1891 Memory of Azov Egg
1891 Herinnering aan Azov Ei

Gift van Alexander III aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Kremlin Armoury Museum, Moskou
Hoogte/lengte: 9,3 cm

Azova Egg

Egg en Azova

Het Memory of Azov Egg is gemaakt uit één stuk rood en blauw gevlekt heliotroop (ook bekend als "bloedsteen"). Het Ei is gedecoreerd met ranken in de Rococo stijl, bezet met briljant geslepen diamanten en geciseleerde gouden bloemen. De sluiting bestaat uit een grote robijn en twee diamanten. De binnenkant van het Ei is bekleed met groen fluweel.

In het Ei bevindt zich een exacte kopie van het slagschip Memory of Azov (Pamiat Azova), uitgevoerd in rood en geel goud en Platinum. De raampjes zijn kleine diamantjes. Het scheepje staat op een brok aquamarijn dat het water voorstelt. Het geheel staat op een gouden plateautje met een handvat waarmee het uit het Ei gehaald kan worden.

Azova

Achtergronden bij dit Ei

Dit Ei herinnert aan de reis met de Azova van Tsarevich Nicholas en zijn broer Groothertog Georgii naar het Verre Oosten in 1890-1891. Zij maakten deze reis op verzoek van hun ouders om hun blik op de wereld te verbreden, zowel van de toekomstige Tsaar als van zijn jongere broertje dat aan Tuberculose leed. De reis was echter geen succes want er werd in de Japanse stad Otsu een aanslag gepleegd op Nicholas, waarbij hij een ernstige hoofdwond opliep en de conditie van de zieke Georgii leek eerder achteruit te gaan dan te verbeteren, waardoor hij vervroegd naar Rusland moest terugkeren.

Het Ei was al aan de Tsarina overhandigd voordat deze gebeurtenissen bekend werden en daardoor was dit Ei zeker niet een van de lievelingseieren van de Tsarina!

Dit Ei stond op de nominatie om door het Bolsjewistische regime naar het buitenland verkocht te worden, maar werd op het laatste moment uit de verkoop teruggetrokken na protesten van werknemers en directie van "The Armoury" waar het zich na de confiscatie van de keizerlijke juwelen bevond.

Daarmee is dit Ei één van de tien eieren die Rusland nooit verlaten hebben.

next egg1900 Wereldtentoonstelling

next1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 11, 2019