1898 Lilies of the Valley Egg
1898 Lelietjes van Dalen Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Link of Times-Collection, Rusland
Hoogte: 15,1 cm (open: 19,9 cm.)

1898 Lilies of the Valley Egg

1898 Lilies of the Valley Egg Lilies of the Valley detail

Het 1898 Lilies of the Valley Egg is gemaakt van roze en groen doorschijnend emaille, goud, diamanten, robijnen, parels, kristal en waterverf op ivoor. Dit gouden Ei in de art nouveau stijl staat op vier groen-gouden pootjes waar de lelietjes van dalen zich omheen slingeren. De kroon bovenop het Ei is gemaakt met diamanten en robijnen waaruit vier linten van lelietjes gemaakt van parels en roze diamanten naar beneden over het Ei gedecoreerd zijn. De ondergrond van het Ei is van roze emaille en de bloemblaadjes zijn van groen emaille gemaakt.

De "surprise" bestaat uit drie ovale miniatuurtjes van Nicholas II in militair uniform en de twee Groothertoginnen, Olga en Tatiana, zijn eerste twee dochters. Het komt omhoog uit de bovenkant van het ei door aan een gouden parel aan de zijkant te draaien. Een draai naar de andere kant vouwt het schermpje op en laat de miniatuurtjes weer in het Ei verdwijnen. De datum, 5 april 1898 (oude tijd) is gegraveerd op de achterzijde van de miniatuurtjes. Deze miniatuurtjes zijn geschilderd op ivoor door Johannes Zehngraf. Het Ei bezit nog zijn originele fluwelen geschenkcassette.

Lilies of the Valley detail

Alexandra was een bloemenliefhebster en liet regelmatig ladingen bloemen overkomen uit de Krim om het Alexander Paleis mee te versieren. Haar favoriete bloemen waren lelietjes van dalen en haar favoriete juwelen, parels. Haar lievelingskleur was roze en zo moet de combinatie daarvan in dit Ei haar heel veel plezier hebben gedaan. Een soortgelijk ontwerp was het Lilies of the Valley basket, waar ze zo verrukt van was dat het altijd op haar bureau stond in haar persoonlijke studeerkamer, van 1896 tot aan de Oktober Revolutie in 1917. Dit mandje met bloemen zie je hieronder. Het is nu eigendom van de Matilda Geddings Gray Foundation Collection, New Orleans, Louisiana.

Lilies of the Valley basket

Achtergronden bij dit Ei

Ca. 1927 was ook dit Ei één van de negen die verkocht zijn door het Antikvariat in Moskou, en wel aan Emanuel Snowman of Wartski in Londen. In 1934 gekocht door Charles Parsons, Londen. Terug verkocht aan Wartski. Gekocht door een Mr. Hirst, Londen. 1948 weer terug verkocht aan Wartski. 1979 verkocht door Wartski, samen met het 1897 Coronation Egg, aan de Forbes Magazine Collection, New York. Maart 2004 gekocht door de Vekselberg Foundation/The Link of Times-Collection, Rusland. Hiermee is ook het Lilies of the Valley Egg, teruggekeerd op haar geboortegrond.

Update juli 2019
Benieuwd naar het aantal parels dat voor dit Ei is gebruikt zocht ik in al mijn Fabergé boeken en moest het antwoord schuldig blijven. Het Fabergé Museum in Saint Petersburg gemaild en warempel nog antwoord gekregen ook. ---> There are no records to give an exact number. Visually there are about 130 pearls.<---. In het Nederlands betekent dit dat er geen gevens zijn over het aantal parels, maar dat zo op het oog er zo'n 130 parels zijn. Dat is toch leuk om te weten!

 

next egg 1900 Wereldtentoonstelling

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: July 11, 2019