1916 Order of Saint George Egg/Cross of Saint George Egg
1916 Ei met het Sint-Joriskruis

Gift van Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Link of Times-Collection Rusland
Hoogte: 9 cm

Order of Saint George EggOrder of Saint George Egg detail Order of Saint George EggOrder of Saint George Egg

Het 1916 Order of Saint George Egg, ook bekend als Cross of Saint George Egg, is gemaakt van zilver, goud, oranje, wit, roze, groen en zwart emaille, berg kristal en waterverf op ivoor.

Dit witte, mat geëmailleerde, Ei is beschilderd met groene bloemenslingertjes die de Saint George Orde in wit en rood emaille omlijsten. Het gouden lint in de kleuren zwart en oranje van de order omlijst twee paneeltjes waaronder als verrassing de portretjes van de Tsaar en de Tsarevich geschilderd zijn. Het zilveren monogram van de Dowager Empress bekroont het Ei; de datum van presentatie "1916" staat daar meteen onder in zilver.

Het simpele, maar elegante Ei was een voorbeeld van de ingetogenheid in oorlogstijd. Ver van Sint Petersburg in het zuiden van Rusland waar Maria leiding gaf aan het Rode Kruis, schreef zij haar zoon Nicholas om te bedanken voor dit paasgeschenk:

"De Heer is waarlijk verrezen! Ik kus je drie keer en dank je met mijn hele hart voor je lieve kaartjes en het prachtige ei met miniatuurtjes dat die lieve oude Fabergé zelf kwam brengen. Het is prachtig. Het is zo triest om niet bij elkaar te zijn. Ik wens jou, mijn lieve schat Nickya, uit het diepst van mijn hart, alle goede dingen en succes in alles. Je liefhebbende oude Mama".

De geschiedenis leert dat dit Maria's laatste Ei is. Het 1917 Birch Egg heeft haar nooit bereikt.

Order of Saint George Egg detail Order of Saint George Egg detail

Achtergronden bij dit ei

De "Order of Saint George" is gesticht door Catharina de Grote in 1769 om toegekend te worden door het leger, en niet door de vorst, voor getoonde moed in de strijd, en werd beschouwd als de hoogste onderscheiding in het Russische leger. De Tsaar ontving deze onderscheiding op 25 oktober 1915. De onderscheiding zelf is later teruggevonden, verstopt in de badkamer, in het huis in Ekaterinburg waar de Tsaar en zijn familie in de nacht van 16 op 17 juli 1918 zijn vermoord.

Maria had dit Ei in haar persoonlijke bagage toen zij in 1919 Rusland kon ontvluchten. Dit Ei is daarmee het enige Ei, dat Rusland heeft verlaten in het bezit van de oorspronkelijke eigenaar. De vraag die sindsdien leeft, is of Maria misschien ook één of meer van de "verdwenen Eieren" heeft mee genomen op haar vlucht. Feit is dat alle verdwenen Eieren aan haar toebehoorden, want alle Eieren van Alexandra zijn ge├»nventariseerd door het toenmalige communistische regime.

Maria's dochter Xenia heeft dit Ei van haar moeder geërfd in 1928. Haar zoon Prins Vasilii Romanov erfde het in 1960 en verkocht het in 1961 aan "A La Vieille Russie" in New York, die het in 1976 verkocht aan de Amerikaanse Fabergé verzamelaar Malcolm Forbes (the Forbes Magazine Collection). Begin 2004 is het Ei gekocht door de Russische zakenman Victor Vekselberg die het. samen met de andere Fabergé Eieren uit de Forbes' Collectie, heeft ondergebracht in de Vekselberg Foundation/The Link of Times-Collection. Daarmee is het Saint George Egg teruggekeerd op Russische bodem.

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube

Update december 2019. Nieuwe afbeelding van "de surprise" van dit Ei met de twee medallions naast elkaar getoond. Met dank aan Romanov News, Paul Kulikovsky.

1916 Egg Surprise

volgendeVolgend Ei

Previous EggVorig Ei

 

 

Pagina gewijzigd: Augustus 3, 2021