1896 Egg with Revolving Miniatures
1896 Ei met Roterende Miniatuurtjes

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA
Hoogte: 24,8 cm.

1896 Egg with Revolving Miniatures

Het 1896 Egg with Revolving Miniatures, ook bekend onder de naam Rock Crystal Egg, is gemaakt van kristal, goud, emaille, diamanten en bekroond met een zeldzame Siberische smaragd van 27 karaat.

De twee kristallen helften zijn met elkaar verbonden door middel van een gouden bandje bezet met diamanten. Het Ei zelf staat op een kristallen basis die is gedecoreerd met emaille in verschillende kleuren en bezet met diamanten. Hierop staat twee keer het monogram van de Tsarina, één keer als Princes Alix van Hesse-Darmstadt, voor haar huwelijk, en de tweede keer als Alexandra Feodorovna, Tsarina van Rusland, elk monogram is weer versierd met de kroon van het betreffende koningshuis.

12 miniatuurtjes, waarvan er 10 zijn gesigneerd door Johannes Zehngraf, ingelijst in goud, zijn de verrassing in dit Ei. Ze zijn gemonteerd aan een gouden staafje dat vertikaal door het ei loopt. Als de grote smaragd bovenop wordt ingedrukt, kun je door de miniatuurtjes bladeren als door een boek, zodat er altijd twee volledig zichtbaar zijn.

Elk miniatuurtje vertegenwoordigt een plaats die belangrijk was in het leven van de Tsarina; huizen en paleizen in Duitsland, Engeland en Rusland. Voor Duitsland zijn dat de paleizen in en nabij Darmstadt Hesse en Coburg, voor Engeland, Windsor Castle, Balmoral Castle, Cathcart House in Harrogate, en Osborne House op de Engelse Eilanden, waar Alix' grootmoeder, koningin Victoria, woonde, en voor Rusland zijn het, het Winter paleis, het Anichkov paleis en het Alexander paleis.

1896 miniatures

next * Voor identificatie van de miniatuurtjes en voor de hamvraag hoe het mogelijk is dat één van de miniatuurtjes pas na zovele jaren correct geïdentificeerd werd, klik hier! (updated februari 2017)

1806 Egg Photographed in Moscow  1896 base

De drie afbeeldingen hierboven courtesy the Fabergé Research NewsletterApril 2017. Links het Ei gefotografeerd toen het nog in Moskouw was in de 1930-ger jaren; Rechts de basis van het Ei met de gekroonde monogrammen van de Keizerin, A en AF (АФ).

Update augustus/september 2016

Identificatiie van de miniatuurtjes zoals ze zijn afgebeeld in Fabergé, Virginia Museum of Fine Arts, 1995, 56, 57:

View 1 Neues Palais, Darmstadt, DE
View 2 Jagdschloss Kranichstein, Hesse, DE
View 3 Veste Coburg, Coburg, DE
View 4 Schloss Rosenau, Coburg, DE
View 5 Alexander Palace, Tsarskoye Selo, RU
View 6 Anichkov Palace, St. Petersburg, RU
View 7 Winter Palace, St. Petersburg, RU
View 8 Wolfsgarten, Hesse, DE
View 9 Cathcart House and Congregational Church, Harrogate, UK*
View 10 Windsor Palace, UK
View 11 Balmoral, Scotland, UK
View 12 Osborne House, Isle of Wight, UK

next * Voor identificatie van de miniatuurtjes en voor de hamvraag hoe het mogelijk is dat één van de miniatuurtjes pas na zovele jaren correct geïdentificeerd werd, klik hier! (updated februari 2017)

Achtergronden bij dit Ei

De smaragd op dit Ei is waarschijnlijk de grootste edelsteen die door Fabergé bij de Keizerlijke Eieren is gebruikt en past heel mooi in het totale ontwerp zonder te overheersen.

Dit was de laatste van vijf Imperial Easter Eggs gekocht door Lillian Thomas Pratt. De andere vier eieren zijn het 1898 Pelican Egg, het 1903 Peter the Great Egg, het 1912 Tzarevich Egg en het 1915 Red Cross Portraits Egg.

In 1930 één van de 10 Eieren die door het Antikvariat in Moskou zijn verkocht aan de Hammer Galleries in New York. Rond 1945 gekocht door Lillian Thomas Pratt, echtgenote van de topman van Gerneral Motors. Vanaf 1947 in de collectie van wijlen Lillian Thomas Pratt, per testament vermaakt aan het Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA.

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube(2x)

Update oktober 2016

Lees en bekijk alles over dit prachtige Ei op de website van het Virginia Museum of Fine Arts. Je kunt dit Ei en de vier andere VMFA Eieren zien in 360° modus, video's bekijken van alle vijf Eieren, en de VMFA app downloaden waarme je over de historische achtergronden van de "hoofdrolspelers" kunt lezen, een Russisch sprookje kunt bekijken en zelf kleine Fabergé Eitjes kunt ontwerpen.

VMFA app

next Om het Ei te bekijken en prachtige details te zien door middel van een Zoom functie op een VMFA webpagina, klik hier!

next egg 1900 Wereldtentoonstelling

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 11, 2019