1910 Colonnade Egg
1910 Colonnade Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: HM Koningin Elizabeth II, Engeland
Hoogte: 28,6 cm

1910 Colonnade Egg

Het 1910 Colonnade Egg is gemaakt van lichtgroen Bowenite, vier kleuren goud, zilver, platina, rozetgeslepen diamanten en roze en wit emaille. Ontworpen als een tempel van liefde, herdenkt deze klok de geboorte van de lang verwachte erfgenaam in 1904. Een cupidootje, verwijzend naar de kleine Tsarevich, zit boven op het roze geëmailleerde gouden Ei.

Oorspronkelijk had dit cupidootje een twijgje (nu verdwenen) in zijn handje dat wees naar het cijfer van het uur. De cijfers van de klok zijn gezet met rozetgeslepen diamanten, op een brede witte geëmailleerde wijzerplaat, waarbij een diamanten wijzertje vanuit het onderstel van het Ei ook naar het uur wijst. De basis van dit Ei bestaat uit 6 kolommen en is versierd met een brede band roze emaille. Vier figuurtjes, voorstellende de vier dochters van de Tsaar, zitten op deze basis, met elkaar verbonden door vierkleuren gouden bloemenslingers. Middenin de kolommen zitten twee platina duifjes.

1910 Colonnade Egg top 1910 Colonnade Egg detail

Achtergronden bij dit Ei

Er is veel gespeculeerd over dit Ei. Lang is men er vanuit gegaan dat dit Ei, hoorde bij het 1907 Love Trophies Egg, immers beide eieren zijn gemaakt om de geboorte van de troonopvolger te gedenken. Het Colonnade Egg voor Alexandra en het Love Trophies Egg voor Maria. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat dit Ei pas in 1910 aan de Tsarina ten geschenke is gegeven. Het Colonnade Ei laat duidelijk zien hoe belangrijk de geboorte van de Tsarevich was voor de Romanov dynastie. Na de dood van zijn moeder, Catharina de Grote, vaardigde Tsaar Paul I een decreet uit dat vrouwen niet langer de troon konden erven. Als Nicholas II en Alexandra geen zoon zouden hebben gekregen, dan zou Nicholas jongere broer Michael Tsaar zijn geworden.

In 1927 was dit Ei één van de negen Eieren bij door het Antikvariat verkocht zijn aan Emanuel Snowman van Wartski in Londen. In 1929 1931 (zie update) verkocht aan Koningin Mary, UK. 1953 Door overerving nu eigendom van Koningin Elizabeth II.

Egg case

The 1910 Colonnade Egg: A Possible Source Is Proposed - by Geoffrey Munn - Zie voor het artikel the Fabergé Research Newsletter, Summer 2013. (Engelstalig)

The 1910 Colonnade Egg - een andere mogelijke inspratiebron door Peter Koppers

In december 2011 bezocht de Nederlandse Peter Koppershet Château de Malmaison bij Paris, vroeger de residentie van Joséphine de Beauharnais, eerste echtgenote van Napoleon I, en als zodanig the eerste keizerin van de Fransen. In het paleis zag Peter een klok waarvan hij dacht dat het heel goed mogelijk was dat die ooit inspiratiebron was voor Fabergé! Zie onder links.

Hieronder rechts, een andere, laat 18de eeuwse Louis XVI "Pendule a Cercles Tournants" (klok met draaiende cirkels) gemaakt in Parijs, werd verkocht door Christies in 2006.

Clock Malmaison PK Christies Clock
Links, Château de Malmaison klok © Photo Peter Koppers. Rechts klok
verkocht door Christies in 2006. (Courtesy Christies)

 

Update juli 2019

Geoffrey Munn schijft in zijn in 2015 verschenen boek, Wartski, the First One Hundred and Fifty Years, op pagina 60 dat:

"Het sterkste bewijs dat het 1910 Colonnade Egg ooit bij Wartski was, komt van Koningin Mary zelf, omdat zij in haar eigen kopie van Henry Bainbridge's 1949 Peter Carl Fabergé - His Life and Work, noteerde dat zij het Colonnade Egg had aangeschaft bij Emanuel Snowman en aan haar man Koning George V, in 1931 ten geschenke heeft gegeven."

Less is more? Minder is meer?

De kleine cupido bovenop het Ei hield oorspronkelijk een takje of pijl in zijn handjes die het uur aanwees, zie hieronder in de originele vroege Fabergé foto [1]. Henry Bainbridge in zijn 1949 boek Peter Carl Faberge [2] toont een foto van het Ei, dan in de Royal Collection, met de cupido die een soort bloem in zijn handjes heeft en een nieuw gemonteerde wijzer op de cirkelvormige wijzerplaat die nu het uur aangeeft. Op het derde plaatje het Ei zoals het vandaag is en wordt getoond op de website van de Royal Collection [3].

1910 Egg Egg 1910 2 1910 Egg 3
Links naar Rechts Vroege Fabergé foto [1] Foto ca. 1949 [2] Foto Royal Collection 2019 [3]

Een tijd geleden was ik in de gelegenheid om de senior curator van de Royal Collection te vragen waarom het originele takje, of pijltje, niet opnieuw was gemaakt om zo het Ei in min of meer originele staat te herstellen. De curator antwoordde mij dat ze dat hadden overwogen, echter toch was besloten om het Ei te tonen zoals het was toen het aan de collectie van Koningin Mary werd toegevoegd, nu de Royal Collection Trust / © Her Majesty Queen Elizabeth II.

Notes

Alle afbeeldingen van het Colonnade Egg met dank aan en copyright van the Royal Collection Trust / © Her Majesty Queen Elizabeth II 2019

[1] Tatiana Fabergé, L. Proler, V. Skurlov, The Fabergé Imperial Easter Eggs, 1997, pagina 196.

[2] Henry Charles Bainbridge, Peter Carl Faberge Goldsmith and Jeweller to the Russian Imperial Court and the principal Crowned Heads of Europe, (eerste editie) 1949, Plate 61

[3] Website of the Royal Collection: https://www.rct.uk/collection/40084/colonnade-egg (bezocht juli 2019)

 

 

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: July 29, 2019