1895 Blue Serpent Clock Egg
1895 Klok Ei met Blauwe Slang

Gift van Alexander III aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Prins Albert II Collectie, Monaco
Hoogte: 18,3 cm

Blue Serpent Clock Egg
Images Courtesy Cleveland Museum of Art

Het "Blue Serpent Clock Egg" is gemaakt van vier kleuren goud, Koninklijk blauw, en doorzichtig wit emaille. Ontworpen in de Sèvres traditie is dit een van de mooiste voorbeelden van Fabergé's gebruik van de "quatre couleur" techniek in goud. De basis waarop het ei rust, bestaat uit drie paneeltjes waarop in vier kleuren goud symbolen voor de kunsten en wetenschappen zijn afgebeeld. Rond het onderstel slingert zich een met diamanten bezette slang omhoog waarvan de kop en de tong de tijd aangeven.

Detail Blue Serpent Clock Egg

Achtergronden bij dit Ei

In 1927 gekocht door Michel Norman van de in Parijs gevestigde Australian Pearl Company, waarschijnlijk van functionarissen van het Kremlin. Tussentijds verkocht door Emanuel Snowman van Wartski in Londen. In 1950 teruggekocht door Wartski, Londen. In 1972 verkocht aan scheepsmagnaat Stavros Niarchos. Het Ei kwam in de Prinselijke collectie van Monaco in 1974 als geschenk aan Prins Reinier ter gelegenheid van zijn zilveren regeringsjubileum, "25 jaar op de Grimaldi troon". Het Blue Serpent Egg werd spoedig een van Prinses Gracia's meest waardevolle bezittingen volgens zijne Koninklijke Hoogheid Prins Albert II, zoon van Prins Reinier en Prinses Gracia. Ze aanbad het en bewaarde het op haar bureau in haar privé kantoor. Na haar tragische dood in 1982 liet Prins Reinier haar persoonlijke vertrekken vergrendelen, daarbij ook het Blue Serpent Egg aan het oog van de buitenwereld onttrekkend.

Overerfd door Prins Albert II in 2005. Op 14 oktober 2008 wordt op de ambassade van Monaco in New York bekend gemaakt dat in oktober 2008 dit Ei voor de allereerste keer in een museum tentoongesteld zal worden! Zie Tentoonstellingen.

Van dit Ei werd algemeen aangenomen dat het het "1887 Ei" was. Recent onderzoek (november 2008) echter heeft uitgewezen dat dit Ei het 1895 Ei is. Lees hierover meer op de Fabergé Research Site, Recent Discoveries, THE FABERGÉ IMPERIAL EASTER EGGS: New Discoveries Revise Timeline. (Engelstalig)

Een bijzonder verhaal over de herontdekking van het het Blue Serpent Clock Egg en hoe dat op een tentoonstelling in Londen kwam, kun je hier lezen:www.fabergeresearch.com.

Blue Serpent Egg Basis
Een Wartski archief photo van het Blue Serpent Egg (hieronder links) vergeleken met een recente illustratie (rechts) in Artistic Luxury: Fabergé, Tiffany, Lalique (2008, 65) toont twee verschillende voorpanelen onder de stilstaande slang die het uur aanwijst, suggererend dat een rotatie van de basis heeft plaatsgevonden. (Bron: Fabergé Research Newsletter, Spring 2009).

Blue Serpent Egg Blue Serpent Egg

Dit Ei lijkt erg veel op het "Duchess of Marlborough Egg" (ca. 1902). Kijk maar!

Eggs compared
Voor de Fabergé Research Newsletter, egg section, is de afbeelding hierboven gemaakt waarin beide Eieren en wijzerplaten worden vergeleken. Thank you Christel!

NB: Niet alle Fabergé wetenschappers zijn het met mijn theorie over het jaar van dit ei eens. Voor hen blijft dit ei het 1887 ei, wellicht totdat de originele nota van het 1887 ei wordt gevonden... Update 2015. En het kan nóg mooier! Het originele Ei uit 1887 is zelfs gevonden!

Voor een verhaal in de Fabergé Research Newsletter, edition Fall 2013, zijn hieronder enkele "voorgangers" op een rijtje gezet die heel goed als inspiratie voor Fabergé gediend kunnen hebben. Kijk zelf maar!

prototypes

 

next1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

volgende Zie ook Forum Photos voor dit Ei tentoongesteld in San Francisco 2009!

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 11, 2019