1901 Flower Basket Egg
1901 Bloemenmandje Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Koningin Elizabeth II, Engeland
Hoogte: 23 cm

1901 Flower Basket Egg

Flower Basket Egg Detail Flower Basket Egg D detail

Het 1901 Flower Basket Egg, ook bekend als Basket of Wild Flowers Egg, is gemaakt van zilver, gedeeltelijk verguld, helder oesterkleurig, en later donkerblauw emaille, rozetgeslepen diamanten, groengoud en helder veelkleurig emaille voor de bloemen in het boeket.

In de vorm van een mandje bloemen, is dit zilveren Ei bedekt met schitterend oesterkleurig emaille, dat is gedecoreerd met een soort traliewerk van diamanten. De datum, 1901, is gezet met rozetgeslepen diamanten. De voet van het Ei is nu donderblauw emaille, ook gedecoreerd met dezelfde diamanten. Een schitterende compositie van wilde bloemen is gemaakt op mos van groengouden draadjes. De bloemen zijn gemaakt van goud en bedekt verschillende kleuren emaille. Het geheel is afgewerkt met een handvat en lintjes van goud, bezet weer met diamanten.

De voet van dit ei is waarschijnlijk na de Russische Revolutie gerestaureerd en vanaf die tijd donkerblauw. Daarvoor was het voetje dezelfde kleur als de rest van het Ei. Niet bekend is of dit Ei een surprise had en wat dat dan geweest kan zijn.

Op de oorspronkelijke nota is sprake van "parels" en die zijn in het Ei zelf niet verwerkt. Misschien dat de surprise iets met parels is geweest?! ---> zie update 2019!

Flower Basket Egg detail backside

Achtergronden bij dit Ei

In 1933 is het Basket of Flowers Egg verkocht door het Antikvariat aan een niet nader omschreven koper, waarschijnlijk Emanuel Snowman van Wartski, óf Michel Norman van de Australian Pearl Company. In 1933 waarschijnlijk kado gegeven aan Koningin Mary, Verenigd Koninkrijk. Sinds 1953 door overerving eigendom van Koningin Elizabeth II, Engeland.

Voor een vergrootbare (zoom) afbeelding van dit Ei, zie de the Royal Collection: https://www.royalcollection.org.uk/collection/40098/basket-of-flowers-egg

Update augustus 2019

In tegenstelling tot wat hierboven en in de meeste boeken beschreven staat over de faktuur en niet aanwezige parels, dachten diverse Fabergé Ei liefhebbers weldegelijk parels op dit Ei te zien. In maart 2019 had een groepje fans de gelegenheid dit Ei van zeer nabij te zien op de tentoonstelling Russia, Royalty & the Romanovs in London.

Allen zagen duidelijk parels, en hoewel het erg kleine parels zijn, zogenaamde seed pearls, (zaad pareltjes), waren dat voor Fabergé weldegelijk parels! Immers, op de faktuur voor het 1901 Ei voor de Dowager Empress, het 1901 Gatchina Palace Egg, is ook sprake van "parels" en als je naar dat Ei kijkt, dan zie je dat die pareltjes niet veel groter zijn dan op dit Ei.

1901 Egg
Printscreen van het Ei op de website van de Royal Collection

Hierboven een vergroting van een detail van het Ei met in de rode cirkels de pareltjes en in de zwarte cirkel een pinnetje, of houdertje, waar vermoedelijk ook ooit een pareltje op heeft gezeten. Parels zijn erg kwetsbaar en deze mini pareltjes die ook nog eens doorboord waren om te kunnen bevestigen, hebben waarschijnlijk niet alle tien de tand des tijds overleefd. Een paar echter zijn nog steeds duidelijk zichtbaar.

Mysterie opgelost! Met dank aan Nancy, Greg en Juan!

Hierbij wil ik benadrukken dat bovengenoemde Juan zijn eigen onderzoek deed naar deze pareltjes. Zodra zijn reseach is gepubliceerd zal ik hier een link plaatsen. En hier is de link: (Engelstalig)

Fabergé Basket of Flowers Egg: Mystery of pearls unveiled By Juan F. Déniz (Gran Canaria, Canary Islands) https://www.academia.edu/40161232/Faberg%C3%A9_Basket_of_Flowers_Egg_Mystery_of_pearls_unveiled

of download het .pdf bestand hier.

 

 

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: August 25, 2019