1888 Cherub with Chariot Egg/
Angel with Egg in Chariot
1888 Ei met Cherubijn en Triomfwagen

Gift van Alexander III aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Ei is vermist

Cherub with Chariot Egg behind Caucasus Egg

Von Dervis 1902  Von Dervis detail
Foto's uit 1902 van de Von Dervis Tentoonstelling in Sint Petersburg

Onderstaande tekeningen van het Cherub with Chariot Egg, zijn gemaakt door Anna & Vincent Palmade voor een artikel over de ontdekking van dit Ei op een foto van de Von Dervis expositie in Sint Petersburg in 1902. Met hun toestemming nu ook te zien op deze website. De tekening is ontworpen op basis van vaag zichtbare contouren van dit ei, zie foto hierboven.

1888 Egg
Cherub with Chariot Egg
©Anna & Vincent Palmade October 2011
©Anna & Vincent Palmade 2007

De top van het Cherub with Chariot Egg is links van de top van het Caucacus Egg te zien. Een wiel van de Chariot (het wagentje) is duidelijk links van en boven de standaard van het Caucasus Egg te zien. Een weerspiegeling van het Chariot Egg is op de foto, rechts van het Caucasus Egg in het glas van de vitrine zichtbaar.

Lees over het onderzoek van de Palmades in dit artikel van de Fabergé Research Site: www.fabergeresearch.com (Engelstalig).

Update April 2014

Door de herontdekking van het 1887 Third Imperial Egg is de hoop op het terugvinden van meer verloren eieren weer opgeflakkerd en is de zoektocht naar deze eieren flink vergroot. Greg Daubney kwam zo met een nieuwe tekening van het ei, gebaseerd op de refectie in de Van Dervis vitrine, zie hieronder,

1888 Cherub with Chariot Egg Drawing
1888 Cherub with Chariot Egg - Drawing by Greg Daubney

en Kieran McCarthy van Wartski kwam met de afbeelding hieronder van een paar mosterdpotjes in de vorm van engeltjes die een karretje met een vat voortduwen, gemaakt voor Madame de Pompadour in 1760, mogelijk naar een model door Falconet. Dit zou goed de inspratie voor dit Ei geweest kunnen zijn, volgens McCarthy, omdat de referentie naar Falconet bemoedigend is en ons de mogelijkheid geeft ons een beeld van de engel te vormen.

Pair of mustard pots
Detail
Pair of Mustard Pots and detail right. Courtesy Museu Calouste Gulbenkian

Tenslotte verstrekte Will Lowes, author of the Lowes & McCanlessFabergé Eggs: A Retrospective Encyclopedia, 2001, de volgende informatie:

Parke Bernet Galleries New York - French & English Furniture, the Ethel G. Douglas Collection of Wedgwood Ware, Imperial Russian art Objects, Lalique and Favrile Glass, Laces, Silver, Paintings, Rugs, Property of Mrs. Ethel Gunton Douglas, Removed from 834 Fifth Avenue, New York, Frederick Housman, Together with French Modernistic Furniture by Jansen, Paris, Collected by Henry C. Lytton, Removed from 2 Easter 88 Street, New York, With a Few Additions From Other Owners.
Friday-Saturday, September 26-27, 1941

Lot 258 - Offered by Mrs. Ethel Gunton Douglas, two Fabergé Imperial silver Easter bibelots, the first a tiny amour pushing a wheelbarrow laden with an egg, 2 in. long, and a hare drawing a hinged egg on wheels, parcel-gilded. The catalogue says both items were understood to have belonged to the children of Tsar Nicholas II. Final bid $22.50 [sic]. Note – no illustration.

Het lijkt waarschijnlijk dat Mrs Gunston, een rijke New Yorkse, dit item heeft gekocht op een Armand Hammer's 'Hammer Collection of Russian Imperial Art Treasures from the Winter Palace, Tsarskoye [sic] Selo and Other Royal Palaces' tentoonstelling bij Lord and Taylor's department store in New York, die gehouden werd van November 3-December 1, 1934.

Het item was Lot 4524 in de Hammer catalogus en als volgt beschreven: "Miniature silver amour [cupid] holding wheelbarrow and Easter Egg, made by Faberge, court jeweler. From children's half of the Alexander palace. Inventory no. 935."

 

Achtergronden bij dit Ei

Mogelijk in de 30-er jaren verkocht aan Victor & Armand Hammer.
Verblijfplaats onbekend, mogelijk Verenigde Staten.

--

Update december 2019. Een aantal Fabergé liefhebbers heeft al geprobeerd om een goede afbeelding te maken van dit vermiste Ei, gebaseerd op de reflectie in de Von Dervis vitrine (zie boven). Hier is de nieuwste versie, gemaakt met een nieuwe Photoshop techniek door Greg Daubney.

1888 Missing Eggf?

Missing 1888 Egg?
Beide afbeeldingen hierboven, ©Greg Daubney

 

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: December 14, 2019