1893 Caucasus Egg
1893 Kaukasus Ei

Gift van Alexander III aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Matilda Geddings Gray Foundation,
New Orleans Museum of Art, Louisiana, USA
November 22, 2011 – November 2021 - Long-term Installation in New York Metroplolitan Museum of Art (Expanded date!)
Hoogte: 9,2 cm

Caucasus Egg

Het 1893 Caucasus Egg is gemaakt van goud, zilver, emaille, platina, kristal, parels en diamanten, en memoreert het keizerlijke buitenhuis in Abastumani, hoog in de Caucasus, waar de jongere broer van Nicholas, Groothertog Georgii (1871-1899) het grootste gedeelte van zijn leven verbleef nadat hij was getroffen door tuberculose. Het jachthuis in de Caucasus lag in een klimaatgebied dat beter was voor zijn gezondheid. Het Ei heeft vier deurtjes waarachter, op ivoor geschilderde, miniatuurtjes zitten met afbeeldingen van het jachthuis* en de omgeving. Op ieder van de vier deurtjes, die open en dicht kunnen, staat in diamanten een cijfer. De vier cijfers vormen samen het jaartal 1893.

The imperial Lodge

Bovenop het Ei bevindt zich een grote diamant waaronder een portret van de Groothertog dat je door de diamant heen kunt zien. Ook onderop het Ei bevindt zich een grote diamant.

Portret diamand

Achtergronden bij dit Ei

Dit is, samen met het Alexandra's eerste Ei, het "1894 Rosebud Egg", één van de weinige Eieren in de kleur rood. De aan hemofilie lijdende zoon van Nicholas en Alexandra, Alexei, en de associatie tussen rood en bloed (hemofilie is bloederziekte), maakten dat de kleur rood na 1904 niet meer werd toegepast bij Keizerlijke Eieren.

Het Caucasus Ei is (voor zover bekend) het eerste Ei dat zichtbaar gedateerd is. In 1930 als één van de tien eieren verkocht naar het buitenland, aan de Hammer Galleries in New York. In 1959 gekocht door Matilda Geddings Gray, een olie-erfgename. Vanaf 1972 opgenomen in de Matilda Geddings Gray Foundation.

Caucasus Egg detail

Update: 3 januari 2010

Eindelijk foto's gevonden van het landgoed in Abbas Tuman, (Abbastumani). De plek waar Grand Duke George zijn laaste jaren sleet ligt vandaag de dag in Georgië, niet ver van Tbilisi, het vroegere Tiflis. De foto hieronder is van een interessante website over Groothertog George: "George Romanov: An Enigma". Meer over Abbas Tuman op Wiki en het Alexander Palace Forum. (Alles Engelstalig).

Abas Tuman Palace
Courtesy http://www.freewebs.com/georgeromanov/itsstayinabbastuman.htm

Meer foto's van het landgoed van Grand Duke George in de Caucasus zijn te vinden op de website van het St. Petersburg Photoarchive: http://photoarchive.spb.ru:9090/www/showChildObjects.do?object=2101059257(Russisch). Link niet langer werkzaam.

Update 2015-2016

miniatures

* Naar aanleiding van de vraag of ik wist wat er op het miniatuurtje achter het deurtje met het cijfer "1" was afgebeeld, ben ik die miniatuurtjes eens nader gaan bekijken. Nooit eerder gedaan. Ik vond het een prachtig Ei maar dacht dat alles wel bekend was. Nou, dat was dus niet zo! Op deze pagina kun je lezen wat ik over de miniatuurtjes gevonden heb. Pagina is Engelstalig nog, maar het gaat om twee paleizen, een waterval en tuberculose tenten!De paleizen waren geenszins een keizerlijke jachthut, maar zijn speciaal voor de groothertog gebouwd!

 

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 11, 2019