Early Imperial Egg Exhibitions - 1900 Paris Exposition Universelle

1900
(Afbeelding hierbovenOlia I Klod)

Zo vaak heb ik me afgevraagd of het jaar 1900 een speciaal jaar was voor de Romanovs en Fabergé, zoals het nieuwe millennium voor ons was in het jaar 2000. Natuurlijk, een millennium wisseling is nóg specialer dan een eeuwwisseling, maar omdat de meeste mensen maar één van de twee meemaken in hun leven, is het hoe dan ook een speciale gebeurtenis.

Naar de twee Eieren kijkend die Fabergé voor het jaar 1900 maakte, het Cockerel Egg en het Transsiberian Railroad Egg, zou je zeggen van "ja", want beide Eieren zijn uitzonderlijk groot en mooi, beide met bewegende delen; ééntje met een ingebouwde klok en "pop up" vogeltje, de ander met een treintje uitgevouwen kan worden en dat zelf kan rijden. Maar zoals met zoveel dingen over Fabergé en zijn Keizerlijke Paaseieren, we zullen het nooit met zekerheid weten. Hoe vaak heb ik niet gezucht en gedacht "als dit Eitje toch eens kon spreken..."

1900  1900
De twee 1900 Eieren. Links het Cockerel Egg, rechts het Transsiberian Railway Egg
(Images courtesy Link of Times and Kremlin Collections)

Wel bekend is dat 1900 het jaar was van de Parijse Wereldtentoonstelling, de Paris Exhibition Universelle. Vele jaren vooruit geplanned als hét moment om de eeuwwisseling te vieren en het nieuwste, het beste en het mooiste van de hele wereld te tonen.

Omdat Frankrijk Rusland beschouwde als voornaamste bondgenoot, was Rusland aanwezig met een grote vertegenwoordiging en werd de Frans-Russische alliantie uitbundig gevierd. Vandaag de dag herinneren de Pont Alexandre III in Parijs en de Trinity Brug in St. Petersburg aan deze alliantie.

1900 Paris Exhibition Universelle
Nicholas II Stamp - Russie Paris 1900 - Collection Collyon

We weten ook dat Fabergé deel nam aan de expositie en dat onder de objecten die hij tentoonstelde zich een aantal Keizerlijke paaseieren bevond, en dat is waarom je hier bent, toch smile

Het Aantal Eieren Tentoongesteld

1900 Pansy Egg

1899 Imperial Pansy Egg as Exhibited at the Exposition Universelle. Private Collection, United States.
(Courtesy Fabergé: Imperial Jeweller, by Géza von Habsburg and Marina Lopato, Fabergé and the Paris 1900 Exposition Universelle page 120)

Hoewel Charles Bainbridge schrijft dat ALLE Imperial Easter Eggs werden tentoongesteld[1], schrijft een Franse reporter over 14 Eieren en beschrijft er vershillende. Omdat er helaas maar één foto bekend is (zie later in dit artikel) moeten we het doen met geschreven rapporten als voornaamste bron. [2]

In 1900, ten tijde van de Tentoonstelling, waren er in totaal 20 Keizerlijke Paaseieren gemaakt door Fabergé voor de twee Keizerinnen. 15 voor Maria Feodorovna en 5 voor Alexandra Feodorovna, de twee 1900 Eieren niet meegeteld. De Parijse tentoonstelling opende op Eerste Paasdag 1900 en in verschillende kranten artikelen wordt gesproken over de 1899 Eieren als "de Eieren van dit jaar", dus we kunnen ervan uitgaan dat de twee 1900 Eieren niet aanwezig waren in Parijs.

Le Matin May 14, 1900
Le Matin, maandag 14 mei 1900 (klik om te downloaden)

Een "ooggetuigeverslag" van wat Fabergé tentoonstelde op de 1900 Exposition Universelle werd gepubliceerd in Le Matin (De Morgen), van maandag 14 mei 1900 Collection Imperiale - Les Oeufs de Pacques de l'Imperatrice. (Keizerlijke Collectie - De Paaseieren van de Keizerin - klik bovenstaand plaatje om het artikel te downloaden) en geeft een nieuw en interessant inkijkje in het aantal tentoongestelde Eieren.

Aan de franse journalist werden alle eieren getoond door "Monsieur Fabergé*, de zoon van de hofjuwelier van Rusland". (M. Fabergé, le fils de l'orfèvre de la cour de Russie)".

Hij, de journalist, zegt dat veertien (14) eieren werden tentoongesteld, hetgeen in tegenspraak is met een aantal van 40 (Harrison, Stephen, et al. Artistic Luxury – Fabergé Tiffany Lalique, 2008, 21 en 72) en ook gepubliceerd in het October, 24, 1900 English language Jewelers' Circular tijdschrift. Dit is waarschijnlijk een vertaalfout van de Franse woorden quatorze (14) en quarante (40).

Een gedeeltelijke vertaling (door mij aw) van het artikel betreffende de tentoongestelde Keizerlijke Eieren is aangevuld met de naam van de eitjes tussen haakjes:

...en hier zijn, zij aan zij, het verleden en de toekomst, geluk, tederheid en hoop vertegenwoordigend, veertien (14) Paaseieren, gepresenteerd aan de twee Keizerinnen, door de Keizers, hun echtgenooten.

Dit verteld ons Mr. Fabergé, zoon van de Russische hofjuwelier.

En is deze niet prachtig? [1891 Memory of Azov Egg] - En deze? vraag Mr. Fabergé ... Zijne Majesteit Nicholas II gaf deze aan Alexandra Feodorovna in het jaar van de Kroning [1897 Coronation Egg].

Memory of Azov Egg Coronation Egg

- Voila, dit is gemaakt door de barbaren uit het noorden! zegt Mr. Fabergé lachend. En hij laat ons andere prachtige paaseieren zijn. Om ze vast te houden, nadat de Keizerlijke handen ze gestreeld hebben ...

De goudsmid die plezier heeft in onze verbazing, laat ze een voor een allemaal zien.

- Deze hier, goud en rood emaille, heeft een scherm waarop alle kastelen van de Keizerin weduwe zijn geschilderd [1890 Danish Palaces Egg]. En Nicholas II, om de vrijgevigheid van zijn vader ten opzichte van zijn moeder te herdenken, heeft twee jaar geleden een soortgelijk Ei aan zijn jonge Tsarina gegeven. [1896 Egg with Revolving Miniatures]

Danish Palaces Egg Egg with Revolving Miniatures

Twee andere ... van 1898 [Lilies of the Valley Egg]. Dat van 1899 [Pansy Egg] ...

Lilies of the Valley Egg Pansy Egg

Moeten we de andere eieren beschrijven, van goud, van bergkristal, delikaat marmer, in de stijl van Louis XVI - eentje met in het binnenste, de olifant met het Deense wapen? [1890 Diamond Trellis Egg] ...

Diamond Trellis Egg

Zo, van al het bovenstaande weten we nu in ieder geval dat de volgende zeven Eieren te zijn waren:

Danish Palaces Egg Memory of Azov Egg  Diamond Trellis Egg Egg with Revolving Miniatures  Coronation Egg Lilies of the Valley Egg Pansy Egg 

De enige foto, zover ik weet, waarop de Fabergé stand op de 1900 Exposition te zien is kun je hier beneden zien. Links een algemeen overzicht van de Fabergé stand op een helaas niet erg duidelijke foto. Toch verbeeld ik me dat ik op de rechter detail-vergroting de 1899 Pansy Egg hartvormige surprise zie!

1900 2 1900 booth
Foto's: Fabergé Museum Russia(Klik om een vergroting te zien)

Wat meer zouden we misschien kunnen zien als dit een goede photo met hoge resolutie was... We zullen moeten wachten en zien wat de toekomst brengt, maar ik ben al zo vaak verbaasd over wat er allemaal zelfs na 100 jaar nog boven tafel komt betreffende de eitjes. Afwachten dus maar!

Omdat er wereldwijd steeds meer kranten en tijdschriften gedigitaliseerd worden zullen we misschien op een dag alle veertien tentoongestelde eitjes kennen. Voor nu zijn dat er zeven, en dat is TWEE meer dan ooit voorheen!

Diamond Trellis Egg Egg with Revolving Miniatures

Annemiek Wintraecken - February 10, 2017 (Engelstalig) 8 maart 2017 Nederlandse vertaling.

* Niet bekend is welke Fabergé zoon het hier betreft. Fabergé had vier zonen; Eugène, Agathon, Alexander en Nicholas en zowel Eugène als Agathon waren aanwezig op de 1900 Paris Exhibition. [1993 Fabergé: Imperial Jeweller, Géza von Habsburg and Marina Lopato, 63].

[1] H.C. Bainbridge in Introduction - Presentation of Imperial Russian Easter Gifts by Carl Fabergé court Juweler to Tsars Aleksandr III and Nikolai II, Hammer Galleries 1939.

[2] Le Matin, Mai 14, 1900, Collection Impériale - Les oeufs de Pâques de l'ímpératrice - Un coin du foyer impérial - Bibelots augustes.

 

 

Page updated: January 9, 2019