1895 Rosebud Egg
1895 Gele Rozenknop Ei

Gift van Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Link of Times-Collection Rusland
Hoogte: 7,4 cm

Rosebud Egg Rosebud Egg

Het 1895 Rosebud Egg is gemaakt van verschillende kleuren goud, doorschijnend rood en wit mat emaille, diamanten en van binnen bekleed met fluweel. Het rozenknopje is gemaakt van mat geel en groen geëmailleerd goud.

Dit gouden Ei in de Louis XVI-stijl is bedekt met doorschijnend rood emaille dat in vieren gedeeld wordt door met diamanten versierde lijnen, gedecoreerd met groen-goud gevlochten lauwertakken die vanuit grote diamanten over het Ei gedrapeerd zijn. Bovenop een portretdiamant, voorstellende de Tsaar, Nicholas II.

Rosebud Egg Top
Rosebud Egg Top
(courtesy: http://www.fabergeeggs.ru)

Het Rosebud Ei is van binnen bekleed met crèmekleurig fluweel en bevat als verrassing een rozenknop, die oorspronkelijk nóg twee verrassingen bevatte, een miniatuur replica van de Keizerlijke kroon, bezet met robijnen en diamanten, met daar weer in, een robijnen hanger. Beide laatste twee verrassingen zijn helaas verloren gegaan. Het kleine knopje om het rozenknopje te openen, kun je, op de foto hierboven (rechtsonder), goed zien.

Rosebud Egg Rosebud Egg

Achtergronden bij dit ei

Onder de Imperial Easter Eggs is dit één van de kleinere Eieren, met een bewogen geschiedenis. Door Tsaar Nicholas als eerste Ei geschonken aan zijn bruid Alexandra, lijkt het een voorteken van de zwarte toekomst van de Romanov's. Bedoeld als teken van nieuwe liefde, zou het Ei, in de toekomst, de Tsarina herinneren aan haar zoons bloederziekte. De keuze voor de kleur geel voor het rozenknopje is vreemd, gezien de in de negentiende eeuw gebruikelijke opvatting dat de kleur "geel" stond voor een verloren liefde, wanneer gegeven door een man aan een vrouw. Van de andere kant was het zo dat in Alexandra's moederland, Duitsland, geel werd gezien als meest nobele kleur voor een roos.

Dit Ei is ruim 40 jaar onttrokken geweest aan het publieke oog. In die tijd ging het gerucht dat het ei onherstelbaar was beschadigd of zelf totaal vernietigd. Net als bij het "1885 Hen Egg", ontbreken ook hier de twee kleinere verrassingen, de kroon en de hanger, waarschijnlijk verdwenen in de 30-er jaren. De laatste twee verrassingen zijn alleen bekend doordat ze op een foto staan die zich in de archieven van Fabergé bevindt.

Ca. 1927 als één van de negen Imperial Eggs verkocht aan Emanuel Snowman van Wartski in Londen. 1935 Eigendom van Charles Parsons, Londen. Gekocht door Henry Talbot de Vere Clifton, miljonair, landeigenaar, sportman en dichter, Verenigd Koninkrijk. 1962- 1985 Verblijfplaats onbekend. 1985 Door Fine Art Society, Londen als tussenpersoon, privé verkocht aan de Forbes Magazine Collection, New York. Maart 2004 gekocht door de Vekselberg Foundation/The Link of Times-Collection, Rusland. Ook dit Ei is daardoor teruggekeerd op Russische bodem.

Hieronder een oude foto van Wartski waarop het Rosebud Egg te zien is met de drie Surprises!

Oude foto
Snowman, A. Kenneth, the Art of Carl Fabergé, 1953, plate 325

Update 2021

Na grondige bestudering van het !895 Imperial Rosebud Egg en het ongedateerde Lapis Lazuli Egg, (the India Early Minshall Collection Cleveland Museum of Art) is Chad Solon (Cleveland, USA) ervan overtuigd dat de surprise van het Lapis Lazuli Ei, in werkelijkheid toebehoord aan het 1895 Rosebud Egg!

In een recent artikel: The Lapis Lazuli Egg in the Cleveland Museum of Art, gepubliceerd in The Burlington Magazine, September 2021 (Paywall), verklaart Mr. Solon zijn theorie. Het artikel is geillustreerd met schitterende afbeeldingen van beide Eieren en de surprise!

 

swf-movie
Bekijk dit Ei in een filmpje!

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: September 16, 2021