The Duchess of Marlborough Egg/
Uurwerk Ei van de Hertogin van Marlborough

Gekocht door de Hertogin van Marlborough
(Categorie "Other Eggs")
Gemaakt in Sint Petersburg, ca 1902
Eigenaar: The Link of Times-Collection, Rusland
Hoogte: 23,5 cm

Duchess of Marlborough Egg

detail detail

Het Duchess of Marlborough Egg, ook bekend als het "Pink Serpent Egg", is gemaakt van verschillende kleuren goud, rozetgeslepen diamanten, parels en doorschijnend roze en wit emaille. De paars roze achtergrond is geëmailleerd goud, afgezet met kleine pareltjes. De bovenkant van het Ei is gedecoreerd met bloemenslingers in vier kleuren goud. Bovenop het Ei een roodgouden ananas, bezet met rozetgeslepen diamanten. De basis bestaat uit drie panelen, wit geëmailleerd, waarvan het paneel aan de voorzijde voorzien is van het monogram CM. (Consuelo Marlborough).

De cijfers van de klok worden gevormd door diamanten. Een slang, bezet met diamanten, geeft de tijd aan met zijn gouden tong.

Achtergronden bij dit Ei

Dit Ei werd gekocht door de Duchess of Marlborough, geboren als Amerikaanse erfgename Consuelo Vanderbilt, en dochter van George Washington Vanderbilt, ter gelegenheid van het bezoek van de Hertog en Hertogin van Marlborough aan Rusland in 1902. Opvallend is de gelijkenis met het 1895 Blue Serpent Clock Egg, gemaakt voor Maria Feodorovna, (nu in de collectie van wijlen prins Reinier III Monaco) en het is goed mogelijk dat de Hertogin dit Ei heeft gezien toen zij in 1902 een bezoek bracht aan de Dowager Empress.

Dit is het enige Ei dat speciaal voor een Amerikaanse door Fabergé is gemaakt en het is tevens het eerste Fabergé Ei dat door Malcolm Forbes werd gekocht en wel in 1965 op de Parke-Bernet veiling in New York.

In 1926 is dit ei gegeven (!) door de Duchess of Marlborough aan een liefdadigheids veiling in Parijs. Daar is het gekocht door Madame Ganna Walska, een Poolse opera zangeres. In 1965 verkocht aan Malcolm Forbes van de Forbes Magazine Collection. 2004 verkocht door de erven Forbes aan de Vekselberg Foundation/The Link of Times-Collection, Rusland.

 

volgende Volgend Ei

 

Pagina gewijzigd: October 23, 2016