1898 Kelch Hen Egg/
Ei met de Kip

Gift: Alexander Kelch aan zijn vrouw Barbara Kelch-Bazanova
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Link of Times-Collection, Rusland
Hoogte/breedte: 8,4 cm
Hoogte miniatuur: 4,8 cm

First Hen Egg

Het Kelch "Hen Egg" uit 1898 is gemaakt van goud, doorschijnend aardbeienrood emaille, mat wit en geel emaille, rozet geslepen diamanten en portret diamanten. Het miniatuur haantje is gemaakt van goud, bruin en wit emaille. De kleine schildersezel is gemaakt van goud, rozetgeslepen diamanten, robijnen, waterverf, waarschijnlijk op ivoor.

Dit gouden Ei is geëmailleerd in een stralend aardbeienrood emaille en gaat in de breedte open. De rand is bezet met rozetgeslepen diamanten en twee portFirst Hen Eggret diamanten die de datum 1898 en een portret van Nicholas II bedekken. Het gedeeltelijk gevulde binnenste van het ei is wit geëmailleerd om het op eiwit te doen lijken, en de eidooier in mat geel emaille kan weer open en bevat een suède bekleding waarin het gouden haantje rust. Dit haantje scharniert bij de staart en heeft als surprise een gouden ezeltje met drie uitklapbare pootjes, waarvan het "schildersdoek" is omlijst door diamanten met aan de bovenkant een grote diamant en een robijn.

Het schildersdoek bevat nu een portret van de Tsarevich Alexei in het uniform van de Fourth Rifle Battalion of Guards. Aangezien de Tsarevich pas in 1904 geboren werd is dit portretje dus ná 1898 geschilderd. Dit Ei is eigenlijk een meer fantasievolle en gesofisticeerde uitwerking van het zelfde motief dat gebruikt is in het 1885 Tsar Imperial First Hen Egg. Ook de gelijkenis met het Lapis Lazuli Egg is treffend te noemen. Het Kelch Hen Ei heeft nog de originele geschenkcassette waarin het meer dan honderd jaar geleden ten geschenke gegeven is.
Op de foto hierboven een aantal originele Fabergé geschenkcassettes. Het onderste doosje is het Kelch Hen Egg.

Achtergronden bij dit Ei

De standaard voor het Ei, met zes gouden pootjes, is tussen 1940 en 1954 gemaakt, in opdracht van Koning Farouk van Egypte, die toen de eigenaar van dit Ei was. Een latere eigenaar, de Forbes Magazine Collection, denkt dat dit Ei origineel een portretje bevatte van Barbara Kelch, dat in de dertiger jaren van de vorige eeuw is vervangen door dat van de Tsarevich.

Egg cases
Een aantal originele Fabergé cassettes.
Vooraan het Kelch Hen Egg zoals het in de cassette hoort

Met Pasen 1898 door Alexander Kelch kado gegeven aan zijn vrouw Barbara. In 1920 één van de 6 Kelch eieren die verkocht zijn door Morgan in Parijs, aan A la Vieille Russie, ook in Parijs. In 1928 verkocht aan een koper uit de Verenigde Staten. Ca. 1940 gekocht door Koning Faroek van Egypte. Maart 1954 verkocht door Sotheby's, Cairo, aan A La Vieille Russie in New York. 1961 in de collectie van Lansdell Christie, New York. 1966 in een privé overeenkomst uit naam van de Christie erfgenamen verkocht aan de Forbes Magazine Collection, New York. Februari 2004 gekocht door de Vekselberg Foundation, Rusland.

 

Detail date Kelch Hen Egg
Links en midden het Kelch Hen Egg, rechts het Lapis Lazuli Egg

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube

volgendeVolgend Ei

 

Pagina gewijzigd: May 16, 2016