De vermiste Eieren en miniatuurtjes

missing

Tot maart 2014 was het 1887 Third Imperial Egg vermist. Het Ei werd eigenlijk pas zeer kort daarvoor "ondekt" na een herziening van de Ei-tijdlijn. Zie de pagina van het Ei voor het ongelofelijke verhaal over hoe dit Ei na zoveel jaar in Amerika werd teruggevonden.

En Update October 2015: de vermiste surprise uit het 1892 Diamond Trellis Egg is niet langer vermist! Zie ook hier de Eipagina voor weer een wonderlijk verhaal!

Een overzicht van de vermiste Keizerlijke Paaseieren.

Er zijn nu zeven vermiste Keizerlijke Paaseieren. Het zijn de Eieren voor de jaren 1886, 1888, 1889, 1897, 1902, 1903 and 1909. En ja, ze zijn, of waren, alle zeven van Maria Feodorovna!

Drie van deze vermiste Eieren kennen we van oude foto's, en eentje is min of meer bekend van een tekening die gemaakt is van een weerspiegeling van het Ei in het glas van een vitrine raam.

Ga naar de Eipagina's om te lezen wat er bekend is over deze Eieren. Als je er eentje vindt, schreeuw het uit en laat het de wereld weten! Informeer Wartski in London of ALVR in New York en laat het mij ook weten want ik wil mee vieren!!

1888egg
nesegg
Royal Danish Egg
Alexander III Commemorative Egg

Omdat Wiki een link heeft naar het artikel dat Christel McCanless en ik schreven voor Paul Gilbert van Royal Russia, kan ik zelf ook wel een link daar naartoe maken. Hier is het verhaal, (Engelstalig) met dank aan Paul Gilbert!! Empress Marie Feodorovna's Missing Fabergé Easter Eggs, article by Annemiek Wintraecken and Christel Ludewing McCanless.

* Ei wordt betwist. Zie pagina.

Behalve de vermiste Eieren en hun surprises, zijn er Eieren die we kennen, maar waarvan de surprise vermist is. Een lijst zie je hieronder:

De vermiste surprises (of onderdelen van de surprises)

1885 First Hen Egg - Kroon en robijn ei-hangertje (foto)
1895 Rosebud Egg - Kroon en robijn ei-hangertje (foto)
1896 Alexander III 12 Monogram Egg - Miniaturen AIII (geen afbeelding, alleen beschrijving) - geïdentificeerd 2014
1897 Coronation Egg - Smaragd ei-hangertje in de koets (geen afbeelding, alleen beschrijving)
1899 Madonna Lily Clock Egg - Robijn ei-hangertje (foto, maar niet beschikbaar)
1900 Cockerel Egg - Ei-vormige parel die de bloemenslinger onder de wijzerplaat decoreert. (foto, maar niet beschikbaar)
1902 Clover Leaf Egg - Klavertje vier met vier miniaturen (geïdentificeerd van foto? - 2017)
1907 Love Trophies Egg - Surprise (beschrijving van miniatuur van de Keizerlijke kinderen)
1907 Rose Trellis Egg - Surprise (description diamanten halssnoer met medallion van de troonopvolger) - geïdentificeerd 2017
1914 Catherine the Great Egg - Draagstoel, automaton (zie ook Automatons)

Vijf van deze vermiste surprises zijn kleine onderdeeltjes zoals de robijn, smaragd en parel-hangertjes. Kansen op het terugvinden van deze surprises zijn naar mijn mening nihil omdat deze objekten juwelen waren en als zodanig gedragen zullen zijn. De kans dat nu nog iemand weet dat ze onderdeel waren van een Keizerlijk Paasei is wel heel erg klein.

Hen EggSurprise
Rosebud EggOld photograph

Aan de andere kant, twee van deze surprises waren kronen waarin het hangertje verstopt was, het 1885 First Hen Egg en het 1895 Rosebud Egg (zie hierboven). De kronen zouden best nog kunnen bestaan en dus gevonden kunnen worden...

En dan zijn er de Eieren waarvan de surprise vermist is, maar misschien nog teruggevonden zou kunnen worden. Zoals de vermiste Eieren waren deze surprises enorm waardevol, zelfs in hun tijd, en er lijkt geen reden te zijn waarom die kleine objectjes vernietigd zouden zijn, omgesmolten of zelfs weggegooid. Deze Eieren en hun surprises zijn:

12 Monogram Egg
Clover Leaf Egg
Love Trophies Egg
Rose Trellis Egg
Catherine the Great Egg

1896 Alexander III 12 Monogram Egg - Zes miniatuurportretjes van AIII met 10 saffieren. [3]
1902 Clover Leaf Egg - Klavertje-vier hangertje met vier miniatuurtjes. (En hoewel dit valt onder juwelen is een klavertje vier met vier miniatuurtjes van de Keizerlijke kinderen toch tamelijk duidelijk gedefinieerd en zou daarom gevonden kunnen worden).
1907 Love Trophies Egg - Schildersezel met een miniatuur van de Keizerlijke kinderen.
1907 Rose Trellis Egg - Diamanten halssnoer met medallion van de troonopvolger.
1914 Catherine the Great Egg - Gemechaniseerde draagstoel met Chaterine de Grote. (Zie ook Automatons)

Alle zes surprises hierboven beschreven, en in het geval van de 1907 Rose Trellis Ei, een medaillion van de erfgenaam, kunnen nog steeds ergens zijn. Zou het niet geweldig zijn als deze juweeltjes herenigd konden worden met het Ei waar ze bij hoorden?

Op een ander vlak zijn die surprises die hun Ei nog niet (officieel) hebben gevonden. Een is het Resurrection Egg, dat voor mij de surprise is, of ministens onderdeel van, het 1894 Renaissance Egg. Daarom heb ik dat Ei hier verder niet vermeld.

Een andere surprise, gewoonlijk genoemd samen met het 1897 Mauve Egg met Miniatures, is nog zoekend naar zijn, of haar, Ei! Maar is het "aardbeien-rode miniatuur, werkelijk de surprise van het vermiste Mauve Ei?

4sided miniature
miniatures
Kelch Frame

Boven en onder, van links naar rechts, de drie miniatuurtjes gemerkt vóór 1896, (1997 Stockholm Catalog), 1897 (Mauve Egg Surprise?) and 1902 (Kelch Rocaille Egg)

Miniature Closed
Miniature closed
Closed Miniature

We weten dat Fabergé later een soortgelijk lijstje heeft gemaakt voor het 1902 Kelch Rocaille Egg, maar is het niet vreemd dat Fabergé ook een eerder, soortgelijk lijstje heeft gemaakt, gedateerd vóór 1896, en tóch het ontwerp opnieuw gebruikte voor het 1897 Keizerlijke Ei? [1]

***

[1] Voor het verhaal over het 1897 Mauve Imperial Easter Ei, zie ook de Fabergé Research Newsletter, Summer 2014. De foto's van het vóór 1896 lijstje zijn courtesy Welander-Berggren, Elsebeth, Carl Fabergé: Goldsmith to the Tsar, 1997, 161, Photographs ©Erik Cornelius, Nationalmuseum Stockholm. Mijn diepe dank aan Elsebeth voor de foto van het geopende lijstje, die niet gepubliceerd werd in de 1997 catalogus!

[2] Voor meer over de Olifant surprise voor het 1892 Diamond Trellis Ei, zie ook mijn Fabergé's Imperial Easter Eggs on the 1900 Paris Exposition Universelle - New information on the Eggs!

[3] Het lijkt er sterk op dat nu bekend is wat de surprise uit het Ei was. Zie de Ei-pagina voor meer informatie.

 

De missende standaardjes

Het meest bekende missende standaardje is de standaard voor het 1892 Diamond Trellis Egg. Tot in the 60-er jaren van de vorige eeuw waren het Ei en de standaard bij elkaar, maar helaas is de standaard of basis waarop het Ei rust, tegenwoordig zoek. Nu het Ei en het olifantje herenigd zijn, zou het wel geweldig zijn als ook de standaard werd teruggevonden, toch?

Hieronder een oude foto van het Ei op de originele basis of standaard. Rechts zie je een soort compositie van hoe die standaard er zonder Ei uit zou zien zonder het Ei. Het is een gefröbel van mij om een indruk te geven. We weten niet hoe het derde figuurtje eruit ziet omdat het door het Ei in de linker afbeelding verborgen wordt.

silver stand for the 1892 Diamond Trellis Egg
1892 Diamond Trellis Egg met nu missende standaard. Klik voor een vergroting.
(Image courtesy Sotheby's London 1960 Auctioncatalog)

De ronde bases wordt in Fabergé literatuur beschreven als zijnde van jadeite, maar wordt waarschijnlijk nu, net als het Ei zelf, geidentificeerd als bowenite. De kleine naakte figuurtjes zijn zilveren putti, kleine zilveren engeltjes, de drie zonen van Keizer Alexander en zijn vrouw Marie Feodorovna voorstellende wordt gesuggereerd. Op de foto zijn twee van de drie putti duidelijk zichtbaar.

Hetzelfde geldt hier als voor de vermiste Eieren. De standaard kan heel goed, en is waarschijnlijk ook, nog ergens zijn, waarschijnlijk in gebruik als houder voor iets, een vaasje, een foto, een stuk steen of een ander soort ei.

Mijn emailadres staat onderaan de pagina en ik zal uitermate blij en gelukkig met jullie zijn om de kleine engeltjes en hun ei weer te herenigen!

 

 

Andere standaardjes voor een andere keer, misschien!

 

aw November 2013 and april 30, 2014, 2015, 2016, 2017. (Wordt vervolgd dus)

 

last updated: August 1, 2019