1914 Nobel Ice Egg/
Nobel IJs Ei

Gift Dr. Emanuel Nobel "aan een vriend"
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: McFerrin Collectie USA
Hoogte: 7 cm. Hoogte klokje: 6 cm

The Nobel Ice Egg
Deze prachtige foto van het Nobel Ice Egg is gepubliceerd in de Wartski katalogus ter gelegenheid van de expositie "Fabergé and the Russian Jewellers", mei 2006. Messrs Wartski gaf mij toestemming deze afbeelding op mijn website te plaatsen, en daarvoor ben ik hen buitengewoon erkentelijk!

The Wartski May 2006 Catalogue
De Wartski mei 2006 katalogus.
Voor de Wartski website, klik hier!

Het Nobel Ice Egg, ook bekend als "Snowflake Egg", is gemaakt van goud, emaille, kristal, platina en diamanten. Het doorschijnend witgeëmailleerde gouden ei is gegraveerd met ijskristalletjes. Dit Ei is gemaakt voor Dr. Emanuel Nobel, neef van Alfred Nobel, stichter van de Nobel Prijs, en in zijn tijd een van de meest vooraanstaande personen in de olie industrie, en daardoor één van Fabergé's meest belangrijke klanten.

Het Nobel Ice Egg heeft geen standaardje, maar ligt op zijn zijde. De verrassing is een hangertje met een klein klokje.

Achtergronden bij dit ei

Ten tijde van maart 1917 bezat Dr. Emanuel Nobel de Nobel Brothers Petroleum Production Company (Branobel), met Nobel Ice Egg50.000 werknemers, die een derde van de Russische ruwe olie produceerde en 40 procent van de geraffineerde olie; ruwweg twee derde van de totale binnenlandse consumptie! Emanuel Nobel was de zoon van Ludvig Nobel, die samen met zijn broers Robert en Alfred de oliemaatschappij Branobel in Baku had opgericht. Baku lag toentertijd in Rusland, in het gebied dat nu Azerbeidzjan is. De broers Ludvig en Robert woonden afwisselend in Baku en in Sint Petersburg van waaruit zij hun onderneming bestuurden en behoorden tot de allerrijksten in Sint Petersburg. Een leuk detail is de naam van hun huis in Baku: "Villa Petroleo". Na de Russische revolutie vluchtte de familie Nobel naar Zweden waar zij oorspronkelijk vandaan kwam. De oliemaatschappij kwam in handen van de Russische staat, maar de familie Nobel bezat veel oliebelangen elders in Europa en is er in geslaagd daar in 1920 een zeer goede verkoopovereenkomst voor af te sluiten. Zij konden hun leven na de revolutie in grote rijkdom hervatten.

Alfred Nobel was de ontdekker van het dynamiet en de grondlegger van de Nobelprijs. Het basiskapitaal voor de prestigieuze Nobelprijs vindt voor een gedeelte zijn oorsprong in het kapitaal dat Alfred Nobel verdiende met de oliemaatschappij Branobel!

Dit Ei is een voorbeeld van het "sneeuwvlokje" thema, ook terug te zien in het 1913 Winter Egg. Dit thema is door Het Huis Fabergé exclusief voor Dr. Nobel in een aantal sierraadjes gebruikt, zo zeer dat dit ontwerp bijna een Nobel handelsmerk was.

In de jaren 1910 -1914 door Dr. Nobel aan een vriend kado gegeven. In 1920 gekocht door A La Vieille Russie in Parijs. 1928 verkocht, samen met 6 Kelch Eieren aan een Amerikaanse koper. Van 1928 tot 1994 in een Amerikaanse privé collectie. 1994 verkocht door Christie's Genève aan een anonieme Russische zakenman, die ook het 1901 Kelch Apple Blossom Egg kocht op dezelfde veiling. 1996 verkocht door Sotheby's, Genève, aan Michael Kroger, Fabergé Boutiques, New York. Juli 1998, privé aangekocht door de Forbes Magazine Collection, New York. Tussen 1998 en 2004 verkocht door de Forbes Magazine Collectie in een privé verkoop aan een verzamelaar die anoniem Nobel Ice Egg, surprisewenst te blijven.

Er is een duidelijk verband tussen het Winter Egg en Pihl's tweede meesterwerk, het Ice Egg, dat gemaakt was voor Dr. Nobel om aan "een vriend" kado te geven. Lange tijd was niet bekend waar het Ei zich bevond, totdat het in 1994 op dook.

Op het eerste gezicht is het Ice Egg tamelijk vlak om te zien, maar schijn bedriegt, want de simpele zilver-parel kleurige matte ondergrond van de schaal van het Ei, is bedekt met afwisselende lagen in transparant en mat wit emaille, elke laag afzonderlijk geschilderd en gegraveerd om op ijskristallen te lijken. Het resultaat is een "ijzige" glans die schittert als een koude winterochtend. Binnenin het Ei bevindt zich een horloge als hangertje, waarvan de wijzerplaat half verborgen wordt door de ijsachtige afwerking van het bergkristallen behuizing.
Rechts Nobel Ice Egg surprise

volgendeVolgend Ei

Previous EggVorig Ei

 

 

Pagina gewijzigd: April 29, 2016