Fabergé in de 21ste eeuw

Fabergé Geschiedenis
Tijdlijn 1918 - 1937
De Familie Fabergé - De Vier Zonen

Fabergé Vandaag (1937 - 2006)
De familie Fabergé Vandaag:
Tatiana, Theo en Sarah Fabergé (vervolg op pagina 2)

Merknaam Fabergé (pagina 2)

Geïnspireerd door Fabergé (pagina 3 en 4)
De Vivian Alexander™ Forbes Collection
Overigen

Vervalsingen (pagina 5)
Vervalsingen, nepperds, namaak, pseudo en Fauxbergé Eieren. Er is natuurlijk verschil tussen het kopen van een op Fabergé geïnspireerd hebbedingetje, of het voor veel geld kopen van iets dat wordt verkocht als Fabergé, maar het niet is. Op deze pagina lees je over vervalsingen. Bedenk dat er nu in deze eeuw, waarschijnlijk meer namaak dan écht Fabergé te koop is, dus koper, weest gewaarschuwd!!

Barbie
Brut by Fabergé
Kerstbal Brillen Fabergé eitje?
Wat dacht je hiervan: Een Barbie pop met een Renaissance Ei jurk, Brut by Fabergé, een Pinecone Kerstbal, Brillen van Fabergé en natuurlijk eitjes! Fabergé in de 21ste eeuw!

In dit hoofdstuk neem ik je mee op ontdekkingsreis in onze moderne tijd. Je leest hoe het de vier zonen van Karl en Augusta Fabergé is vergaan, wat er er met de merknaam Fabergé gebeurd is en ik geef een aantal voorbeelden van werk "geïnspireerd door Fabergé".

De Engelse taal heeft een mooi gezegde "Imitation is the sincerest form of flattering" dat zoveel betekent als "namaak is de meest oprechte vorm van vleierij". Karl Fabergé mag zich gevleid voelen want als er iets nagemaakt wordt is het wel zijn werk. Alle mooie dingen worden gekopieerd dus ook de werken van Fabergé; sommige kopieën zijn prachtig, andere niet. Feit is dat de naam Fabergé leeft in de 21ste eeuw. Maar nu eerst terug in de geschiedenis want zonder het verleden zou er geen heden zijn!

Fabergé Geschiedenis
Tijlijn 1918 - 1937

Voor de jaren voorafgaand aan 1918: zie "Tijdlijn Fabergé en Romanov Rusland" beginnend in het jaar 1613.

1918 - Alle alle bezittingen en materialen in de werkplaatsen worden genationaliseerd. Karl Fabergé, zijn vrouw en twee zonen Eugène en Alexander en veel van de beste arbeidskrachten van het Huis Fabergé ontvluchten Rusland. Agathon blijft achter om nog wat zaken af te werken maar wordt gevangen genomen. Zoon Nicholas was tijdens de revolutie in Engeland en is daar gebleven.

1920 - 24 September: Karl Fabergé overlijdt in Lausanne, Zwitserland. Augusta Fabergé overlijdt op 27 januari 1925. Beiden zijn begraven in Cannes, Frankrijk.

Petr Karl Fabergé The Renaissance Egg Karls graf in Cannes
Karl Fabergé
Het originele Fabergé Renaissance Ei
Het graf van Karl en Augusta Fabergé in Cannes

1921 - Agathon wordt vrijgelaten uit de gevangenis om onder de Sovjets de Romanov juwelen te taxeren en verblijft tot midden twintiger jaren in Rusland. Daarna vlucht hij naar Finland waar hij zich uiteindelijk definitief zal vestigen en een grote en beroemde naam zal worden op het gebied van de filatelie.

1924 - De twee zonen Eugène en Alexander stichten in Parijs de firma "Fabergé et Cie", waar zij de kostbare in omloop zijnde Fabergé werkstukken repareren en restaureren en proberen de beroemde naam Fabergé nieuw leven in te blazen. De vestiging in Parijs is echter niet in staat om hetzelfde niveau te behalen als de vroegere vestigingen van hun vader; door het gebrek aan goede arbeidskrachten, maar ook door de concurrentie van het Franse huis Cartier dat in die dagen aan een enorme opmars bezig is. Tel daarbij op dat door de depressie veel fortuinen van vroegere clientèle verloren waren gegaan, en het is duidelijk dat een nieuw Huis Fabergé gewoon niet haalbaar was.

1937 - In Amerika wordt de naam "Fabergé Inc" geregistreerd door een zakenman die bekend is met het werk van Peter Karl Fabergé. Pas na de tweede wereld oorlog wordt dit ontdekt door Eugène en Alexander Fabergé die in Parijs de firma "Fabergé et Cie" runnen. Eugène en Alexander proberen dit aan te vechten maar hebben niet genoeg geld om dure Amerikaanse advocaten te bekostigen. Uiteindelijk gaan zij akkoord met een schikking. Het Amerikaanse bedrijf wordt later verkocht aan Unilever dat tot begin 2007 eigenaar is van de naam.

De familie Fabergé
De vier zonen van Karl en Augusta Fabergé

Carl Fabergé Augusta Julia Yakobs, Faberge's wife

Augusta and Karl Fabergé hebben niet vier maar vijf zonen gekregen in Sint Petersburg:

   

Family Tree
Stamboom. Klik voor vergroting

Eugène *1874 - †1960 (Paris)
Agathon *1876 - †1951 (Helsinki)
Alexander *1877 - †1952 (Paris)
Nicholai *1881 - †1883 (St. Petersburg)
Nicholas *1884 - †1939 (Londen)
   
   

De vierde zoon, Nicholai overleed op twee-jarige leeftijd. De traditie in Rusland in die tijd wilde dat wanneer er daarna een nieuw kind van het zelfde geslacht geboren werd, het de naam van het overleden kindje kreeg. Omdat de naam Nicholai hen te veel aan het overleden kindje deed terugdenken, werd de nieuwe baby Nicholas genoemd.

Eugène

Samen met zijn broer Alexander, vestigde Eugène zich in 1924 in Parijs. Eugène stierf kinderloos in 1960. Helaas is over deze zoon niets meer bekend.

Karl en Eugene Fabergé
Eugène Fabergé rechts,
samen met zijn vader Karl

Agathon

We weten al dat Agathon zich vestigde in Finland en een autoriteit werd op het gebied van de filatelie. Zijn collectie belastingzegels is wereldberoemd! Agathon's eerste vrouw vestigde zich met haar vijf zonen in Zwitserland waar zij een hotel exploiteerde en later een kippenfarm. Twee van hun vijf zonen, Agathon en Peter, emigreerden naar Brazilië; hun derde zoon Theodore werkte voor zijn ooms in Parijs en later voor een juweliershuis in Genève. Hij stierf in 1971; zijn dochter is de befaamde Fabergé kenner Tatiana, geboren in 1930. De vierde zoon Igor stierf kinderloos in 1982 en de vijfde zoon Rurik stierf ook kinderloos in 1978.

Agathon overleed in Helsinki en ligt daar samen met zijn tweede vrouw Maria en hun zoon Oleg begraven. Zijn grafmonument is gedecoreerd met een Fabergé Ei!

Agathon op jongere leeftijd Agathon Fabergé
Boven Agathon Fabergé.
Onder het grafmonument van Agathon in Helsinki
 Het graf van Agathon

Alexander

Alexander Fabergé had uit zijn eerste huwelijk een zoon die ook Alexander heette. Deze Alexander had een belangrijke carrière als geneticus en stierf kinderloos in 1988. Ook over Alexander is helaas niets meer bekend.

Nicholas Fabergé  
Fabergé zonen
Nicholas Fabergé
 
Links achter (staande) Alexander Fabergé en rechts achter (staande) Eugène Fabergé gefotografeerd in Sint Petersburg

Nicholas

Nicholas Fabergé (zie foto hierboven), de vierde zoon van Karl en Augusta Fabergé, was ten tijde van de Russische Revolutie in Engeland en is daar gebleven. Hij werd in 1906 naar Londen gestuurd om alle verkoop van het Huis Fabergé buiten Rusland te behartigen. Na de Russische Revolutie en de sluiting van het filiaal in Londen, vestigde hij zich als modefotograaf in Londen en trouwde met Marion Tattershall. Het echtpaar had geen kinderen. Uit een relatie met zijn model Dorise Claddish, werd in 1922 een zoon geboren, die door Nicholas werd erkend en als Theo Fabergé werd gedoopt.

eggegg

Fabergé Vandaag

De familie Fabergé Vandaag

Er zijn meer afstammelingen van Karl en Augusta Fabergé vandaag de dag in leven. Helaas heb ik alleen informatie over Tatiana Fabergé en Theo Fabergé. Meer informatie over de familie is zeer welkom! (Email)

Tatiana Fabergé, kleindochter van Agathon, achterkleindochter van Peter Karl Fabergé. Zij woont in Frankrijk en werkt aan de geschiedenis van de familie. Tevens is zij expert op het gebied van Fabergé en is zij co-auteur van verschillende boeken over Fabergé. Op de foto's hieronder links Tatiana met een ei reproductie in Neiman Marcus, Verenigde Staten. Ze bezocht dit bedrijf in 2001 om te onderhandelen over de ei reproducties die het bedrijf voert Op de rechter foto signeert ze reproducties bij het bedrijf Zell Bros. in Portland USA, in december 2005.

Tatiana Fabergé overleed op 13 februari 2020 in haar huis in Geneve, drie weken voor haar 90ste verjaardag.

Tatiana Fabergé
Tatiana Fabergé
Tatiana Fedorovna Fabergé links in 2001 en rechts in december 2005

Lees over Theo, kleinzoon van Peter Karl Fabergé op de volgende pagina. Daar zul je ook Theo's dochter Sarah ontmoeten en verschillende objecten die zij maakten voor de St. Petersburg Collection!

Theo Fabergé and his daughter Sarah
The St. Petersburg Collection

Theo Fabergé en zijn dochter Sarah met Theo's St. Petersburg Collection Peter the Great Egg.

Lees verder op de volgende pagina.

Volgende pagina

 

Pagina gewijzigd: 15-Feb-2020