1890 Danish Palaces Egg
1890 Ei met de Deense Paleizen

Gift van Alexander III aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Matilda Geddings Gray Foundation,
New Orleans Museum of Art, USA November 22, 2011 – November 2021 - Long-term Installation in New York Metroplolitan Museum of Art (Expanded date!)
Hoogte: 10,2 cm.

Danish Palaces Egg

Het Danish Palaces Egg is gemaakt van goud, emaille, diamanten, saffieren en smaragden. Een stervormige saffier in een bedje van diamanten bekroont de top van dit Ei in drie kleuren goud. De oppervlakte van het Ei is verdeeld in 12 paneeltjes die gescheiden worden door een rand van diamanten met een smaragd op die punten waar de diamanten lijntjes elkaar kruisen.

Danish Palaces Egg with miniatures

In het Ei zit als verrassing, een opvouwbaar schermpje met 10 miniatuurtjes die geschilderd zijn door de miniaturist Krijitski. De miniatuurtjes zijn gevat in veelkleurig goud en geschilderd op parelmoer. Acht van de tien paneeltjes stellen paleizen en woonhuizen voor, die Prinses Dagmar kende in en om Sint Petersburg en in haar moederland Denemarken, voordat zij in 1866 in het huwelijk trad met Alexander. Het eerste en het laatste miniatuurtje stellen twee van de koninklijke jachten voor.

miniatures

1. Het Keizerlijke jacht "Polar Star",
2. Bernstorff Paleis
3. De Keizer Villa in Fredenborg Park
4. Fredensborg Slot - kCopenhagen
5. Amalienborg - Kopenhagen
6. Kronborg Kasteel nabij de stad Helsingør
7. Cottage Palace Alexandria Park Peterhof (Rusland)
8. Cottage Palace Alexandria Park Peterhof - achterkant
9. Gatchina Palace Saint Petersburg (Rusland)
10. Het Keizerlijke jacht "Tsarvena"

ga naar The 1890 Fabergé Danish Palaces Egg - The Miniatures Explained(Engelstalig)

In November 2008 bleek dat er een foutje zat in de algemeen gangbare beschrijvingen van bovenstaande miniatuurtjes. Samen met een Deense bezoeker van deze website zijn nu alle miniatuurtjes duidelijk beschreven. Daar ook te zien de afbeelding die vermoedelijk het voorbeeld is geweest voor één van de Fabergé miniatuurtjes!

Achtergronden bij dit Ei

1930, als één van de tien Imperial Eggs verkocht door het Antikvariat in Moskou aan de Hammer Galleries in New York. Van 1937 tot 1953 Eigendom van Mr. & Mrs. Ludwig, New York. 1962, Privé collectie, Verenigde Staten. 1971 Collectie Matilda Geddings Gray, olie erfgename, New Orleans. V.S. 1972 Matilda Geddings Gray Foundation, New Orleans Museum of Art, Louisiana, Verenigde Staten.

Update September 2013

The 1890 Danish Palaces Egg - Zomaar een gedachte

Terwijl ik het boek Russia & Europe Dynastic Ties van Galina Korneva en Tatiana Cheboksarova aan het lezen was, viel mijn oog op een foto van de "Marble Cathedral" in Kopenhagen. Mijn eerste gedachte was dat de katedraal op het 1890 Danish Palaces Egg leek. Beetje vergezocht misschien, maar toch, ik zie het gewoon. Ei stamt uit 1890 en de eerste steen voor de katedraal werd gelegd in 1749.

Even opzoeken dus. Ik las dat de Evangelische Lutherse kerk vele jaren in puin lag als gevolg van gebrek aan financiering en uiteindelijk pas voor het publiek in augustus 1894 werd geopend. Keizerin Marie Feodorovna was Luthers voordat zij zich tot het orthodoxe geloof bekeerde ivm haar huwelijk, en ze moet de kerk gekend hebben omdat die vrijwel naast het Amailienborg paleis lag, het thuis van de Deense Koninklijke familie. Zou Fabergé misschien ook van de bouw van deze kerk geweten hebben?

Marble Cathedral in Copenhagen
Danish Palaces Egg
1894 Marble Cathedral (Courtesy Korneva and
Cheboksarova, Russia & Europe Dynastic Ties, 2013)
1890 Danish Palaces Egg (Courstesy EduRPost.com)

1890 Egg in 1930s

Het 1980 Danish Palaces Egg gefotografeerd toen het nog in Moskou was in de 1930-er jaren.
Courtesy Fabergé Research Newsletter, April 2017.

 

next egg1900 Wereldtentoonstelling

next1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 11, 2019