1889 Necessaire Egg
1889 Necessaire Ei

Gift van Alexander III aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Ei is vermist

Fabergé Imperial Necessaire Egg

Dit paasei was gemaakt in de vorm van een toiletetuitje. De inhoud is een 13-delig manicuresetje. Helaas is dit een van de verdwenen eieren.

In Maart 2008 werd in het Britse tijdschrift Country Life, (Maart 20, 2008, 60-61) aangekondigd dat Kieran McCarthy van Wartski in London, recent een anoniem object, dat geëxposeerd werd bij Wartski in 1949, heeft geïdentificeerd als zijnde het vermiste Nécessaire Egg. Eerder was er geen enkele afbeelding bekend van dit Ei, maar zeer recent heeft Mr. McCarthy enkele foto's gevonden in de archieven van de firma Wartski, waaronder een foto met een kleine korrelige afbeelding van het ei. Hij heeft ook ontdekt dat, in 1952, Wartski het ei kocht en verkocht aan "een vreemdeling" voor £1,200. En dat was het laatste dat er over het ei bekend is...

Necessaire Egg as Published in Country Life, March, 2008

Hierboven de enige bekende afbeelding van het Ei bij Wartski's in 1949, met de Countess of Suffolk en Sacheverell Sitwell. Bron: The Fabergé Research Site - Recent Discoveries.

Update december 2017

Fabergé Imerial Necessaire Egg - left

Dankzij een dame in het Verenigd Koninkrijk beschikken we nu over een goede afbeelding van het 1889 Imperial Easter Egg! De afbeelding is online gevonden maar kon niet meer worden herleid to de originele poster. Feit is niettemin dat het Ei is afgebeeld naast een gouden drinkbeker die later is gekocht door Marjorie Merriweather Post (zie verzamelaars) en waarvan bekend is dat hij in 1935 in Londen is tentoongesteld. Helemaal bovenaan deze pagina een vergroting van bovenstaand plaatje, beide afbeeldingen courtesy Wartski.

Lees alles over deze ontdekking op Wartski's website en in de Daily Mail. Verondersteld wordt dat het Ei zich in het Verenigd Koninkrijk bevindt, maar het kan natuurlijk overal ter wereld naar toe gereisd zijn!

Update april 2014: In The ultimate Easter egg: Fabergé Egg in London, door Hetty Chidwick, gedateerd 9 april 2014, werd een veel betere versie van de enige bekende foto van dit Ei getoond. Nu moet het toch mogelijk zijn om ook dit Ei terug te vinden!

Fabergé Necessaire Egg
(Fabergé Imperial Nécessaire Egg - Courtesy Country Life)

Hieronder een gedeelte uit het artikel door Mary Miers in Country Life.

Country Life March 20, 2008 The World's Biggest Easter Egg Hunt

Waarschijnlijk is dit ei gemaakt naar een voorbeeld van een 17e eeuws bestaand model. Daarvan hier een foto. Dit is dus niet het Fabergé Ei maar een voorbeeld van hoe het Ei er mogelijk uit heeft gezien.

Voorbeeld van een necessaire ei:

Other necessaire egg
Foto© Hermitage Sint Petersburg

 

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 3, 2019