1901 Kelch Apple Blossom Egg/
Appelbloemsem Ei

Gift: Alexander Kelch aan zijn vrouw Barbara Kelch-Bazanova
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Mr. Peter Goop, Vaduz, Liechtenstein
Hoogte: 11,5 cm, Lengte: 14 cm

Appleblossom Egg

Appleblossom Egg Detail Appleblossom Egg detail 2

Het 1901 Kelch Apple Blossom Egg is ook bekend onder de naam "Jade Chest Egg". Het Ei is gemaakt van Nefriet, groen en rood goud, diamanten, mat-roze en wit emaille, fluweel voor de binnenkant.

Dit Ei is uit één stuk nefriet gemaakt dat de gepolijste schaal van het Ei vormt. Het staat op vier gouden voetjes, gervormd als takjes die omhoog kringelen en het Ei omcirkelen. Deze takjes zijn uitgevoerd in rood en groen goud en hebben op verschillende plaatsen ontluikende bloesemknoppen en bloesems met gouden blaadjes roze diamanten als hart. Dit Ei was ontworpen als juwelenkistje maar de surprise, ongetwijfeld een juweel, is helaas verloren gegaan. Het Ei heeft nog de oorsponkelijke fluwelen geschenkcassette waarin op het zijde in het deksel het stempel van Fabergé en de tekst "St. Petersburg Moscow Odessa" staan.

Dit is een van de grootste eieren die door Fabergé zijn gemaakt en het spreekt heel erg aan door het natuurlijke en originele ontwerp. Het Ei is lange tijd voor een Keizerlijk Ei aangezien, maar uit originele papieren is uiteindelijk vast komen te staan dat dit het vierde Kelch Ei is. Het Ei geeft uitdrukking aan de toentertijd heersende modes, de Art Nouveau en de Japanse Stijl.

Achtergronden bij dit Ei

In 1920 was het Apple Blossom Egg één van de zes Kelch Eieren die door Morgan in Parijs verkocht zijn aan A La Vieile Russie in Parijs. In 1928 verkocht aan een onbekende koper uit de Verenigde Staten. Van 1928 tot 1994 in een privé collectie in de Verenigde Staten. 1994 verkocht door Christie's, Genève, aan een anonieme Russische zakenman. November 1996 verkocht door Sotheby's, Genève, aan Adulf Peter Goop uit Vaduz, Liechtenstein.

Apple Blossom Egg

In 2010, kort voor zijn dood, per testament vermaakt door Adulf Peter Goop (1921-2011) aan het land Liechtenstein.

volgendeVolgend Ei

Previous EggVorig Ei

 

 

Pagina gewijzigd: July 8, 2018