1902 Clover Leaf Egg en de vermiste surprise

Tijdens het werken aan de identificatie van de waarschijnlijke surpise van het 1907 Rose Trellis Egg, zag ik dat de Keizerin in dezelfde foto een broche of speld droeg die leek op een klavertjevier. Ei-liefhebbers weten wat dat betekent! De surprise van het 1902 Clover Leaf Egg. Zou dat mogelijk zijn? Of is het gewoon té mooi om waar te zijn?

Aan de andere kant geldt hier hetzelfde als voor het 1907 Rose Trellis Ei medallion; hoeveel klavertjes vier juweeltjes zou de Keizerin gehad hebben in 1908? En droeg ze dus niet alleen een portretje van haar enige zoon, maar van alle vijf haar kinderen op die dag in juni 1908?

Clover Leaf Egg
1902 Clover Leaf Egg - Courtesy Kremlin Museums

Hieronder is de foto van Keizerin Alexandra Feodorovna tijdens het bezoek aan Reval, nu Tallinn in Estonia, in 1908. Volgens mijn mede researcher Greg Daubney en mijzelf draagt zij daarop een medallion waarvan wij denken dat het de surprise is van het 1907 Rose Trellis Ei. Zie dat verhaal hier!

Nu snel voorwaarts, of liever nog, achterwaards, naar het 1902 Clover Leaf Egg.

Zoals je kunt zien op de afbeelding hieronder hebben we een beetje hulp nodig. De afbeelding is té vaag en korrelig om zelfs maar te kunnen beoordelen of het juweel gemaakt zou kunnen zijn door Fabergé. Maar hoe meer ik kijk naar de plaatjes, hoe meer ik denk te zien; tenminste drie portretjes op de blaadjes van de klaver, ik zie zelfs diamantjes aan de randen. En met een beetje verbeelding zie ik zelfs gezichtjes van (Keizerlijke) kindertjes...

1908 AF
(Photo courtesy Humus777) Klik afbeelding voor groot formaat.

 1902
(Vergroting van het juweel dat de Keizerin draagt)

In 1902 toen het Clover Egg werd gepresenteerd, had het Keizerlijke echtpaar vier kinderen. De jongste, Anasasia, was geboren in 1901. De vier dochters werden vereeuwigd in verf op een miniatuurtje in een houten (Fabergé?) lijstje. Dit lijstje vond Greg Daubney op internet. Ik heb helaas de bron niet kunnen achterhalen, en vond het alleen op Pintrest. De anzichtkaart rechts van het lijstje is een officiële foto gemaakt door hoffotograaf L. Levitsky op 16 augustus 1901. Deze kaart vond ik op Les Derniers Romanov.com onder 1901. Wanneer je daar op die pagina op de kaart klikt krijg je een vergroting en kun je de tekst lezen.

 Fabergé framex1901 photo

Ik denk dat het miniatuurtje in het houten lijtje is gebaseerd op de 1901 foto, met baby Anastasia aan het miniatuurtje toegevoegd. Ze was té jong, twee maanden pas, toen de foto werd gemaakt.

Ik denk dat deze zelfde foto werd gebruikt voor de miniatuurtjes in de broche, of speld waar de Keizerin het klavertjevier voor gebruikte. Van het 1899 Pansy Egg weten we dat Fabergé in staat was om deze ontzettend kleine miniatuurtjes te maken!

Pansy Egg detail
(Miniatuurtjes van het 1899 Pansy Egg)

Fabergé wetenschapper Ulla Tillander-Godenhielm schreef mij over de juwelen die the Keizerin draagt bij deze gelegenheid: It is more than logical that the empress could not 'favourize' one of her children, albeit the boy was the long-awaited heir to the throne. Of course she would also wear a jewel linked to her four daughters on this state visit!

The Reval visit was a 'family' visit in the sense that the visitors were the closest relatives of the imperial family and the conversation naturally to a great extent would have been news about the children. Alexandra had very good taste in both costumes and in the smart way of wearing jewellery - how elegant to wear the four clover brooch at the waistline! These pieces of jewellery were real 'conversation pieces', immediately sparking off delightful comments and admiration centered on the children.

Zoals ik al zei, moet je een beetje verbeelding hebben en tenzij we een goede foto of afbeelding vinden waarop de Keizerin hetzelfde klavertjevier draagt, of beter nog een foto van het juweeltje zelf, zullen we nooit met zekerheid weten of dit de surprise van het 1902 Ei was.

Dus we hebben hulp nodig, van jullie Romanov en Fabergé liefhebbers! We zoeken een goede foto van een klavertjevier, bij voorkeur gemaakt door Fabergé, met 23 diamonds, rose-cut diamonds and 4 miniatures, als was geschreven door Fabergé op de faktuur van het 1902 Imperial Easter Egg.

De beloning is eeuwige dankbaarheid van alle Fabergé Imperial Egg liefhebbers!

Update januari 2019

Bij Christies in London is in november 2018 een gouden broche verkocht in de vorm van een klavertjevier, gemaakt door Fabergé met werkmeester-teken van Mikhail Perkhin. Het ontwerp van deze broche lijkt erg op het juweeltje dat de Keizerin droeg in Reval in 1908 and is misschien een aanwijzing dat die broche of speld inderdaad gemaakt is door Fabergé.

Clover
Klavertjevier broche van Fabergé (Courtesy Christies)

 

Annemiek Wintraecken met hulp van Greg Daubney

Pagina gemaakt 4 november 2017

 

next egg Missing Eggs and Miniatures

 

 

Page updated or corrected: January 18, 2019