1896 Twelve Monogram Egg/ Alexander III Portraits Egg
1896 Twaalf Monogrammen Ei/
Alexander III Portretjes Ei

Gift van Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Hillwood Museum, Washington, DC, USA
The Marjorie Merriweather Post Collection
Hoogte: 7,9 cm.

The 189612 Monogram Egg

Het 12 Monogram Egg, ook wel bekend als 12 Panel Egg, is gemaakt van doorzichtig blauw emaille, rood goud en diamanten. Het gouden Ei is bedekt met zes panelen, die alle zes in twee helften zijn gedeeld waardoor 12 halve paneeltjes ontstaan.

Deze paneeltjes zijn bedekt met de monogrammen "MF" en "AIII" gezet in diamanten. Ieder monogram komt 6 keer voor. Een grote diamant, omringd door kleine diamantjes bevinden zich boven en onder op dit Ei.

Het Ei opent in het midden en laat een fluwelen bekleding zien, bestemd voor de verrassing die helaas verloren is gegaan.

Volgens de Fabergé factuur voor het 1896 Ei bestond de verrassing uit 6 miniatuurtjes van Alexander III. Zou het kunnen zijn dat de portretjes, die Groothertogin Xenia, de dochter van Maria Feodorovna, in 1935 uitleende voor de expositie in Belgrave Square in Londen, dezelfde zijn als de portretjes uit het 1896 Ei?

 detail  12 Monogram Egg detail

Achtergronden bij dit Ei

Door Nicholas II met Pasen 1896 aan zijn moeder, de Keizerin Weduwe Maria (Dowager Empress) geschonken.

Pas in november 2008 werd ontdekt dat het 12 Monogram Egg en het vermiste Alexander III Portraits Egg, één en hetzelfde Ei moeten zijn. Lees hierover op de Fabergé Research Site, Recent Discoveries, THE FABERGÉ IMPERIAL EASTER EGGS: New Discoveries Revise Timeline. (Engelstalig)

In Maart 2009, met dank aan Will Lowes, co-author van Fabergé Eggs - A Retrospective Encyclopedia, die mij attent maakte op het bestaan van een brief van de Dowager Empress aan haar zoon over het 1886 Ei, vond ik aanvullend bewijs dat het 12 Monogram Egg het vermiste Alexander III portraits Egg is:

De Dowager Empress schreef aan haar zoon Nicholas II op 22 maart 1886, vanuit La Turby, waar zij haar zieke zoon Georgi gezelschap hield: "Ik kan geen woorden vinden om je duidelijk te maken, mijn lieve Nicky, hoe geraakt en ontroerd ik was met de ontvangst van je ideale ei met de charmante portretten van je lieve, aanbeden Papa. Het is allemaal zo'n prachtig idee, met onze monogrammen bovenal". (1)

De surprise van dit Ei is vermist maar we weten nu (2015) wat het was en hoe de surprise eruit gezien heeft. Bekend uit de beschrijving van Fabergé was dat de surprise zes portraitjes van Alexander III bevatte, alsmede tien saffieren. En zie, een opvouwbaar miniaturenlijstje met zes vakjes en tien saffieren! Lees de Engelstalige versie voor het hele verhaal over deze ontdekking!

Miniature 1896 Egg
(Snowman, A. Kenneth, Carl Fabergé, Goldsmith to the Imperial Court of Russia, 1979, 56)

Waarschijnlijk verkocht door Russische functionarissen van the Armoury, aan een juwelier in Parijs. In 1949 gekocht door Marjorie Merriweather Post, General Foods erfgename, van een Mrs. G. Berchilli uit Italië. In 1973 opgenomen in de collectie van wijlen Marjorie Merriweather Post, per testament vermaakt aan het Hillwood Museum, Washington D.C.

12 monogram egg top detail

(1) von Habsburg, Géza, Fabergé: Treasures of Imperial Russia, 2004, 66:

"I can't find words to express to you, my dear Nicky, how touched and moved I was on receiving your ideal egg with the charming portraits of your dear, adored Papa. It is all such a beautiful idea, with our monograms above it all.

Update april 2014. En uiteindelijk heeft ook het Hillwood museum het Ei ge-herdateerd. Zoals ze zo mooi zeggen in het Engels, All is well that ends well, and credit where credit is due smile

1896 Egg open
2018 - The 1896 12 Monogram Egg Opened.
(Courtesy Hillwood source)

1896 12 Monogram Egg
Source

 

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 10, 2019