1907 Love Trophies Egg - Cradle with Garlands Egg
1907 Liefdes Trofee Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Privé Collectie USA
Hoogte: 14,6 cm

Love Trophies Egg

Het 1907 Love Trophies Egg, ook bekend als "Cradle with Garlands Egg", is gemaakt van verschillende kleuren goud, doorschijnend blauw, groen en oesterkleurig emaille, diamanten, robijnen, parels, witte onyx en zijde voor de bekleding. Vermiste surprise, een schilderijezeltje, wit emaille, een robijn, parels, rozetgeslepen diamanten, met een miniatuur van de Keizerlijke kinderen. [Fabergé, Proler, Skurlov, The Fabergé Imperial Easter Eggs, 1997, 246].

Dit gouden Ei in de Louis XVI-stijl is zacht blauw geëmailleerd en afgewerkt met een band, bestaande uit beschilderde emaille rozen en groen geëmailleerde blaadjes en paneeltjes van helder oesterkleurig emaille. Het interieur is bekleed met zijde en heeft een holte waar oorspronkelijk de surprise in was verborgen. Het Ei zelf rust in een gouden constructie met vier kolommen als liefdes trofeeën, met daarop cupido pijlen, gezet in diamanten. Het geheel staat op een ovalen onyx basis die ingelegd is met lichtblauw geëmailleerde paneeltjes, lauwertakken in groen goud, versierd met roodgouden roosjes.

Achtergronden bij dit Ei

Dit Ei is heel weinig te zien geweest sinds het uit Rusland verdween en was een bron van discussie gedurende meer dan vijftig jaar. De vraag was vooral voor wie het gemaakt was, wanneer, en wat de surprise was. Het opduiken van dit Ei in San Diego op een expositie in 1989 bracht duidelijkheid over de datum; de goudstempels waren definitief van voor 1908 omdat de goudmerken in dat jaar veranderd zijn. Dus was het Ei waarschijnlijk gemaakt als paasgeschenk om de geboorte te vieren van de langverwachte troonopvolger, Tsarevich Alexei, die in juli 1904 geboren was. De onlangs opgedoken rekening toont dat het Love Trophies Egg gemaakt was voor Maria Feodorovna, en dat de surprise een miniatuur was met de portretjes van alle vijf de keizerlijke kinderen.

Hoe het Ei in het Westen terecht kwam is eigenlijk niet bekend, misschien via de Hammer Galleries en hun connecties in Rusland. Van de dertiger jaren tot 1962 zijn de verblijfplaats en de eigenaar onbekend. 1989 in een privé collectie in de Verenigde Staten. 1992 verkocht door Sotheby's New York namens een privé verzamelaar, aan een anonieme koper uit de Verenigde Staten voor ruim 3 miljoen dollar!

* Update oktober 2017.

Beschrijving van de surprise uitgebreid omdat we nu naar alle waarschijnlijkheid weten hoe de surprise van het 1907 Rose Trellis Egg er uit gezien heeft. Greg Daubney suggereerde dat misschien het miniatuur van dit Ei ook gebaseerd was op dezelfde 1906 fotoreportage en ik acht dat heel goed mogelijk. Hier is een van de foto's uit die reportage van de vijf Keizerlijke kinderen tezamen gefotografeerd. Courtesy Les Derniers Romanov.com

The Five Imperial Children in 1906


next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: October 31, 2017