De 7 Kelch Eieren

1898 Kelch Egg Kelch 12 Panel Egg Kelch 1900 Pine Cone Egg Kelch 1901 Appleblossom Egg Kelch 1902 Rocaille Egg Kelch 1903 Bonbonnière Egg Klech 1904 Chanticleer Egg
1898 1899 1900 1901 1902 1903 1904

De Kelch Eieren

De Kelch Eieren zijn die eieren die door Alexander Ferdinandovich Kelch (ook soms Kelkh gespeld) aan zijn vrouw Barbara (Varvara) Petrovna zijn gegeven. Ze waren speciaal in zijn opdracht door Fabergé gemaakt.

Varvara (Barbara) Petrovna Bazanova kwam uit een belangrijke zeer invloedrijke familie van handelaren uit Moskou. Haar Grootvader, Ivan Bazanova was de stichter van een aantal bedrijven in Siberië, waaronder een goudmijn, een spoorweg en een scheepvaartmaatschappij, waarvan hij de grootste aandeelhouder was, samen met twee andere partners.

Na haar vaders dood erfden haar moeder Julia en Barbara het familiefortuin. Varvara trouwde in 1982 met Nikolai Ferdinandovich Kelch, zoon van een Edelman uit Sint Petersburg die reeds twee jaar later overleed. Zoals in de tijd in Rusland vaak het gebruik, trouwde Nikolai's broer nog in hetzelfde jaar de jonge rijke weduwe, waarschijnlijk een gelegenheidshuwelijk want in de huwelijkse voorwaarden bleef alles op haar naam staan. Zij kregen twee dochters waarvan er eentje stierf op zestien jarige leeftijd. De andere dochter trouwde een diplomaat en werd in Japan gestationeerd. Terwijl Alexander in Sint Petersburg aan zijn militaire carrière werkte, bleef Barbara in Moskou wonen.

In 1896 kocht het echtpaar een neogotisch landhuis in Sint Petersburg waarin ze na een grandioze verbouwing in 1899 hun intrek namen. Ieder jaar vanaf 1898 tot 1904 bestelde Alexander Kelch een Paasei bij Fabergé voor Barbara. Er wordt aangenomen dat Fabergé al zaken deed met de familie en zijn goud en andere edele metalen uit de mijnen van Barbara's grootvader betrok. Waarschijnlijk waren de Kelch Eieren exclusiever en duurder nog dan de Keizerlijke eieren, gezien enerzijds de zuinigheid van de Romanovs, en anderzijds de enorme vrijgevigheid van de “nouveaux riches”.

Tot 1904 floreerden de Bazanov zaken en nog in hetzelfde jaar kochten de Kelchs een tweede huis in Sint Petersburg. Helaas de desastreus verlopen Russisch-Japanse oorlog werd het begin van de ineenstorting van het Bazonov zakenimperium en één voor één werden de zakelijke belangen en huizen verkocht.

In 1905 scheidden de Kelchs van tafel en bed maar Barbara ging nog tot in 1907 door met het aankopen van juwelen. Toen verhuisde Barbara naar Parijs met meenemen van al haar eigendommen. In 1915 werd de officiële scheiding uitgesproken. Alexander bleef in Rusland wonen en hertouwde maar het leven was hem niet gunstig gezind en uiteindelijk werkte hij na de Russische revolutie als straatverkoper. Barbara had hem wel uitgenodigd naar Parijs te komen, maar hij verkoos in Rusland te blijven. In 1930 werd Alexander gearresteerd en verdween hij onder het Stalin-regime naar Siberië, samen met miljoenen van zijn landgenoten. Hoe het leven Barbara vergaan is, is niet bekend, maar het feit dat zij al in de 1920's haar kostbare Eieren heeft verkocht, spreekt boekdelen.

De Bazanov's grootste bekendheid verwierven zij dankzij de zeven schitterende Paaseieren, allen gemaakt door Michael Perchin, Fabergé's tweede werkmeester. Dat alle zeven Eieren vandaag de dag zich in belangrijke collecties bevinden, is het bewijs van hun buitengewone schoonheid en kwaliteit!

volgendeTerug naar De Eieren

 

Pagina gewijzigd: May 11, 2016