoor dit Ei haar naam heeft gekregen.

Achtergronden bij dit ei

Het Ei heeft tegenwoordig als surprise een miniatuur konijntje van aquamarijn met robijnen oogjes. Waarschijnlijk was de originele surprise gemaakt van maansteen. Fabergé experts vermoeden dat dit Ei in de loop der jaren door restauraties behoorlijk anders is dan het originele Ei. De eivorm is duidelijk van Fabergé maar de voet en de kroon en de surprise passen daar eigenlijk niet bij.

Goudmerken plaatsen dit Ei in de tijd tussen 1995 en 1891. In 1921 gekocht door Alexander Tillander, een Finse Juwelier. In 1924 verkocht aan een Heer Popper in Budapest. In 1953 de Hammer Gallieries, New York. 1962 Collectie Stavros S. Niarchos, Parijs, 1996, De erven Stavros S. Niarchos, Parijs.

Fabergé scholar Dr. Tillander-Godenhielm gaat er van uit dat de18de eeuwse ei-vormige wijnglazen, nu in the State Hermitage, voor Fabergé de inspiratie voor dit ei waren. [1]

18th century Hermitage Drinking Glass
(Wijnglas in Eivorm - coutresy Hermitage Museum)

* De meeste Fabergé boeken vermelden dat het konijntje is gemaakt van agaat. Echter onderzoek tijdens de 1989-1990 San Diego Fabergé tentoonstelling heeft aangetoond dat het konijntje gemaakt is van aquamarijn. (De 2004 Duitse versie van de tentoonstellings catalogus vermeldt aquamarijn). Met dank aan Tim Adams voor zijn opmerkzaamheid!

[1] Fabergé ja hänen suomalaiset mestarinsa (Fabergé and His Finnish Workmasters), 2008, 93.

 

volgendeVolgend Ei

 

 

 

Pagina gewijzigd: November 12, 2018

***