1887 Third Imperial Easter Egg /

1887 Derde Keizerlijke Paasei

Gift van Alexander III aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Privé collectie
Hoogte: 8,2 cm (3,2 in)

Fabergé 1887 Third Imperial Egg
(Alle kleurenfoto's, Copyright © Wartski, 2014. Photography Prudence Cuming Associates)

Het met juwelen bezette, geelgouden Ei staat in zijn originele drie-potige standaardje, die gedreven leeuwenklauw pootjes heeft en is omcirkeld met bloemenranken in verschillende kleuren goud. Deze slingers hangen vanuit cabochon geslepen blauwe saffieren die omgingd zijn door diamanten.

Het Ei bevat een surprise in de vorm van een dameshorloge van het merk Vacheron Constantin, met een witte wijzerplaat en opengewerkte gouden wijzers. Het horloge is gemonteerd op het Ei en door een scharniertje kan het rechtopstaan.

Gemaakt in de werkplaats van Fabergé's hoofd werkmeester August Holmström, St. Petersburg, 1886-1887. Hoogte 8.2 cm. (Beschrijving van het Ei, courtesy Wartski's, vertaling aw)

Fabergé Third Imperial Egg 1887 Fabergé Third Imperial Egg 1887


De ontdekking van het bestaan en de research-geschiedenis van dit Ei

In 2008 ontdekt als "nieuw vermist Ei" na een herziening van de "Ei tijdlijn". Hierdoor schoof het Blue Serpent Clock Egg vanvan lang gedacht werd dat het het 1887 Ei was, op naar het jaar 1895. Voor het jaar 1887 werd alsdus een nieuw Ei ontdekt waarvan een vage foto beschikbaar was van in het jaar 1902 toen het Ei werd tentoongesteld op de Von Dervis tentoonsterlling in Sint Petersburg.

Juli 2011 - De ontdekking van een goede foto van het Ei in een veiling catalogus uit 1964.

Augustus 2011 - Publicatie van een artikel over dit Ei in oder meer de Britse krant The Telegraph.

Januari 2014 - London's juweliershuis Wartski koopt het Ei van een man in het midden van Amerika.

18 maart 2014 - Persbericht over het hervonden Ei en de vier dagen dat het komende april (2014) in Londen tentoongesteld zal worden.

Maart, 19, 20 en verder. Alsof het internet ontplofte, op Fabergé gebied dan. Heel veel publicaties over het "miljoenenei"! Hier zijn er een paar in het Engels:
CNN - Scrap metal find turns out to be $33 million Faberge golden egg
Washington Post - Scrap dealer’s bargain turns out to be Faberge egg ... Onafhankelijk Faberge expert Geza von Habsburg zegt dat het Ei “absoluut écht is” en voldoet aan de een-zin-beschrijving die gevonden is in de archieven van het Russische Keizerlijke Kabinet.

Nederlandstalig:

Kostbaar Fabergé-ei op rommelmarkt - Verloren gewaand Fabergé-ei gevonden in Amerika - Verloren gewaand Fabergé-ei duikt op in de VSen er zijn er nog veel meer. Even Googelen als je meer wilt lezen!


The 1887 Third Imperial Fabergé Easter EggThe 1887 Third Imperial Fabergé Easter Egg

Text NOS woensdag 19 mrt 2014, 20:50 (Update: 19-03-14, 22:17)

Een kostbaar Fabergé-ei dat meer dan een eeuw vermist was, is opgedoken in het Amerikaanse Midden-Westen. De gelukkige vinder had het ei voor de goudwaarde gekocht en ontdekte bij toeval dat het miljoenen waard is.

Het gaat om een gouden ei op een standaard, van zo'n 8 centimeter groot, dat is versierd met diamanten en saffieren. Binnenin zit een horloge van het luxe merk Vacheron Constantin. Het was in 1887 een paascadeau van tsaar Alexander III aan zijn vrouw Maria Feodorovna.

Google
De eigenaar, die anoniem wil blijven, kocht het kostbare kleinood bij een antiekwinkel voor 10.000 euro. Hij dacht het wel te kunnen doorverkopen aan een goudsmelter, maar niemand wilde het bedrag betalen dat hij ervoor had betaald.

Bang dat het ei hem alleen maar geld zou kosten, besloot hij ten einde raad de woorden "ei" en "Vacheron Constantin" te googelen. Zo kwam hij erachter dat het ei een van de acht verloren Fabergé-eieren is.

Revolutie
Tsaar Alexander liet juwelier Carl Fabergé vijftig eieren maken voor zijn vrouw. Na de Russische Revolutie verkochten de sovjets de keizerlijke schatten om de schatkist te spekken. Acht eieren raakten spoorloos.

Lang werd gevreesd dat het ei was omgesmolten voor het goud, maar in 1964 werd het verkocht op een veiling in New York. Toen was niet duidelijk dat het om een echt Fabergé-ei ging, dus ging het van de hand voor een schijntje en verdween daarna weer uit beeld.

Tentoongesteld
Toen de nieuwe eigenaar erachter kwam wat hij in handen had, kon hij nachtenlang niet slapen. Hij vloog speciaal naar Londen om foto's van zijn vondst aan een juweelexpert te laten zien. Die sloeg steil achterover van de ontdekking.

Het ei is inmiddels voor ruim 20 miljoen dollar doorverkocht aan een verzamelaar. Voordat het opnieuw voor het publiek uit het zicht verdwijnt, zal het vanaf 14 april vier dagen lang te zien zijn in Londen. De laatste keer dat het ei tentoongesteld was, was in 1902 (corr. aw).

 


Voor wie geinteresseerd is in de research van 2008 tot heden lees ook (Engelstalig) "De Herindeling van de Ei-tijdlijn".

Lange tijd werd gedacht dat het Blue Serpent Clock Ei het 1887 Ei was. Recente ontdekkingen (2008-2014) echter wijzen uit dat het Blue Serpent Clock Ei het 1895 is. Dit betekent dat het Derde Keizerlijke paasei een van de vermiste eieren was, todat het in 2014 werd terug gevonden.

Von Dervis 1902 MF Casethird egg?
Het Derde Keizerlijke Paasei zoals het in 1902 te zien was op de Von Dervis tentoonstelling in Sint Petersburg.

 

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 11, 2019