1903 Royal Danish Egg
1903 Koninklijk Deens Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Ei is vermist
Hoogte: ca. 27,5 cm

Danish Jubilee Egg

Het 1903 Royal Danish Egg, ook bekend als "Danish Silver Jubilee Egg", is samen met het 1909 Alexander III Commemorative Egg, alleen bekend van een foto. Het Ei is gemaakt van goud, lichtblauw en helder wit emaille, diamanten, en waarschijnlijk waterverf op ivoor.

Bovenop het Ei staat een koninklijke Deense olifant, omgeven door drie Deense leeuwen met het koninklijke wapen. Het gouden Ei is wit en lichtblauw geëmailleerd en rijk versierd met waardevolle edelstenen, het monogram van de Dowager Empress voorop, gezet in diamanten. Als surprise bevat het Ei een tweezijdig miniatuur op een standaard, voorstellende de portretjes van Koning Christian IX aan de ene kant en Koningin Louise aan de andere kant. Elk miniatuurtje is omringd door diamanten en erboven staan de initialen van de Koning en de Koningin.

Dit Ei is alleen bekend van een vroege Fabergé foto en sinds 1917, nog voor het begin van de Russische Revolutie, niet meer gezien. Het Ei is gemaakt ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van Koning Christian, de vader van Maria Feodorovna, en tegelijkertijd om te herdenken dat Koningin Louise vijf jaar daarvoor was overleden.

Achtergronden bij dit Ei

Maria Feodorovna was met Pasen 1903 in Kopenhagen en haar zoon Tsaar Nicholas II schreef haar "I am sending you a Fabergé Easter present. I hope it will arrive safely. There are no secrets in it - the egg simply opens from the top".

Men is er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat Maria dit Ei na haar bezoek aan Denemarken mee teruggebracht heeft naar Rusland. Aan de andere kant is het mogelijk dat zij het in Denemarken heeft achtergelaten en dat opent dan hele interessante perspectieven over de huidige verblijfplaats van dit Ei.

De ouders van Maria Feodorovna waren in hun tijd erg geliefd in heel Europa. Hun ene dochter was Koningin van Engeland en de andere dochter Tsarina van Rusland. Hun zoon was Koning van Griekenland en een kleinzoon Koning van Noorwegen!

Update januari 2018

Een aantal keren al is mij gevraagd waarom ik niet de kleurenafbeelding van dit Ei op deze pagina heb staan. Onlangs werd mij weer zo'n plaatje gestuurd en een snelle "Google-search" leverde honderden zo niet duizenden gekleurde afbeeldingen op van het zogenoemde "Danish Jubilee Egg".

Helaas, het anwoord is simpel, de plaatjes van een gekleurde versie zijn allemaal van moderne replica's, niet gemaakt door Fabergé. Er is van het 1903 Ei alleen een zwart-wit foto uit de Fabergé archiven bekend, en die zie je bovenaan deze pagina.

Pas als het vermiste (!) Ei gevonden wordt zullen we écht weten hoe het er in kleur uit ziet!

replica
(Courtesy Max Haran Doyle)

 

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 23, 2018