Kelch 1900 Pine Cone Egg/
Dennenappel Ei

Gift: Alexander Kelch aan zijn vrouw Barbara Kelch-Bazanova
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Collectie Joan Kroc, San Diego, USA
Hoogte: 9,5 cm

1900 Kelch Pine Cone Egg

Het Kelch Pine Cone Egg (Dennenappelei) is gemaakt van goud, zilver, rozet geslepen diamanten, briljanten en doorschijnend koninklijke blauw emaille. De miniatuur Olifant is gemaakt van geoxideerd zilver, goud, ivoor, diamanten, rood en groen emaille.

Aan een kant heeft het Pine Cone Egg 4 diamanten gegroepeerd rondom de datum, 1900, terwijl aan de andere kant een grote portret diamant het ei siert, met daaronder een portret van Maria Feodorovna. Origineel stond hier het monogram B.K. (Barbara Kelch), waarschijnlijk gelijk aan het monogram van het Kelch 12 Panel Egg uit 1899. Deze verandering heeft lang geleid tot de aanname dat dit een Tsar Imperial Egg was, terwijl dat niet zo was.

De bovenkant kan van het Ei getild worden om de "surprise" in een klein compartimentje te tonen. Dit is een mechanische olifant, met op zijn rug een olifanten temmer, die op een zadel zit van verschillende kleuren emaille met aan beide zijden drie grote diamanten. Een van deze diamanten bedekt het gat voor het gouden sleuteltje waarmee de olifant kan worden opgewonden. Als de olifant is opgewonden, schuifelt hij voorwaarts waarbij hij zijn hoofd en staart beweegt.

1900 Kelch Pine Cone Egg open

Achtergronden bij dit Ei

Lange tijd is gedacht dat dit een Imperial Easter Egg was, maar nu is zeker dat het het derde Ei uit de Kelch serie is. De olifantensurprise droeg bij aan de verwarring, omdat de olifant voorkomt op het Koninklijke Deense Wapen, en Maria Feodorovna was voor haar huwelijk de Deense Prinses Dagmar. We weten nu dat Fabergé al in 1892 een miniatuur olifantje 1900 Kelch Pine Cone Egg detailals surprise had gebruikt voor het Diamand Trelles Egg. Hij zou het nog een keer gebruiken voor het 1917 Birch Egg dat Maria helaas nooit ontvangen heeft.

Dit schitterende Ei, technisch en esthetisch op gelijke hoogte met de mooiste Imperial Eggs, is het bewijs dat Fabergé de hoogste kwaliteitseisen hanteerde voor ál zijn klanten, niet alleen voor de Keizerlijke familie.

Pasen 1900 Gift van Alexander Kelch aan zijn vrouw, Barbara. 1920, Een van zes Kelch eieren, verkocht door Morgan, Parijs, aan Jacques Zolotnitsky, al La Vieille Russie, Parijs. 1928 verkocht door Léon Grinberg, Zolotnitsky's neef, aan een koper uit de Verenigde Staten. 1929 - 1989 in een privé collectie in de Verenisgde Staten. 1989 Verkocht door Christie's Genève aan Daniel Grossman, die optrad voor Joan Kroc (de weduwe van Ray Kroc, de oprichter van de McDonalds's keten), San Diego, California V.S. In 1997 aangeboden bij Christie's (New York) uit de collectie van Joan Kroc, Bieden gestopt bij 2,8 miljoen dollar. Vooraf verwachte opbrengst tussen 3,5 en 4,5 miljoen dollar.

volgendeVolgend Ei

Previous EggVorig Ei

 

 

Pagina gewijzigd: April 29, 2016