1898 Pelican Egg
1898 Pelikaan Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Collection Lillian Thomas Pratt,
Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA
Hoogte: 10,2 cm. (Met standaard: 13,3 cm.)

1898 Pelican Egg
(Afbeelding met dank aan Peter Koppers)

Het 1898 Pelican Egg is gemaakt van rood goud, diamanten, parels, grijs, roze en blauw emaille en voor de miniatuurtjes waterverf en ivoor. De standaard voor het Ei is gemaakt van veelkleurig goud.

Het gegraveerde roodgouden Ei in de Empirestijl heeft bovenop het Ei een pelikaan die een nest jonge vogeltjes voert, het symbool van moederlijke zorg. Het is gegraveerd met klassieke motieven en de data 1797-1897.

Pelican Egg detail

Het Ei kan open- of uitgeklapt worden en dan ontstaat een rijtje van acht gouden lijstjes, afgezet met pareltjes. Daarin schitteren acht miniatuurtjes die instituten voorstellen, waarvan de Keizerin Weduwe patrones was. Geschilderd door de hofminiaturist Johannes Zehngraf op ovale ivoortjes.

Pelican Egg back
Courtesy George Terrell

Op de foto hierboven, de achterkant van de miniatuurtjes. Goed te zien is het zogenaamde "negende paneel" dat dient als standaard voor de uitgeklapte miniatuurtjes.

Ieder miniatuurtje is zo ingeschaald dat het paste in de in grootte afnemende rij. Tussen het vierde en het vijfde paneeltje zit een ovalen bruggetje dat de pelikaan ondersteunt. Het geheel is gedecoreerd met gravures uit de kunsten en wetenschappen. Wanneer de paneeltjes gesloten zijn en teruggeplaatst in het Ei, zijn ze zo goed verborgen dat ze bijna niet te zien zijn. Het Ei heeft nog zijn oorspronkelijke rode fluwelen cassette, klaarblijkelijk de enige keer dat rood is gebruikt voor een geschenkcassette van een Tsar Imperial Easter Egg.

Pelican Egg detail

Achtergronden bij dit Ei

Door de jaartallen "1797-1897" op het Pelican Ei, is vele jaren gedacht dat het in 1897 ten geschenke was gegeven. De in de negentiger jaren van de vorige eeuw gevonden originele Fabergé nota zou echter bewijzen dat dit Ei in 1898 aan Maria Feodorovna is geschonken.

In 1930 was het Pelican Egg één van de tien Eieren die door het Antikvariat zijn verkocht aan de Hammer Galleries in New York. Tussen 1936 en 1938 gekocht door Lillian Thomas Pratt. Vanaf 1947 in de Collection of the late Lillian Thomas Pratt, bij testament vermaakt aan het Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA.

Update augustus 2010: In "A Fresh Look at the Pelican Egg" (een frisse kijk op het Pelikaan Ei) een uitgebreide beschrijving van de miniatuurtjes, de instituten daarop afgebeeld en de historische achtergronden bij dit Ei. Artikel is Engelstalig.

ga naar "A Fresh Look at the Pelican Egg"

 

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube

Update oktober 2016

Lees en bekijk alles over dit prachtige Ei op de website van het Virginia Museum of Fine Arts. Je kunt dit Ei en de vier andere VMFA Eieren zien in 360° modus, video's bekijken van alle vijf Eieren, en de VMFA app downloaden waarme je over de historische achtergronden van de "hoofdrolspelers" kunt lezen, een Russisch sprookje kunt bekijken en zelf kleine Fabergé Eitjes kunt ontwerpen.

VMFA app

Update April 2017.

Een foto uit de 1930'er jaren van het Ei terwijl het nog te koop is in Moskou, toont de voorkant van het Ei met de datum 1897 en de gegraveerde druiven, en niet de gegraveerde pelikaan en de datum 1797, zoals het Ei vandaag de dag wordt tentoongesteld, zie de eerste afbeelding bovenaan deze pagina.

1897 Pelican Egg in 1930 Moscow  1897 Hammer

Armand Hammer heeft het Ei gefotografeerd in 1937, toen Mrs. Post het Ei al in bezit had, met ook de datum 1897 aan de voorkant, voor zijn tentoonstellings catalogus Фаберже Fabergé his Works, 1937. De afbeelding hierboven links is met dank aan de Fabergé Research Site, Newsletter Spring and Summer 2017. Rechts als gefotografeerd door Hammer in 1939. Hieruit blijkt dat tegenwoordig de verkeerde zijden van het Ei worden tentoongesteld als voor- en achtkant.

Meer over de betekenis van de gegraveerde pelikaan en druiven, kun je lezen in mijn artikel over de Historische Connections van het Pelikaan Ei.

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

Ga naar Om het Ei te bekijken en prachtige details te zien door middel van een Zoom functie op een VMFA webpagina, klik hier!

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

 

page updated: January 11, 2019