1909 Standart Egg
1909 Standart Jacht Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Kremlin Armoury Museum, Moskou
Hoogte: 15,3 cm

Standart Egg

Standart Egg

Het 1909 Standart Egg, ook bekend als Standart Yacht Egg, is gemaakt van goud, diamanten, rozetgeslepen diamanten, parels, lapis lazuli, bergkristal, groen en mat wit emaille. Het miniatuur scheepje is gemaakt van goud, platina en emaille.

Het schitterende Renaissancestijl kristallen Ei is horizontaal geplaatst en draagt de inscriptie "Standart 1909" op de rand van de sluiting van het Ei. De bovenste helft van het Ei is uitgehold, maar de onderste helft is massief kristal, zodanig bewerkt dat het kristal het golvende water uitbeeldt. Aan beide zijden van het Ei twee gekroonde gouden adelaars met daaraan een peervormige parel.

Een exacte replica in goud en platina van het keizerlijke jacht Standart, rust in het Ei, op een zee van gegraveerd bergkristal.

Imperial Yacht Standart
Het Russische Keizerlijke Jacht Standart
Foto: The Russian Imperial Yacht Standart (great site!)

De voet van het Ei bestaat kristal, versierd met diamanten en gouden, groen geëmailleerde lauwertakken en blaadjes met kleine diamantjes. Hierop gemonteerd, twee dolfijnen van lapis lazuli, hun staarten sierlijk ineengestrengeld.

Standart Egg Standart Egg
Het Standart Egg open, en van de zijkant gezien

Achtergronden bij dit Ei

Het ca. 5,500 ton metende jacht Standart was door Alexander IIIAan boord van de Standart in Kopenhagen laten bouwen. De eerste vaart was in 1895 en met 116 meter was dit jacht, in die tijd, het grootste jacht ter wereld. Het had onder meer dertig kamers en een stal voor een koe, om de keizerlijke kinderen iedere dag van verse melk te kunnen voorzien. Met de Standart heeft de Keizerlijke familie vele reizen gemaakt, vooral langs de Baltische en Finse kusten.

Het Standart Egg is altijd in Rusland gebleven en bevindt zich sinds 1927 in het Armoury Museum van het Kremlin in Moskou.

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: April 30, 2016