1908 Alexander Palace Egg
1908 Alexander Paleis Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Kremlin Armoury Museum, Moskou
Hoogte: 11 cm

1908 Alexander Palace Egg Alexander Palace Egg open

Het 1908 Alexander Palace Egg is gemaakt van nefriet, goud, portretdiamanten, rozetgeslepen diamanten, robijnen en waterverf op ivoor. Het miniatuur paleisje van gekleid goud, zilver, bergkristal, licht groen emaille, hout en glas.

Dit prachtige groene Ei is gedecoreerd met vijf miniatuur portretjes van de kinderen van Tsaar Nicholas II en Alexandra. De surprise is een miniatuurtje van het Alexander Paleis in Tsarskoye Selo. De boven- en onderkant van het Ei zijn gezet met driehoekige diamanten, het monogram AF (van Alexandra Feodorovna) en het jaar 1908. Elke diamant is omringd door een kransje gouden blaadjes en bloemetjes van robijnen en diamanten.

Olga Tatiana Maria Anastacia Alexei
(Van links naar rechts, Olga, Tatiana, Maria, Anastasia en Alexei. (OTMAA zoals ze zichzelf noemden - afbeeldingen Romanov News)

De vijf portretjes zijn met waterverf op ivoor geschilderd en elk portretje is omlijst met diamanten. Boven ieder portretje staat de eerste letter van het kind in diamantjes met een kroontje erboven. Binnen in het Ei staat op de achterkant van het portretje de naam en geboortedatum van het kindje.

Een replica van het Alexander Paleis en de omringende tuinen zit verborgen in het Ei. Uitgevoerd in gekleurd goud en zilver, met kristallen raampjes en een groen geëmailleerd dak. Het paleisje is gemonteerd op een gouden tafeltje met vijf hoge smalle pootjes.

1908 Alexander Palace Egg achterkantAlexander Palace
(Links Olga en Maria, rechts het paleisje op een gouden tafeltje)

Achtergronden bij dit Ei

De standaard voor het Ei is uit 1989. De originele standaard is verloren gegaan. De fluwelen standaard uit de originele geschenkcassette is bewaard gebleven en heeft vele jaren gediend als standaard voor het Ei. Zie foto hieronder.

Dit Ei was weer een hele doordachte keuze van Fabergé. Het Alexander Paleis was het favoriete paleis van de keizerlijke familie in en om Sint Petersburg. Een zelfde thema had Fabergé 7 jaar daarvoor gebruikt in het Gatchina Palace Egg voor Maria Feodorovna.

Het Alexander Palace Egg is altijd in Rusland gebleven en behoord tot de collectie van het Armoury Museum van het Kremlin in Moskou.

Het Alexander Palace Egg op het fluweren voetje
Het paleisje op een gouden tafeltje met vijf hoge smalle pootjes
en het ei op de originele fluwelen standaard

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

Page updated or corrected: April 1, 2018

 

 

 

 

 

 

next egg Volgend Ei

 

Previous Egg Vorig Ei

 

 

 

page updated: April 1, 2018