1906 Swan Egg
1906 Zwaan Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Fondation Edouard et Maurice Sandoz, Lausanne, Zwitserland
Hoogte: 10 cm

1906 Swan Egg

Swan Egg Swan Egg

Het schitterende 1906 Zwaan Ei is gemaakt van goud, mat, mauve emaille, rozetgeslepen diamanten en portret diamanten. De miniatuur zwaan is gemaakt van vierkleuren goud, verzilverd goud, en aquamarijn.

De bovenkant van dit Ei is zo ontworpen dat je als het Ei gesloten is, de opening niet kunt zien. Een grote portretdiamant siert de top met daaronder het jaar van presentatie. Een andere grote diamant bevindt zich onder op het Ei, met daaronder waarschijnlijk ooit de initialen van diegene voor wie het Ei gemaakt was, nu verdwenen.

Uit het Ei kan aan een handvat van waterlelies in vierkleuren goud, een verzilverde gouden zwaan getild worden die op een brok aquamarijn rust, ook weer rijk versierd met vierkleuren gouden waterlelies. Onder een van de vleugeltjes kan de zwaan worden opgedraaid en dan waggelt hij op gouden pootjes terwijl zijn staart meebeweegt. Zijn kopje gaat omhoog en hij opent zijn vleugeltjes waarbij elk afzonderlijk veertje wordt getoond. Het Ei heeft nog steeds de originele crèmekleurige fluwelen geschenkcassette.

Swan Egg detail Swan Egg detail

Achtergronden bij dit Ei

De miniatuur zwaan is gemaakt naar James Cox's Zilveren Zwaan in het Bowes Museum in Engeland. Fabergé heeft deze zwaan waarschijnlijk gezien op de "Paris Exposition International Universelle" in 1867. Dit miniatuurtje van Fabergé is een voorbeeld van het onovertroffen vakmanschap in de Fabergé ateliers. In 1940 werd "de mechanische zwaan op een aquamarijnen meer" al zo hoog gewaardeerd dat alleen al de zwaan meer dan $ 100.000 waard was.

In 1927 was het Swan Egg één van de negen eieren die door het Antikvariat in Moskou verkocht zijn aan Wartski in Londen. In 1933 verkocht aan Charles Parsons, Londen. 1939 verkocht door de Hammer Galleries in New York in opdracht van Charles Parsons, aan Koning Faroek van Egypte. In 1954 verkocht door Sotheby's Cairo in de door het nieuwe bewind van Egypte gelaste "King Farouk Sale", aan A La Vieille Russie, New York. Door hen verkocht aan Dr. Maurice Sandoz, chemicaliënmagnaat in Zwitserland. 1958 Collectie wijlen Dr. Maurice Sandoz, 1977, Collection Edouard and Maurice Sandoz, Zwitserland. Vanaf 1995 in de Fondation Eduourd et Mourice Sandoz, Lausanne, Zwitserland.

Fabergé Swan Egg

Source: http://www.nytimes.com/2011/10/28/arts/design/2-painters-named-church-faberge-eggs.html

Update Januari 2017. Een YouTube filmpje is nu beschikbaar waarop je het Ei en het zwaantje in alle glorie kunt zien! Zie movie index page.

swf-movie
See this Egg on YouTube

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 18, 2017