1899 Madonna Lily Clock Egg
1899 Witte Lelie Klok Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Kremlin Armoury Museum, Moskou
Hoogte: 27 cm

Flowers detail

Clock

Basis

Dit is het 1899 Madonna Lily Clock Egg, ook bekend als "Bouquet of Lilies Clock Egg". Het Ei is gemaakt van verschillende kleuren goud, platina, rozet geslepen diamanten, wit chalcedon, doorschijnend geel emaille en mat wit emaille. De vermiste "surprise" is een hanger met robijn en diamant, in 1953 nog wel gefotografeerd.

Dit Ei in de Louis-XVI stijl wordt bekroond door een boeketje lelies, gesneden uit wit chalcedon, met als stampertjes drie diamantjes. De lelies lijken te groeien uit een cirkel van rood en geel goud met platina rozen met weer groengouden blaadjes. De basis van de klok is verdeeld in twaalf partjes die omzoomd zijn door diamanten. De diamanten wijzer, in de vorm van een pijl, wijst het uur aan op 12 Romeinse cijfers weer bezet met diamanten. De basis is gedecoreerd met rozetjes en andere decoraties in rood en groen goud. Hierop de datum 1899 in diamanten. Een gouden sleuteltje werd gebruikt om de klok op te winden.

Madonna Lily Clock Egg

Achtergronden bij dit Ei

Dit Ei maakt gebruik van de symbolische taal van bloemen, de combinatie van rozen (symbool van liefde) met lelies (symbool van reinheid en onschuld) gecombineerd met de bloemen als brandende toortsen, moet de brandende familieliefde uitbeelden.

Het Madonna Lily Clock Egg is altijd in Rusland gebleven en bevindt zich sinds 1927 in het Armoury Museum in Moskou.


next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 11, 2019