Lapis Lazuli (Hen) Egg/
Lapis Lazuli Ei

Gift: Onbekend
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Cleveland Museum of Art, USA
The India Early Minshall Collection

Lapiz Lazuli Egg

Het Lapis Lazuli Hen Egg is gemaakt van lapis lazuli, goud, emaille, parels, robijnen en diamanten. Lange tijd werd aangenomen dat dit een van de Keizerlijke Eieren was. Het Ei is er zeker mooi genoeg voor. Er is echter in de tijdlijn geen plaats voor dit Ei, dat ook geen zichtbare Fabergé markeringen heeft.

Wel lijkt het heel erg veel op het 1898 Kelch Hen Egg.

Achtergronden bij dit Ei

Over de achtergronden van dit ei is helaas niet veel bekend. Misschien is het gemaakt voor een van de leden van de keizerlijke familie die het de Tsarina kado heeft gedaan en zal het ooit tot de catergorie "Imperial Eggs" behoren, misschien ook is het gemaakt voor een rijke opdrachtgever en hoort het thuis in de categorie "Other Eggs". De toekomst zal hier misschien een antwoord op geven.

Er waren vijf Amerkanen die in de dertiger jaren Fabergé objecten verzamelden, hun collecties behoren tot de meest uitgebreide ter wereld. Dat zijn Matilda Geddings Gray (New Orleans Museum of Art), India Early Minshall (Cleveland Museum of Art), Lillian Thomas Pratt (Virginia Museum of Fine Arts, Richmond), Marjorie Merriweather Post (Hillwood Museum, Washington, DC) en Malcolm S. Forbes (The Forbes Galleries, New York).

In welk jaar India Early Minshal in het bezit is gekomen van het Lapis Lazuli Ei is niet bekend. India Early Minshal heeft ook het 1915 Tsar Imperial Red Cross Triptych Egg verworven.

Update 2021

Na grondige bestudering van het !895 Imperial Rosebud Egg en het ongedateerde Lapis Lazuli Egg, (the India Early Minshall Collection Cleveland Museum of Art) is Chad Solon (Cleveland, USA) ervan overtuigd dat de surprise van het Lapis Lazuli Ei, in werkelijkheid toebehoord aan het 1895 Rosebud Egg!

In een recent artikel: The Lapis Lazuli Egg in the Cleveland Museum of Art, gepubliceerd in The Burlington Magazine, September 2021 (Paywall), verklaart Mr. Solon zijn theorie. Het artikel is geillustreerd met schitterende afbeeldingen van beide Eieren en de surprise!

Oude foto
Imperial Rosebud Egg alle drie surprises.
Snowman, A. Kenneth, the Art of Carl Fabergé, 1953, plate 325

Cleveland Lapis Lazuli Egg with surprises
Photograph made and copyright by Chad Solon.

 

volgende Zie ook Forum Photos voor dit Ei tentoongesteld in San Francisco 2009!

Previous Egg Vorig Ei

 

 

Pagina gewijzigd: September 16, 2021