1915 Red Cross Triptych Egg
1915 Rode Kruis Drieluik Ei

Gift van Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The India Early Minshall Collection
Cleveland Museum of Art, USA

Hoogte: 8,6 cm

Red Cross Tryptich Egg

Het 1915 Red Cross Egg with Triptych is gemaakt van zilver, goud, wit en rood emaille, waterverf op ivoor en glas. Het Ei is gemaakt van zilver en is wit geëmailleerd met aan beide kanten een rood geĂ«mailleerd kruis. In het midden van deze kruisen de portretjes van de Groothertoginnen Olga en Tatiana in hun Rode Kruis uniformen. Zij waren de twee oudste dochters van Tsaar Nicholas II en Alexandra Feodorovna. Het rode kruis aan de voorkant met het portretje van Tatiana dient als een clip om de dubbele deurtjes van het Ei te openen en sluiten. Als het Ei geopend is toont het een drieluik met in het midden de "verrijzing van de doden door Christus" volgens de Orthodoxe Kerk, links de Heilige Sint Olga, stichter van het Christendom in Rusland, en de martelares Sint Tatiana aan de rechterkant. Deze drie miniatuurtjes worden toegeschreven aan Adrian Prachov die gespecialiseerd was in iconen. Ook op de deurpaneeltjes links het monogram van de Tsarina en rechts het jaartal "1915".

De miniatuurportretjes van de twee Groothertoginnen zijn waarschijnlijk van de hand van de hofminiaturist Vasilii Zuiev, die ook de miniatuurtjes maakte voor het "1915 Red Cross Portraits Egg". Dit is een van de weinige Tsar Imperial Easter Eggs dat verticaal opent. Een ander Ei dat zo opent is het "1913 Winter Egg".

Achtergronden bij dit Ei

Dit lijkt de enige keer te zijn dat de twee Paaseieren voor de beide Tsarina's duidelijk aan elkaar verwant zijn, beide Eieren door het thema "Rode Kruis", zie ook het 1915 Red Cross Portraits Egg. (Een heel klein beetje komt de verwantschap tussen jaar-eieren ook voor in 1916 bij het Order of Saint George Ei en het Steel Military Ei. In beide Eieren is het lint behorende bij de Orde van Sint George verwerkt). Red Cross Tryptich Egg

Olga, Tatiana en hun moeder de Tsarina, maar ook andere Romanov vrouwen, werkten in het veldhospitaal, dat was opgezet in het enorme Catharina Paleis in Tsarskoye Selo, waar naar toe de gewonden van het front werden overgebracht om te herstellen van hun verwondingen. Rusland leed enorme verliezen in de eerste vijf maanden van de Eerste wereld Oorlog, zeker 1 miljoen mensen werd gewond, gedood of gevangen genomen.

Toen India Early Minshall dit Ei in 1944 kocht, had ze haar boek over Rusland "The Story of My Russian Cabinet" al geschreven. In dit boek schrijft ze: "Fabergé was de Cellini van het Noorden, maar ik geloof niet dat enige andere juwelier ooit met hem vergeleken kan worden".

De twee "1915-Eieren" kostten samen nog geen tiende van wat er voor de Eieren werd uitgegeven vóór de Oorlog. Dit maakte deel uit van de bezuinigingen van Nicholas II ten bate van de oorlogsvoering.

In 1930 is het Red Cross with Tryptich Egg verkocht door het Antikvariat in Moskou aan een niet nader omschreven koper. In 1943 gekocht door India Early Minshall, weduwe van de Pocahontas Oil Company oprichter, T. Ellis Minshall, bij "A La Vieille Russie" in New York. Vanaf 1965 maakt het Ei deel uit van de India Early Minshall Collectie, per testament nagelaten aan het Cleveland Museum of Art, Ohio, VS.

Red Cross Tryptich Egg

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube

volgendeZie ook Forum Photos voor dit Ei tentoongesteld in San Francisco 2009!

volgendeVolgend Ei

Previous EggVorig Ei

 

 

Pagina gewijzigd: May 16, 2016