1897 Mauve Egg with Miniatures
1897 Mauve Ei met Miniatuurtjes

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Ei zelf is vermist
Eigenaar: "surprise" The Link of Times-Collection Rusland
Hoogte surprise: 8,2 cm

miniatures Hart frame

Het 1897 Mauve Egg with Miniatures is waarschijnlijk gemaakt van goud en mauve emaille. Helaas is het Mauve Ei sinds lange tijd één van de verdwenen eieren.

Wel denkt men sinds enige jaren, dat het mauve hart frame, hierboven afgebeeld, de verrassing is uit het Mauve Ei. Op het hartvormige frame staat in diamanten de datum 1897. Het opent als een klavertje en toont de drie portretjes van het jonge Tsaren gezin, Nicholas II, Alexandra en hun eerstgeboren dochtertje Olga. Het hartvormpje gaat open door op de grote parel onderop het standaartje te drukken.

Date 1897

Achtergronden bij dit ei

Een Fabergé "ornament" is door Groothertogin Xenia, zuster van Nicholas II en dochter van Maria Feodorovna, uitgeleend aan de 1935 tentoonstelling van "Russian Art" in Belgrave Square te Londen. In de catalogus van de expositie wordt gesproken over een "Easter Egg miniature of the Empress Alexandra and the Grand Duchess Olga". Er is geen vermelding van Nicholas II.

Het feit dat hier op de surprise zelf (onderste foto, jaartal 1897) , de datum vermeld is, zou kunnen verklaren waarom andere "vroege" eieren niet gedateerd zijn. Het is heel goed mogelijk dat de datum op de verdwenen surprises zelf heeft gestaan.

 

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: April 29, 2016