1904 Ei

Toen eind 2018 in het New Jerusalem Museum nabij Moskou, een ei werd gepresenteerd als het 1904 Imperial Easter Egg, kon ik dat snel verwerpen. Het ei zag er niet uit als Fabergé en ik zag al snel dat tenminste één miniatuurtje niet in orde was. Het miniatuurtje toonde een afbeelding die van een latere datum was dan Pasen 1904 en fouter dan fout bestaat niet. De toenmalige tentoonstelling was getiteld: “Fabergé Style. Excellence Beyond Time” en inderdaad, het ei was voor mij Fabergé style, en niks meer.

Grand Duchess Grand Duchess Christening of Tsarevich Alexei
Afbeeldingen,

Hierboven zie je Grand Duchess Olga links, als afgebeeld op het ei (screencap), in het midden gefotografeerd op de dag dat de kleine Tsarevich Alexei gedoopt werd, 11 (24 N.S) augustus, 1904, en rechts een artikel daarover in The Sketch, gedateerd febr. 28, 1906. Zie ook dit artikel geschreven door Helen Azar.

Dat was het wat mij betreft. Ik heb het aan een paar mensen verteld en verder wilde ik het ei geen attentie geven. .

Echter, dat veranderde toen hetzelfde ei werd gepresenteerd in het befaamde Staats Hermitage Museum in Sint Petersburg, Rusland, als zijnde een Imperial Fabergé Egg. Zoals je weet als je mijn pagina's over "Fabergé in de 21ste eeuw" hebt gelezen, is er niets mis met FAbergé style, zolang het niet wordt gepresenteerd als het echte werk. Zodra dit wel het geval is, dan is dat heel erg verkeerd!

Terijwl ik met deze pagina bezig was, ontving ik een emailtje van Andre Ruzhnikov, geboren Rus en interrnational art dealer, die wij al kennen van: A Fabergé Farrago of Fakes and Impostors.

Hr. Ruzhnikov had uitgebreid onderzoek gedaan naar de tentoonstelling in het Hermitage en op 13 januari 2021 schreef hij daarover een open brief aan de directeur (van het Hermitage Museum): Forgeries In The Hermitage. An Open Letter to Mikhail Piotrovsky. Deze brief werd opgevolgd door een artikel op 22 januari 22, 2021: Forgeries In The Hermitage. ‘Wedding Anniversary Egg.

Aangezien ik op geen enkele wijze kan tippen aan het detective werk van Hr. Ruzhnikov maakte ik kopieën voor mezelf en plaats ik hier de links zodat jullie het zelf kunnen lezen.

Hier is meer om te lezen. Een artikel door Artned: In an Explosive Claim, a Top Art Dealer Says a Hermitage Museum Fabergé Show Is Full of ‘Tawdry Fakes’ From a Single Russian Oligarch’s Collection

En hier is een antwoord van de eigenaar van het ei, met daarop weer het antwoord van Hr. Ruzhnikov: https://www.ruzhnikov.com/response-to-ivanov/

En hier is het Britse The Guardian op 1 februari 2021 met: Russian Fabergé exhibition contains 'at least 20 fakes', expert says - Andre Ruzhnikov accuses director Mikhail Piotrovsky of ‘destroying the authority of the museum’

aw
31 januari 2021

4 februari 2021: Dit ei heeft een surprise. Verrassing!

surprise surprise The 1901 Imperial Egg at the Von Dervis Exhibition in 1902

Links, tentoonstellings catalogus, pagina 50, (courtesy Ruzhnikov.com) en het Keizerlijke 1901 Flower Basket Fabergé Egg gefotografeerd op de 1902 Von Dervis Exhibition in Sant Petersburg.

12 februari 2012: The Hermitage informs. (Het Hermitage museum geeft antwoord)

15 februari: BBC artikel gebaseerd op o.a interviews met Fabergé scholars. Origineel in Russisch: Роковые яйца. История скандальной выставки Фаберже в Эрмитаже и тех, кто за ней стоит.

Hetzelfde artikel in het Engels via Google translate: Fatal eggs. The history of the scandalous exhibition of Faberge in the Hermitage and those behind it.

Wordt vervolgd, ongetwijfeld!

 

 

 

Gecorrigeerd of updated: Februari 15, 2021