1908 Peacock Egg
1908 Pauwen Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Fondation Edouard et Maurice Sandoz, Lausanne, Zwitserland

Hoogte: 19 cm

1908 Peacock Egg

Het concept voor dit Ei is de beroemde pauwenklok van de achttiende eeuwse uurwerkmaker James Cox, nu in het Hermitage Museum (zie hiernaast). Deze klok was een geschenk van Graaf Grigorii Potemkin aan Catharina de Grote. Die klok bevindt zich in een soort kooi met de afmetingen van een kleine kamer en het geheel stond oorspronkelijk in het Winter Paleis.

Het wondermooie 1908 Peacock Egg (Pauwenei) is gemaakt van bergkristal, edelstenen en verguld zilver. De pauw is gemaakt van verschillende kleuren goud en verschillende kleuren emaille. De twee ei-helften zijn gegraveerd met het gekroonde monogram van Maria Feodorovna en de datum, beide in een gekrulde rand die terugkomt in de vergulde voet van het Ei. Binnenin het Ei, op de takken van een gouden boompje met geëmailleerde bloempjes met edelstenen, zit een gouden geëmailleerde pauw, een van Fabergé's meest ingenieuze creaties. De pauw kan uit het boompje gehaald en opgedraaid worden. Op een vlakke ondergrond loopt ze dan trots rond terwijl ze haar hoofd beweegt en op gezette tijden haar vleugels uitspreidt.

Dorofeiev, de maker van het miniatuurtje, heeft, inclusief het maken van prototypes, drie jaar aan deze pauw gewerkt!

Peacock detail James Cox Peacock clock
Links de pauw, rechts de pauwenklok

Achtergronden bij dit Ei

In 1927 was het Peacock Egg één van de negen Imperial Eggs die door het Antikvariat verkocht zijn aan Emanuel Snowman van Wartski in Londen. In 1935, eigendom van een Mr. Hirst, per adres Wartski Londen. Vanaf 1949 Eigendom van Dr. Maurice Sandoz, Zwitserland. Vanaf 1995 Fondation Edouard et Maurice Sandoz, Lausanne, Zwitserland.

Het Peacock Ei is heel zelden te zien geweest voor het publiek.

Peacock Egg closed
De pauw in het gesloten ei

Update 22 augustus 2016

Prachtige foto's van het Peacock Egg in dit artikel: The art of watch restoration: bringing the past to life.

Let op het plaatje van het Peacock Egg IN het artikel, klik daarin op het "+" teken en je krijgt een fantastische vergroting in hoge resolutie van het Ei te zien waarop alle details zichtbaar zijn!

1908 Peacock Egg

De afbeelding hierboven is van dezelfde website!

Update Januari 2017. Een YouTube filmpje is nu beschikbaar waarop je het Ei en de pauw in al zijn glorie kunt zien! Zie movie index page.

swf-movie
See this Egg on YouTube

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 18, 2017