1907 Youssoupov Egg/Ei
(ook bekend als Sandoz Youssoupov Egg en Yussupov Egg)*

Gift: Prins Felix Youssoupov aan zijn vrouw Zinaïda
ter gelegenheid van hun 25ste huwelijksdag
Gemaakt in Saint Petersburg
Eigenaar: Fondation Edouard et Maurice Sandoz, Lausanne, Zwitserland.
Hoogte: 27 cm

Youssoupov Egg
Volker, heel hartelijk bedankt voor de prachtige kleurenafbeelding!

Het Youssoupov Egg is gemaakt van geel en rood goud, rozetgeslepen diamanten, parels, robijnen, witte onyx, doorzichtig roze emaille, en wit mat emaille.

Het Ei is gemaakt als een Louis XVI stijl tafelklok, de ronddraaiende mat witte wijzerplaat, bezet met diamanten cijfers, en staande op drie pilasters met leeuwenpootjes. De omlaag hangende laurierslingers bevatten drie ovale medaillons die ooit de miniatuurtjes van prins Felix Youssoupov en zijn twee zonen, Felix en Nicholas bevatten. De medaillons zijn nu versierd met de letters M, Y, en S, in goud, gevat in met rozet geslepen diamanten bezette randen; de initialen van de laatste eigenaar, Maurice Sandoz.

Achtergronden bij dit ei

Dit Ei is door Prins Felix (of Feliks) Youssoupov ten geschenke gegeven aan zijn vrouw Zinaïda ter gelegenheid van hun 25ste huwelijksdag. Aan prins Felix Elston-Soumarkov (of Soumarkov/Sumarrokow-Elston) was door de Tsaar speciaal toestemming gegeven om de naam Youssoupov aan te nemen toen hij met prinses Zinaïda Youssoupov huwde. De naam van een van Ruslands oudste en rijkste families zou anders uitgestorven zijn.

Het was de zoon van Felix en Zinaïda, de jonge Felix, die op 16 december 1916, in wat toen werd gezien als een patriottische daad, de monnik Grigori Rasputin, die een sleutelrol speelde in de val van de Romanov dynastie, vermoordde. Samen met enkeleOriginal Egg vrienden lokten zij de monnik met een smoes naar het huis van Felix, het Moika Paleis en gaven hem Madera thee en koekjes met cyanide. Toen het gif geen effect leek te hebben raakte Felix in paniek en schoot verscheidene malen op Rasputin. Samen met zijn vrienden gooiden zij het lichaam in de rivier de Neva waar Rasputin zou verdrinken.

Rasputin had de val van het Romanov rijk voorspeld indien hij zou worden vermoord; slechts tien weken na de dood van Rasputin werden de Romanovs verdreven door Bolsjewistische revolutionairen!

In die dagen rond de oktober revolutie (1917) liet de familie geheime kamers bouwen om hun enorme aantal kunstschatten veilig te stellen. De Bolsjewieken hadden vijf jaar nodig om vijf van die kamers te vinden in het Moika paleis en er wordt gezegd dat er nu nog twee onontdekte kamers bestaan!

De miniatuurtjes van prins Felix en zijn twee zonen zijn Youssoupov Eggop verzoek van de toenmalige nieuwe eigenaar, Maurice Sandoz, verwijderd en vervangen door miniatuurtjes met zijn initialen. De firma in New York die het werk uitvoerde, zou de originele miniatuurtjes tot op de dagvan vandaag bewaard hebben.

1907 geschenk van prins Felix Youssoupov aan zijn vrouw Zinaïda. Waarschijnlijk verkocht door Russische notabelen in Parijs of Berlijn. 1949 eigendom van dealers in Londen. 1953 eigendom van Dr. Maurice Sandoz, Zwitserland. Juni 1958 Collectie wijlen Maurice Sandoz. 1977 Collectie Edouard en Maurice Sandoz. 1995 Fondation Edouard et Maurice Sandoz, Lausanne, Zwitserland.

Kleine foto hierboven het originele Ei : De letter "Y" op een van de ovale medaillons. Dit was de allereerste afbeelding die ik kreeg van het Youssoupov Egg, Heel hartelijk dank onbekende "Laurent"! Zwart-wit foto; het originele Ei.

De oorspronkelijke miniatuurtjes van dit Ei:

The two sons

Oktober 2009. Nadat ik het monogram van prinses Youssoupov had gezien in de Amsterdam Hermtitage, herkende ik het eenins op het slueteltje behorend bij dit ei!

  monogram  
   

Het sleuteltje is gemaakt van rood en geel goud en toont in een ovaal, gedecoreerd met guirlandes en bekroond door een Keizerlijke kroon, in cyrillische letters het monogram van Zinaïda Youssoupova Sumarkov Elston, СЗЮЭ (Зинаида Юсупова Сумароков Эльстон)!

Voor een discussie over de originele miniatuurtjes van dit Ei, zie Forum Discussion Individual Eggs.(Engelstalig)

*note: De naam Youssoupov wordt op veel verschillende manieren gespeld. Dit zou komen door de vertaling uit het Russisch. Ik vond de naam als volgt geschreven: Iusupov, Joesopov, Joesoepow, Jussupov , Jussupow, Jusupov, Jussupoff, Jusupow, Yossopov, Yousoupoff , Yousoupov , Youssoupov , Youssoupoff, Yusopov , Yussupov en Yusupov!

Felix Yusupov in zijn boek Lost Splendour (1952) schreef zelf zijn naam als "Prince Felix Youssoupoff"!

Update april 2018

Een online publicatie Parmigiani Fleurier And The Yusupov Fabergé Egg Of 1907 bevat werkelijk schitterende afbeeldingen van zoals het Ei er vandaag uit ziet. Hier zijn ze: Alle afbeeldingen courtesy Quill & Pad, klik link voor prachtig grote gedetailleerde afbeeldingen!

1907 Yusupov Egg

1907 Yusupov Egg

1907 Yusupov Egg

Juli 2018. Voor één keer herenigd. Ei en een van de originele miniatuurtjes. Gefotografeerd in Hillwood museum USA, tijdens de tentoonstelling Fabergé Rediscovered, juli 2018 door Nancy, CA.

Yusupov Egg

Eindelijk (dec. 2019) een foto van het klokwerk meganisme van dit schitterende Ei! Courtesy https://gearpatrol.com/2019/12/11/parmigiani-clock-watch-restoration-workshop/#3

Clockwork Yusupov Egg

 

 

volgende Volgend Ei

Previous Egg Terug naar overzicht

 

 

Pagina gewijzigd: December 12, 2019