1902 Clover Leaf Egg
1902 Klaverblaadjes Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Kremlin Armoury Museum, Moskou
Hoogte: 8,9 cm

Clover Leaf Egg

Het 1902 Clover Leaf Egg is gemaakt van mat groengoud, platina, robijnen, rozetgeslepen diamanten en emaille. De nu vermiste surprise was gemaakt van goud, diamanten en waarschijnlijk waterverf op ivoor.

De schaal van dit schitterende Ei is gemaakt van dicht op elkaar gepakte klaverblaadjes, uitgevoerd in verschillende kleuren groen emaille en diamanten, zo dicht op elkaar dat de zettingen nauwelijks te zien zijn. Daar tussenin cirkelt een lint van vierkant geslepen robijnen. De randjes van het boven- en onderdeel van het Ei zijn bijna onzichtbaar door de plaatsing van de klaverblaadjes. Het Ei staat op drie gouden pootjes in de vorm van naar binnen gerichte klaverbladsteeltjes waarvan de blaadjes de voetjes zijn.

Clover leaf Egg date
Het jaartal 1902 op de rand van het open Ei

Clover Leaf Egg Open Clover Leaf Egg detail
Close-up van het monogram AF (in Cyrillisch)


Alle afbeeldingen van het Ei, courtesy Paul Kulikovsky Romanov News.

Achtergronden bij dit Ei

De nu vermiste surprise bestond waarschijnlijk uit een klavertjevier met diamanten, en de vier portretjes van de dochters van de Tsaar. Binnenin het Ei zijn klemmetjes bevestigd die de surprise moesten vasthouden, een beetje zoals in het 1914 Mosaic Egg.

Het Clover Leaf Egg heeft Rusland nooit verlaten en bevindt zich sinds 1933 in het Armoury Paleis van het Kremlin in Moskou, nu het Armoury Museum.

Update november 2017. Is nu ook duidelijk hoe de surprise behorende bij dit Ei eruit gezien heeft? Lees hier het verslagje van de zoektocht en oordeel zelf of juweeltje nu geïdentificeerd is!

1902
(Enlargement of the jewel the Empress is wearing)

Update summer 2019-1902 Clover Leaf Egg Surprise Identified? A Team Effort.

next In dit verhaal geven twee Fabergé enthousiastelingen aanstekelijke informatie over deze surprise. (Geschreven voor en eerst gepublieerd in de Fabergé Research Newsletter, Spring-Summer 2019).

 

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated or corrected: December 10, 2019