1900 Trans-Siberian Railway Egg
1900 Trans-Siberische Spoorweg Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Kremlin Armoury Museum, Moskou
Hoogte: 26 cm

Trans-Siberian Railway Egg

Het Trans-Siberian Railway Egg is gemaakt van goud, zilver, doorschijnend groen emaille, oranje emaille, onyx en fluweel voor de binnenkant. De miniatuur trein is gemaakt van platina, rozetgeslepen diamanten, robijnen en bergkristal.

Dit zilveren Ei heeft een scharnierend bovenstuk, bedekt met groen, blauw en oranje emaille. De rand is gedecoreerd met acanthus bladeren. Een driezijdige adelaar in zilver en goud die de keizerlijke kroon draagt, bekroont de top van dit Ei. Een landkaart van Rusland is gegraveerd in een brede zilveren bad om het Ei. Op deze kaart is de 4000 mijl lange route van de Trans-Siberische Spoorweg van Moskou tot Vladivostok te zien in het midden gedeelte, Hier ook de inscriptie: "De route van de Grote Siberische Spoorweg in het jaar 1900". Elk station aan deze route was hier waarschijnlijk gemarkeerd met een edelsteen of een parel.

Het Ei wordt ondersteund door drie Romanov griffioenen die elk een zwaard en een schild dragen. De basis van het Ei is witte onyx in de vorm van een triangel. Een vergulde zilveren rand is op deze basis gemonteerd.

Een natuurgetrouwe, opvouwbare, miniatuur replica van de Trans-Siberische Express bevindt zich in drie compartimentjes in het Ei. Deze trein bestaat uit een platina locomotief met een Robijnen lantaarn en vijf gouden wagonnetjes met kristallen raampjes. Deze wagonnetjes zijn gemarkeerd met "Post", "Alleen voor Dames", "Roken", en "Niet Roken" en het laatste wagonnetje "Kapel". De trein kan worden opgewonden met een gouden sleuteltje.

Trans-Siberian Railway Egg  Trans-Siberian Railway Egg detail 

Trans-Siberian Railway Egg train
Prachtige details van de locomotief van het Ei - (Courtesy the Finnish Stone Centre, Juuka, Finland)

Achtergronden bij dit Ei

Update 2013

Een herinneringsplaat met relief van Tsarevich Nicholas Alexandrovich is geïnstalleerd en gewijd in het station van Vladivostok, ter gelegenheid van de feestelijkheden voor 400 jaar Romanovs. (Courtesy Paul Kulikovsky - Romanov News)

Relief Nicholas II Azov Egg Transsiberian Railway Egg 
2013 commemorative plaque, 1891 Memory of Azov Egg, 1900 Trans-Siberian Railroad Egg. Sources: http://vlc.ru/news/2013/68442/ (relief), Azov Egg - Wiki, Transsib.Egg - Wiki

(Deze update werd eerst gepubliceerd in de Fabergé Research Newsletter).

Nicholas II heeft als Tsarevich op 19 mei 11891 de eerste steen gelegd voor de aanleg van de Trans-Siberische spoorweg die Sint Petersburg met Vladivostok aan de Pacific verbond, toen hij en zijn broer George Vladivostok aandeden op hun overzeese reis. (Zie Memory of Azov Egg). Het werk aan de spoorweg heeft vele levens gekost alsook miljoenen roebels. Het aanleggen duurde negen jaar en zelfs na het aanbieden van dit Ei ging het werk nog een tijd door (tot 1916); het nog niet afgemaakte stuk route, óp het Ei ook als zodanig gemarkeerd! Ook in dit Ei heeft Fabergé voor de surprise een model met bewegende delen gebruikt.

1900 Transsiberian Egg first stone 1891

Boven, met dank aan en bron wiki. Eerste steenlegging door Tsarevich Nicholas Anlexandrovich in Vladivostok op 19 mei 1891.

Het Trans-Siberian Railway Egg is altijd in Rusland gebleven en maakt sinds 1927 deel uit van de collectie van het Kremlin Armoury Museum in Moskou.

Update 10 oktober 2016

Niet héél veel te doen met het Ei, maar omdat het zo leuk is en de muziek zo prachtig! Google eert de 100ste verjaardag van de totstandkloming van de beroemde Trans-Siberische spoorweg met een eigen "Doodle". Gepubliceerd op 4 okt. 2016 schrijven ze: De Doodle van vandaag viert de spoorweg --- Van kleine dorpjes tot grote steden, Rusland is afhankelijk van de machtige spoorweg om meer dan 9.000 kilometer en zeven tijdzones tussen Moskou en Vladivostok te overbruggen. Lees hier de hele tekst! Composition: Serenade for Strings in C Major, Op. 48, II. Waltz. Composer: Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Recording by: Moscow Virtuosi Chamber Orchestra.

En dan bekijk je zo'n Ei ineens weer met andere ogen! Nu de kaart op het Ei.

map

Map hierboven bron en met dank aan Tatiana Muntian, Fabergé Paasgeschenken (in Russisch) 2003, 47

De kaart óp het Ei. De gestippelde lijn is het stuk van de spoorweg dat nog niet klaar was in 1900 en het door mij rood onderstreepte woord is Vladivostok in het cyrillisch. Links, roodomrand, het Baikalmeer. Andere steden zijn Nerchinsk (Russian: Не́рчинск) rechts naast het Baikal meer, Khabarovsk (Russian: Хаба́ровск) boven Vladivostok en, last but not least, Dalniy (Russian: Дальний) helemaal onderaan, onder Vladivostok.

Deze laaste plaats heeft mij een tijd van de straat gehouden omdat ik eerstens er nog nooit van gehoord had, en tweedens, toen ik eindelijk de andere naam voor Dalniy wist, ik weer uren zat te lezen op internet!

Kort door de bocht maar, Dalniy is Port Arthur. En wie een beetje de geschiedenis van Keizerlijk Rusland kent, die weet dat daar in de Russo-Japanse oorlog (1904-1905) zwaar is gevochten. Port Arthur was voor Rusland toentertijd de enige ijsvrije haven, die ze, zeg maar, onder dwang gehuurd hadden van China. Eerder was de stad van Japan en Japan was daarom dus heel boos op Rusland. Maar dat wisten ze natuurlijk nog niet toen dit Ei in 1900 aan de Tsaar, of beter Tsarina, werd overhandigd!

Hoe dan ook, de Transsiberische Spoorlijn was en is een indrukwekkend project, en vandaag de dag (2016), samen in een netwerk met een aantal Chinese spoorlijnen, nog steeds in gebruik! Lees meer: (Engelstalig) over Dalian of Dalnyi, Liaodong Peninsula-Port Arthur, Chinese Eastern Railway en de Trans-Siberian Railroad.

Een prachtige foto van het Ei met daarin opgeborgen het kleine treintje. Met dank aan https://www.examinerlive.co.uk/whats-on/whats-on-news/york-you-can-see-faberg-19050320

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: Oktober 19, 2020