Alexandra Feodorovna's Keizerlijke Paaseieren - Het Winter Paleis Kabinet (The Winter Palace Cabintet)

Alexandra Feodorovna Eggs in Winter Palace
(Photo courtesy Joanna Wrangham - Winter Palace Research - Зимний дворец)

Dankzij Joanna Wrangham's research naar het Winterpaleis is er nu een foto beschikbaar van het kabinetje waarin Keizerin Alexandra Feodorovna haar Fabergé Paaseieren bewaarde, op de foto hierboven, het kastje rechts van de Keizer.

Ik ben echt heel blij met deze foto omdat we al weten hoe in het Alexander Paleis de Eieren werden bewaard (zie pagina) en ik eigenlijk altijd hoopte dat er ook een zelfde soort foto was van het Winterpaleis.

Zoals jullie in het blog kunnen lezen is de datum waarop deze foto werd gemaakt (nog) niet bekend, maar Joanna denkt zelf ca. 1899-1900. Maar aangezien ik heel duidelijk het 1900 Transsiberian Railway Ei in de vitrine zie, (grote witte pijl foto hieronder) moet de foto na Pasen 1900 gemaakt zijn.

Voor mij staan op de bovenste plank in het kastje het 1899 Madonna Lily Clock Egg (kleine witte pijl), zie de witte wijzerplaat en de bloemen bovenop, met misschien het 1896 Ei met Revolving Miniatures op dezelfde plank geheel rechts.

enlargement
(Detail vergroting)

Een inventarisatie gedateerd 1909 is bekend, zie hieronder, waarin beschreven wordt op welke plank welke Eieren zijn geplaatst. Vergeleken met de plaatsing op de vergroting hierboven is het duidelijk dat de Eieren toen anders stonden omdat in de inventaris het 1900 Transsiberian Railway Egg wordt beschreven op de bovenste plank.

Winterpaleis Inventaris 1909

We weten uit inventory of articles belonging to Their Imperial Majesties, samengesteld door Hare Majesteits Inspecteur van de Gebouwen van het Keizerlijke Winter Paleis, N. Dementiev, dat op de 10de april 1909, de volgende tien Keizerlijke Paaseieren aanwezig waren in de Corner showcase between the door leading into the bedroom and the window in the Winter Palace. [1]

Eerste plank van boven:
Trans-siberian Railway Egg Lilies of the Valley Egg 1897 coachClover Leaf Egg Egg with Revolving Miniatures
Tweede plank van boven:
Madonna lily Clock EggPeter the Great EggRosebud EggCoronation EggFlower Basket Egg
Onderste plank:
Rose Trellis Egg

Alexandra Feodorovna ontving in totaal 20 Keizerlijke Paaseieren, beginnend in 1895 met het Rosebud Egg en eindigend in 1916 met het Steel Military Egg. Hieronder zie je alle twintig Eieren.

Rosebud Egg
Egg with Revolving Miniatures
Coronation Egg
Lilies of the Valley Egg
Madonna lily Clock Egg
1895
1896
1897
1898
1899
Trans-siberian Railway Egg
Flower Basket Egg
Clover Leaf Egg
Peter the Great Egg
Moscow Kremlin Egg
1900
1901
1902
1903
1906
Rose Trellis Egg
Alexander Palece Egg
Standart Egg
Colonnade Egg
15th Anniversary Egg
1907
1908
1909
1910
1911
Tsarevich Egg
Tercentenairy Egg
Mosaic Egg
Red Cross Tryptich Egg
Steel Military Egg
1912
1913
1914
1915
1916

[1] Fabergé, Proler and Skurlov, The Fabergé Imperial Easter Eggs, 1997, appendix 3, page 253.

Update januari 2020

Een veel betere foto is door Joanna Wrangham gepost op haar Winter Palace blog, waarop familieleden Grand Duchess Xenia (zus van Nicholas II) en Grand Duchess Victoria Melita of Saxe-Coburg and Gotha (toenmalige echtgenote van de broer van de Keizerin Grand Duke of Hesse Ernest Louis) tijdens een bezoek vroeg in 1901 te zien zijn. Voor meer foto's en details over dit bezoek, zie Joanna's Winter Palace Research blog. (Engelstalig).

Winter Palace Fabergé Eggs
(Courtesy Joanna Wrangham Winter Palace Research)

Op de bovenste plank van de vitrine is nu goed te zien dat het meest rechts Ei, het 1896 Egg with Revolving Miniaturesis, en dat tussen de twee Eieren op de bovenste plank, het beroemde mandje met Lelietjes van Dalen (1896 Imperial Lilies of the Valley basket) zichtbaar is.

Dit mandje maakt deel uit van de collectie van de Matilda Geddings Gray Foundation, en is, tezamen met haar drie Keizerlijke Paaseieren, langdurig uitgeleend aan het New York Met Museum.

Met dank aan Salvador Saldaña voor het geven van de link!

---

back Alexandra Feodorovna's Keizerlijke Paaseieren - The Maple Room Corner Cabinet

Next Empress Marie Feodorovna's Imperial Easter Eggs

Go to Joanna's blog, Winter Palace Research - Зимний дворец - great source for everything about the Winter Palace.


AW - Pagina gemaakt 7 maart 2018

Page updated: Januari 2, 2021