1917 Blue Tsarevich Constellation Egg/
1917 Sterrenbeeld Ei

Gemaakt in Sint Petersburg
Gemaakt als gift voor Alexandra Feodorovna, niet afgemaakt en nooit overhandigd
Eigenaar: Fersman Mineralogical Museum, Moskou

Originele tekening Blue Constellation Egg
Links de originele tekening van Fabergé, recht hHet onafgemaakte Blue Tsarevich Constellation Egg


Het 1917 Blue Tsarevich Constellation Egg zou gemaakt worden van donkerblauw glas, waarschijnlijk zilver, mat bergkristal en rozetgeslepen diamanten.

Het laatste Ei ooit door Fabergé ontworpen,het Blue Tsarevich Constellation Egg, is in 2001 teruggevonden in onvoltooide staat in de kelders van het Fersman Mineralogical Museum in Moskou, waar het ruim 80 jaar gelegen heeft, tussen brokstukken mineraalgesteente. Het Ei is gemaakt van donkerblauw glas en gegraveerd met de sterrenbeelden zoals die aan de hemel stonden op de dag dat de Tsarevich werd geboren. Slechts het uurwerkmechanisme en de wijzerplaat ontbreken. Volgens overlevering was het Ei in productie voor Alexandra Feodorovna maar nooit afgemaakt, omdat de Tsaar vóór Pasen 1917 al was afgetreden.

Tatiana Muntian, Fabergé expert van the Kremlin Armoury Museum, bevestigde de ontdekking door de drie gevonden onderdelen te vergelijken met de originele ontwerptekening, gesigneerd Karl Fabergé, geïllustreerd in A. Kenneth Snowman The Art of Carl Fabergé, (London, 1953), afbeelding 386.

Mevr. Muntian heeft de auteur van deze website de volgende aanvullende informatie gegeven over de verdere methodes die zijn gebruikt bij de vaststelling van de ontdekking: "Vergelijking van de onderdelen uit het Fersman Mineralogical Museum van de Russian Academy of Science met documenten uit archieven, en de onbetwiste reputatie van het 80 jaar oude museum, stelden ons in staat zonder enige twijfel vast te stellen dat het onafgemaakte Sterrenbeeld Ei inderdaad bewaard is gebleven. Russische specialisten, kunsthistorici van de Moskou Kermlin Musea, het State Historical Museum, het All-Russian State Museum of Decorative and Applied Art, hebben allen op eigen wijze hun bijdragen geleverd betreffende de objecten van het Fersman Museum. Er zijn bovendien technologische expertise verklaringen van het State Scientific Research Institute of Restoration. (gosniir@mail.cnt.ru)."

Agathon Fabergé, een van de zonen van de juwelier Karl Fabergé, die onder het communistische regime verplicht moest werken aan de inventarisatie van de kroonjuwelen, schonk een enorme hoeveelheid edelstenen aan het Fersman Museum. Ook schonk hij vierkante edelstenen uit zijn eigen collectie, een schitterende vaas van bergkristal in renaissance stijl, en de onderdelen van wat het laatste Paasei gemaakt door de firma Fabergé had moeten worden. Archiefstukken van het Fersman Mineralogical Museum hebben de ontvangst van deze gift gedateerd op het jaar 1925. Mevrouw Muntian tekent hierbij aan dat door de enorme hoeveelheid waaruit deze schenking bestond, de bijbehorende papieren zijn gedateerd op 1928.

Het restoratiewerk, hieronder geïllustreerd, werd uitgevoerd door specialisten van het State Scientific Research Institute of Restoration in Moskou. Dankzij Tatiana Muntian van het Kremlin Museum en Marianna Chistyakova van het Fersman Museum, kon onderstaande foto en bovenvermelde informatie over de archieven op deze webpagina worden toegevoegd.

Blue Tsarevich Constellation Egg
Foto met dank aan Muntian, Tatiana, Fabergé Easter Gifts (Moscow, 2003), 78.

In januari 2008 deelde Kieran McCarthy van Wartski in Londen zijn ontdekking van het prototype voor dit Ei, The Aesthetic Ancestry of the Constellation Egg by Fabergé, in de Nieuwsbrief van de Fabergé Research Site. (Om in te schrijven voor deze Nieuwsbrief, eventjes email-contact opnemen met de eigenaar van die site.)

Achtergronden bij dit Ei

In de nacht van 16 op 17 september 1917 arriveerde in Moskou een trein uit Sint Petersburg, volgepakt met schatten die behoorden aan de Tsarenfamilie. Daaronder waren ook de Keizerlijke Paaseieren van de firma Fabergé. Van de 50 Eieren zijn er maar 10 in Rusland gebleven, de rest is naar het buitenland verkocht. Maar, het 1917 Ei, het Blue Tsarevich Constellation Egg, waarvan altijd was aangenomen dat het verdwenen was, heeft als elfde Ei al die tijd opgeslagen gelegen in de kelders van het Fersman Mineralogical Museum.

Zo was het Ei te zien in Brussel (2005-2006) op de expositie "Fabergé, Juwelier van de Romanovs":

1917 Blue Constellation Egg
Andere afbeeldingen zijn:

eggs

Nr. 1 Afgebeeld in een artikel van de Russische Ambassade in Chili (http://www.chile.mid.ru/0ld/faberge.html)
Nr. 2 Tentoongesteld in Munchen 2003-2004 met toevoeging van een metalen band
Nr. 3 Afbeelding uit de catalogus Brussel 2005-2006 NB: de moderne witte band van Plexiglas om de twee glashelften samen te houden, is aangebracht door specialisten van het State Scientific Research Institute of Restoration, Moskou
Nr. 4 Gepresenteerd in een artikel van The Art newspaper.com juni 2005 (zie artikel)

Fabergé experts suggereren dat ei nr. 4 een moderne versie zou kunnen zijn van het Constellation Egg uit het Fersman Museum in Moskou.

Details van ei nr. 4.

Finished Egg Blue Tsarevich Egg detail
Het afgemaakte ei
en rechts detail

---

Update June 5, 2015.

Interesting possible old and new sources of inspriation for this Egg are described by Juan F. Deniz in his article:

The Blue Constellation Egg and the Golden Age of Pictorial Star Atlases

Paris Globe 
Left, Le Grand Globe Célest - 18th Century Clock (Courtesy Bonhams) - Click here to read the article.

Detail Tampere Exhibit 2008
Detail of the Egg. Courtesy The Finnish Stone Center, Juuka, 2008

 

Previous EggVorig Ei

volgendeAndere Keizerlijke Eieren

volgendeAndere Eieren

volgendeKelch Eggs

volgendeHome

page updated: January 8, 2019