1899 Pansy Egg
1899 Viooltjes Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Privé Collectie, New Orleans, USA
Hoogte: 14,6 cm

Pansy Egg

Het "Pansy Egg", vroeger ook bekend als "Spinach Jade Egg", is gemaakt van Nefriet, dit is een bepaald soort Jade, verschillende kleuren goud, diamanten, parels, wit, rood en violet emaille, en parelmoer voor de miniatuurtjes. Het Ei staat op een bosje gedraaide gouden stengeltjes en blaadjes van waaruit vijf stengeltjes met viooltjes omhoog wijzen, in verschillende kleuren violet geëmailleerd en rijk gedecoreerd met diamanten. Het viooltje is hier het symbool van herinnering en genegenheid.

Het bovenste gedeelte van het Ei kan worden geopend om de"surprise" te onthullen. Deze surprise is een gouden driepootje met daarop een hart, afgezet met diamanten en bekroond door de keizerlijke kroon met daarboven de datum. Op het hart 11 medaillons met rood geëmailleerde gouden dekseltjes, die gedecoreerd zijn met monogrammen. Door op een knopje onderop het hart te drukken gaan alle medaillons open en portretjes van ieder lid van de Keizerlijke familie worden zichtbaar.

Pansy Egg open

Van boven naar beneden en van links naar rechts zijn dat in de eerste rij: Tsarevich George Alexandrovich, de jongere broer van de Tsaar, en Groothertog Alexander Michailovich, echtgenoot van Groothertogin Xenia Alexandrovna, de zus van de Tsaar. In de tweede rij: Tsaar Nicholas II en Prinses Irina, dochter van Groothertog Alexander Michailovich en Groothertogin Xenia. In de derde rij: Groothertogin Olga Nicolaievna, de eerste dochter van de Tsaar en Tsarina, Groothertogin Tatiana Nicolaievna, hun tweede dochter, en Groothertog Michael Alexandrovich, de jongste broer van de Tsaar. In de vierde rij: Tsarina Alexandra en Prins Andrew Alexandrovich, broer van Prinses Irina. En in de vijfde rij zijn het de Groothertoginnen Olga and Xenia Alexandrovna, de twee zussen van de Tsaar. De achterkant van het hart is bekleed met parelmoer.

detail Pansy Egg detail

Achtergronden bij dit Ei

Het Pansy Egg is een van de weinige belangrijke Tsar Imperial Eggs, dat zich nog steeds in een privé collectie bevindt. In 1930 één van de 10 eieren die verkocht zijn door het Antikvariat aan de Hammer Galleries in New York. 1947 het eerste Ei dat door Matilda Geddings Gray werd gekocht bij de Hammer Galleries. Matilda Geddings Gray, olie-erfgename, gaf het aan haar nichtje Matilda Gray Stream in New Orleans, USA als huwelijksgeschenk. Sinds die tijd in een privé collectie.

next egg1900 Wereldtentoonstelling

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

volgende Zie ook Forum Photos voor dit Ei tentoongesteld in San Francisco 2009!

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 11, 2019