1901 Gatchina Palace Egg
1901 Gatchina Paleis Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Walters Art Gallery, Baltimore, Maryland, USA
Hoogte: 12,7 cm

Gatchina Palace Egg

Het 1901 Gatchina Palace Egg is gemaakt van vier kleuren goud, wit, rood, geel en groen emaille, diamanten, parels en crèmekleurig fluweel voor de binnenkant. De surprise, het miniatuur Gatchina paleis, is gemaakt van vier kleuren goud.

Het Ei is verdeeld in twaalf vlakken die omzoomd worden door pareltjes met een grote portret diamant aan boven- en onderzijde. De datum en het monogram die daar waarschijnlijk onder gestaan hebben zijn verwijderd. Wanneer het Ei geopend wordt verschijnt een zeer gedetailleerd model van het Gatchina Paleis vlakbij Sint Petersburg. Het miniatuur is nagemaakt tot in het kleinte detail. In vier kleuren goud zie je bomen, bruggen, kanonnen en torentjes, zelfs eentje met een vlag; ook de wandelpaden en het kerkhof zijn heel goed te zien.

Het miniatuur paleis zit niet vast in het Ei en kan los neergezet worden zoals het paleis uit het 1908 Alexander Palace Egg dat Fabergé 7 jaar later voor Alexandra zou maken. * Correctie 2016

Het Gatchina Paleis was het favoriete paleis van Alexander III en ook na zijn dood in 1894 hield de Dowager Empress het aan als haar winterresidentie, hoewel ze niet haar mans enthousiasme voor het 900 kamers tellende paleis deelde. Dat moet ze echter goed verborgen hebben gehouden anders zou Fabergé nooit dit Ei voor haar gemaakt hebben.

Detail

Achtergronden bij dit Ei

Het dorp Gatchina was een klein stil dorpje toen Catharina II (Catharina de Grote) besliste hier een paleis te bouwen voor haar minnaar, Grigori Orlov, die haar, dankzij zijn rol in de staatsgreep tegen Catharina's man (Peter III) aan de troon bracht. Het werk begon in 1766 en Catharina bemoeide zich persoonlijk met het ontwerp en uitvoering. Het binnenwerk werd voltooid in 1777, Catharina koos Antonio Rinaldi als architect voor dit project. Zijn opdracht was dat het meer een landhuis dan een enorm paleis zoals Peterhof – in Tsarskoye Selo moest worden. Binnen was het ontwerp vrij eenvoudig.

Nadat Orlov stierf kocht Catharina het landgoed van zijn erfgenamen en gaf het aan haar zoon, Paul Petrovich . Natuurlijk haatte Paul het idee dat Gatchina voor de "moordenaar" van zijn vader was gebouwd. Niettemin raakte hij gehecht aan het paleis en veranderde het in zijn eigen miniatuur militaire opleidingscentrum. Hij voegde de steen bastions toe en groef grachten. Toen hij eenmaal Tsaar was liet hij hier vier troonruimten bijbouwen, twee voor hemzelf en twee voor zijn vrouw, Maria Feodorovna .

Het Gatchina Paleis werd verlaten door de zoon van Paul, Alexander I. Het landgoed werd opnieuw in gebruik genomen door Nicholas I, die er weer twee stukken aan liet bouwen. De Tsaren Alexander II , Alexander III en Nicholas II gebruikten het paleis regelmatig maar hebben weinig aan het uiterlijk veranderd.

Real Gatchina PalaceFoto Gatchina Paleis
Hierboven het Gatchina paleis van beide zijden gefotografeerd

Het Gatchina Palace Egg is in 1920 gekocht door Alexander Polovtsov, een voormalige werknemer van het paleis en later een Russische emigrant in Parijs, waarschijnlijk via officials van het Antikvariat. In 1930 door Polovtsov, samen met het 1907 Rose Trellis Egg, verkocht aan agenten van Henry Walters uit Baltimore, Maryland. In 1936 tentoongesteld in de Walters Art Gallery en vanaf 1952 permanent tentoongesteld in deze zelfde galerie.

Veel meer informatie over het paleis op http://www.saint-petersburg.com/gatchina/

* Correctie juli 2016. Het Ei is gemaakt door Fabergé met een paleisje dat eruit getild kan worden. Daaronder bevindt zich een ruimte voor waarschijnlijk een juweeltje, dat helaas lang verdwenen is.

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 11, 2019