1911 Bay Tree Egg
1911 Laurierboom Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Link of Times-Collection, Rusland
Hoogte: 27,3 cm (open 30 cm)

Bay Tree Egg Bay Tree Egg

Bay Tree Egg Bay Tree Egg

Het 1911 Bay Tree Egg (Laurierboom), ook bekend als Orange Tree Egg (Sinaasappelboompje) is gemaakt van goud, groen en wit emaille, nefriet, diamanten, robijnen, parels, agaat en voor het vogeltje, de surprise, échte veertjes.

Het bladerdek van het boompje heeft de vorm van een Ei en is gemaakt van fijn gegraveerde nefrieten blaadjes, met wit geëmailleerde bloemetjes met een diamant als hartje. De bloemknopjes zijn rozetgeslepen diamanten en het fruit robijnen en champagnediamanten. De stam van het boompje is van goud en staat in een "plantenbakje" van goud en wit onyx, versierd met een latwerk van goud, met daarop groen geëmailleerde bloemslingers die bezet zijn met robijnen en parels. Het geheel staat op een nefrieten basis.

De surprise is het vogeltje dat kunstig is weggewerkt in de blaadjes. Pas wanneer een van de juwelen bloempjes wordt aangeraakt, verschijnt het vogeltje, slaat met zijn vleugels, opent zijn bekje en begint te zingen. Daarna verdwijnt het vogeltje weer in het Ei en sluit het dekseltje. De hele eivorm is gebruikt voor het mechaniek van dit "zangvogeltje"

Bay Tree Egg Detail

Achtergronden bij dit Ei

Dit Ei is een van de meest fantastische Fabergé stukken. Het is gebaseerd op een Bay Tree uit de achttiende eeuw van de Parijse juwelier Richard, maar de uitvoering van Fabergé is veel mooier, esthetisch en technisch gezien. Dit Ei spreekt heel erg aan en dat komt ook tot uitdrukking in het feit dat geen ander Fabergé Ei, Imperial of anders, meer eigenaars heeft gekend!

In 1927 als één van de negen Eieren verkocht door het Antikvariat aan Emanuel Snowman van Wartski in Londen. 1934 verkocht aan waarschijnlijk Allen G. Hughes, Londen. 1939 Teruggekocht door Wartski. Verkocht aan Arthur Bradshaw, UK. Eigendom overgegaan naar W. Magalow. 1947 Verkocht door Sotheby's Londen, uit de collectie van Lilian Cadman aan een tussenpersoon. 1949 Eigendom van Maurice Sandoz, Zwitserland. 1958 Aangekocht door A La Vieille Russie, New York van de erfgenamen Sandoz. 1962 privé collectie. 1965 verkocht door Mildred Kaplan aan de Forbes Magazine Collection, New York. Februari 2004 verkocht aan de Vekselberg Foundation/The Link of Times-Collection, Rusland. Hierdoor is ook het Bay Tree Ei terug op zijn geboortegrond.

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: May 31, 2016