1917 Birch Egg
1917 Berkenhouten Ei

Gemaakt in Sint Petersburg
Gift van Nicholas II voor Maria Feodorovna, echter nooit aan haar overhandigd.
Eigenaar: Russisch Nationaal Museum, Moskou

Birch EggBirch Egg in case

Kan het zijn dat het Berkenhouten Ei gemaakt in 1917 teruggevonden is? Volgens een aantal bronnen op internet wel, maar volgens geruchten voor minstens net zo veel mensen een modern Ei! Oordeel zelf!

Ik geef hieronder alle informatie die ik over dit Ei heb kunnen vinden. Bronnen onderaan deze pagina.

Het voor Maria Feodorovna in 1917 gemaakte Birch Egg, ook bekend als "Karelian Birch Egg", is gemaakt van Karelisch berkenhout en Goud. Het Karelisch berkenhout is een houtsoort die alleen voorkomt in het Birch egg casegedeelte van Rusland waar de ontwerper MiBirch egg detailchael Perkhin geboren was, Karelia, het gebied dat ligt tussen Sint Petersburg en Finland. De surprise was een miniatuur olifantje, versierd met goud en zilver en 8 grote en 61 kleine diamanten. Het nu verdwenen mechanische olifantje stelt waarschijnlijk de olifant voor uit de Deense Orde van de Olifant. (Maria Feodorovna was voor haar huwelijk met Alexander III, de Deense Prinses Dagmar). Het sleuteltje om het olifantje mee op te draaien is wel bewaard gebleven. Het is van goud, ingelegd met diamanten.

Het Birch Egg is eind 2002 gekocht door het in privé beheer zijnde Russische Nationaal Museum van een niet bekend gemaakte koper, waarvan wel gezegd is dat het een in Londen wonende afstammeling is van Russische emigranten. Het Ei is sinds 1927, tot het werd geëxposeerd in Sint Petersburg in 2003, niet in het openbaar te zien geweest.

Het Ei is wel afgemaakt en is door Fabergé bij het huis van de broer van de Tsaar afgeleverd. Hij had het liever aan de Tsaar zelf overhandigd maar dat werd door de tijdelijke regering onder leiding van Kerensky niet toegestaan. Henrik Wigström die Fabergé's hoofdwerkmeester was ten tijde van de Revolutie in 1917 heeft vanuit Finland aan Eugène Fabergé geschreven met een verzoek om betaling voor het werk aan dit ei en het bijbehorende jaar-Ei voor Alexandra Feodorovna, het Blue Tsarevich Constellation Egg. Deze brief is bij het Karelian Birch Egg bewaard gebleven, evenals de originele nota van Fabergé.

Birch egg detail Birch egg detail

Achtergronden bij dit Ei

Na of tijdens de Russische Revolutie is het Birch Egg uit Rusland verdwenen en pas onlangs voor het eerst geëxposeerd in het Russische Nationaal Museum. Het Ei op zich is niet zo waardevol, ook omdat de surprise ontbreekt, maar heel interessant en historisch zeer waardevol is dat de originele papieren en nota's van dit Ei er bij bewaard zijn gebleven. Zo staat bijvoorbeeld op de originele nota, gedateerd 25 april 1917 niet dat de nota is uitgeschreven aan De Tsaar aller Russen, maar simpel alleen "De Heer Romanov". (Nicholas II deed troonsafstaned op 15 maart 1917). Alleen al de waarde van deze nota wordt geschat op meer dan 100.000 dollar, omdat het zo'n bijzonder historisch document is.

Hieronder een afbeelding van de nota, gedateerd 25 april 1917.

 

Nota

Gebruikte bronnen voor deze pagina:

Article in The Art Newspaper.com, dated June 30, 2005:
Have two new Imperial Fabergé eggs surfaced in Russia?

Gebruikte bronnen maar links niet langer actief. Info opgehaald in 2004 en 2005:
http://www.rnm.ru/news_1.htm
http://www.artrussia.ru/artnews_arc.php?ye=2005&mo=05
http://www.forbes.com/forbes/2004/0412/233.html
http://www.eggpurse.com/birchegg.html
http://andrejkoymasky.com/liv/fab/58/fab58.html

 

Lees Mieks disclaimer!

volgendeVolgend Ei

Previous EggVorig Ei

 

 

Pagina gewijzigd: January 6, 2019