1903 Peter the Great Egg
1903 Peter de Grote Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar:
Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA
Hoogte: 11,1 cm

Peter the Great Egg

Het 1903 Peter the Great Egg is gemaakt van rood, groen en geelgoud, platina, diamanten, robijnen, saffieren, emaille, ivoor en bergkristal. Het miniatuur standbeeldje is gemaakt van brons en saffier. Dit prachtige Ei gedenkt het tweehonderdjarig bestaan van de stad Sint Petersburg.

Het gouden Ei is gemaakt in de Louis XV stijl, met rococoachtige versieringen. De data 1703 en 1903 staan op beide zijden van het dekseltje. Op het Ei, vier miniatuur schilderijtjes, waterverf op ivoor, voorstellende Peter de Grote, de houten hut waarvan gezegd wordt dat hij hem zelf heeft gebouwd, Nicholas II, en het 1000 kamers tellende Winterpaleis zoals het er in 1903 uit zag. Elk miniatuurtje is overdekt met bergkristal. Helder witte, emaille linten met historische informatie omcirkelen de boven- en onderkant van dit Ei. De inscripties luiden, "Keizer Peter the Grote, geboren in 1672, stichter van Sint Petersburg in 1703"en "Het eerste kleine huis van Keizer Peter de grote in 1803. Andere inscripties luiden: "Keizer Nicholas II, geboren in 1868, aan de macht in 1894" en "Het Winterpaleis van Zijne Keizerlijke Majesteit in 1903".

Het patroon op het Egg is een medley van laurier bladeren, (triomf en eeuwigheid) en rozen, (overwinning, trots) die het levende water moeten voorstellen. Voor de inwoners van Sint Petersburg was de Rivier De Neva de tegenhanger van de rivier De Jordaan. Ieder jaar, in de eerste week van Januari, werd het water van de Neva gezegend.

Als het Ei wordt geopend tilt een mechanisme de surprise omhoog. Dat is een replica in brons, op een voetstuk van saffier, van het beroemde monument aan de oever van de Neva van Peter de Grote te paard, gemaakt door de Franse beeldhouwer Falconet in 1766. Catharina de Grote heeft dit beeld door Etienne Falconet ter ere van Peter de Grote laten maken door Gerogii Malychev. Het binnenste van het deksel is helder geel geëmailleerd met een versiering van dooreengevlochten concentrische cirkels om het miniatuur nog mooier te laten uitkomen.

Statue Egg detail

Achtergronden bij dit Ei

Op de sokkel (een brok rood graniet in de vorm van een klif) het beeld van Peter aan de rivier de Neva. Vanaf de top van deze klif wijst Peter Rusland de weg terwijl het paard op een slang trapt die de vijanden van Peter en zijn hervormingen voorstelt. Volgens een 19de eeuwse legende zou de stad Sint Petersburg niet door vreemde troepen worden ingenomen zolang de "Bronzen Ruiter" midden in de stad staat. Gedurende de Tweede Wereld oorlog is het standbeeld blijven staan en werd, in een houten bekisting, beschermd door zandzakken. Op die manier heeft het beeld het 900 dagen durende beleg van de stad Leningrad overleefd. Op de sokkel staat in het Latijn en Russisch: Petro Primo Catarina Secunda, Voor Peter de Eerste van Catharina de Tweede.

Rond 1930 door het Antikvariat verkocht aan een onbekende Amerikaanse koper. In de dertiger jaren gekocht door A La Vieille Russie, New York. Rond 1944 gekocht door Lillian Thomas Pratt, in termijnen (!). Vanaf 1947 collectie wijlen Lillian Thomas Pratt, per testament nagelaten aan het Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA.

Update 2016. Courtesy Fabergé Research Site, Newsletter Spring 2016:

"Through the generosity of the curatorial staff of the Virginia Museum of Fine Arts two miniatures (each only 1 9/16 in. high) from the 1903 Peter the Great Egg photographed during the museum's conservation project are shown below with [Vasilii] Zuiev's signature, В. Зуевь". (In centimeters, this is 3,96 cm, height of Egg is 11,1 cm. aw).

Dankzij de vrijgevigheid van de staf van het Virginia Museum of Fine Arts, twee miniaturen, beide 1 9/16 inch hoog, van het Peter the Great Egg, gefotografeerd tijdens een conservatie project van het museum, zijn hieronder te zien, gesigneerd door Vasilii Zuiev, В. Зуевь. (In centimeters is dit 3,96 cm, terwijl de hoogte van het Ei zelf 11,1 cm is. aw)

1903 Peter the great miniatures

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube

Update oktober 2016

Lees en bekijk alles over dit prachtige Ei op de website van het Virginia Museum of Fine Arts. Je kunt dit Ei en de vier andere VMFA Eieren zien in 360° modus, video's bekijken van alle vijf Eieren, en de VMFA app downloaden waarme je over de historische achtergronden van de "hoofdrolspelers" kunt lezen, een Russisch sprookje kunt bekijken en zelf kleine Fabergé Eitjes kunt ontwerpen.

VMFA app

Om het Ei te bekijken en prachtige details te zien door middel van een Zoom functie op een VMFA webpagina, klik hier!

1903pdgHalfOpen
Half-open Peter the Great Egg (courtesy The Daily Star November 2016)

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 9, 2019