1896 Egg with Revolving Miniatures
1896 Ei met Roterende Miniatuurtjes

De Miniatuurtjes

De miniatuurtjes, "view 3" en "view 9" (3 en 9 hieronder), zijn tot augustus 2016 altijd verkeerd geïdentificeerd als Old Grand Ducal Palace, Damstadt en Palace Church, Coburg. Het was Dr. Markus Miller, director van het Museum Schloss Fasanerie, in relatie tot zijn onderzoek voor de tentoonstelling Fabergé – Geschenke der Zarenfamilie die de fout ontdekte. [1]

1896 miniatures
(Fabergé
, Virginia Museum of Fine Arts, 1995, 56, 57)

Omdat ik dol ben op Fabergé's Ei miniatuurtjes en omdat ik het niet kon uitstaan dat ik zelf deze fout niet heb gevonden, speciaal omdat ik bij drie andere Fabergé Eieren met miniaturen wél de fouten heb ontdekt [2], begon ik een zoektocht op internet en ik zou niet rusten voordat ik de gebouwen op "view 9" gevonden had! En jawel, hier is het resultaat!

Identificatie van de miniatuurtjes als afgebeeld in Fabergé, Virginia Museum of Fine Arts, 1995, 56, 57:

View 1 Neues Palais, Darmstadt, DE
View 2 Jagdschloss Kranichstein, Hesse, DE
View 3 Veste Coburg, Coburg, DE
View 4 Schloss Rosenau, Coburg, DE
View 5 Alexander Palace, Tsarskoye Selo, RU
View 6 Anichkov Palace, St. Petersburg, RU
View 7 Winter Palace, St. Petersburg, RU
View 8 Wolfsgarten, Hesse, DE
View 9 Cathcart House and Congregational Church, Harrogate, UK
View 10 Windsor Palace, UK
View 11 Balmoral, Scotland, UK
View 12 Osborne House, Isle of Wight, UK

Het huis en de kerk op miniatuur 9 bevinden zich in het Verenigd Koningkrijk, in Harrogate. Het is een interessant verhaal hoe dit toch tamelijk simpele huis een plek heeft gekregen op een van Fabergé's miniatuurtjes en daarom vertel ik dat verhaal hier.

Princess Alix 1894
Prinses Alix - Alix of Hesse and by Rhine
Bron Photo

Voor mij begon de tocht naar Harrogate met het vinden van bovenstaande gesigneerde foto van de aanstaande Keizerin. De opdracht luidt "Alix Princess of Hesse Harrogate 1894".

Het is een welbekende foto want deze foto is gemaakt in Coburg, Duitsland, op die april dag in 1894 waarop Princess Alix en Tsarevich Nicholas hun verloving bekend maakten. De opdracht is in de prinses haar handschrift dus blijkbaar reisde zij datzelfde jaar naar Harrogate waar ze de gesigneerde foto aan iemand kado deed, en hier komt het miniatuur om de hoek!

Het was namelijk in Cathcart House, een pension aan Prospect Place, West Park, het huis links op het miniatuur en de photo hieronder, waar prinses Alix zou verblijven onder de naam van Baroness Startenburg [3] toen zij in mei 1894 met haar lady-in-waiting, Gretchen von Fabrice, naar Harrogate reisde om te kuren in de toentertijd beroemde baden en om daar een behandeling te ondergaan voor haar aandoening sciatica [4].

1896 househouse and church
Boven, de miniatuur en rechts, Cathcart House en de West Park United Reformed Church in Harrogate, UK, gevonden op het web in augustus 2016. Het huis lijkt, met uitzondering van een toegevogde bovenste verdieping, maar weinig veranderd en is nog steeds heel duidelijk herkenbaar! (Foto's boven en onder met dank aan Docbrown's Travel Pictures)

plate
Text: Cathcart House
Built shortly after 1860, Carthcart House was soon established by the Allen Family as one of Harrogate's leading boarding houses. Princess Alix of Hesse, who became Czarina in 1894, stayed here, and until her murder in 1917 by the Bolsheviks, acted as Godmother to the owners' twin children. In 1911 a tea-party here was attended by Empress Marie of Russia; Queen Alexandra, former Empress of India; King Manuel of Spain; Prince Christopher of Greece; Princess Victoria and the Grand Duchess George of Russia. A.A. Thomson's novel of life in pre-1914 Harrogate, "The Exquisite Burden" features Cathcart House, where it is disguised as "Mexborough Hall".
Sanctuary Housing Sssocialtion 2007

Het pension werd gedreven door de Allen familie en Mevrouw Allen had juist een tweeling gebaard, een meisje en een jongen. Voor Alix was dit een goed teken voor haar aanstaande huwelijk met de Tsarevich en ze vroeg of ze peetmoeder van de tweeling mocht worden en of het meisje Alix naar haarzelf en de jongen Nicholas naar de Tsarevich genoemd konden worden. De prinses woonde de doop van de tweeling bij en tekende de doopaktes.

Tot de doopgeschenken behoorden een paar gouden manchetknopen met het wapen van de prinses voor het jongetje en een klein goud geëmalleerd hartvormig hangertje met een parel in het midden voor het meisje van Hare Hoogheid de Groothertogin. Barones Fabrice gaf een fijn gouden kettinkje om het hangertje aan te hangen. De burgemeester gaf een zilveren rammelaar aan beide babies, terwijl de Heer John Robinson een zilveren beker met lepel ten geschenke gaf. De heer en Mevrouw Allen (grootvader en grootmoeder) gaven elk kind een zilveren servetring. De meeste van deze geschenken werden geleverd door Miss Anderson, the Arcade. De heer Baxter, uit Northallerton gaf de jongen een gouden horloge [5].

De band tussen de Allen familie en de prinses, later de Russische Tsarina Alexandra Feodorovna, moet sterk geweest zijn omdat in 1910 ter gelegenheid van het Heilig Vormsel aan Nicholas Allen door zijn peetmoeder de Russische Keizerin een paar gouden Fabergé manchetknopen ten geschenke gegeven werden.

cufflinks
Copyright Harrogate Museums and Arts, Harrogate Borough Council
Klik voor de afbeelding van de manchetknopen en een History of the
World artikel van British Museum, BBC: Fabergé cufflinks - a Czarina's gift.

De manchetknopen zowel als de doopgeschenken zijn te zien in de Pomp Room Museum in Harrogate.

[1] Fabergé Research Newsletter Summer 2016
[2] Miniatures van het1890 Danish Palaces Egg, the 1893 Caucasus Egg, and the1898 Pelican Egg
[3] Rootsweb Harrogate - Princess Alix of Hesse and the ALLEN family of Cathcart House - 1894- Retrieved September 4, 2016 - Link no longer valid
[4] The life and Tragedy of Alexandra Feodorovna Empress of Russia - A biograpy by Baroness Sophie Buxhoeveden - Chapter III, Engagement 1894 - Retrieved September 4, 2016
[5] Fabergé Cufflinks - a Czarina's gift - Retrieved September 4, 2016

Veel meer informatie over het bezoek van de princes aan Harrocate kun je hier vinden op the Alexanderpalace Forum, en nog veel, veel meer, hier op Rootsweb Harrogate!(Beide Engelstalig) link niet langer werkzaam!

Update 13 september 2016

Toen ik probeerde met iemand in Harrogate in contact te komen om deze ontdekking mee te kunnen delen, had ik het grote genoegen om de heer Malcolm Neesam online te ontmoeten. Hr. Neesam is de historicus van Harrogate en speciaal geinteresseerd in de Russische connectie met de stad. Hij was het die de bovenstaande tekstbord en de andere tekstborden in Harrogate schreef.

De heer Neesam bevestigde dat: het onderwerp van de miniatuur is niet de United Reformed Methodist Church (toentertijd bekend als Congregational Church) maar het huis aan de linker zijde. Dit was Cathcart House, een exclusief pension, waarvan de eigenaren, de Allen familie, in staat waren om al hun aandacht aan Prinses Alix te geven tijdens haar bezoeken. Zij konden ook privacy garanderen die de prinses in een groot hotel niet zou hebben. De kerk is niet de kerk waar Prinses Alix de doopplechtigheid voor de kinderen van haar gastvrouw en gastheer bijwoonde. Die plechtigheid vond plaats in St. Peter's Church.

De heer Neesam was zo vriendelijk mij enige recente foto's te sturen en ik ben hem dankbaar voor zijn toestemming om deze foto's hier op deze pagina te mogen laten zien.

Cathcart House  Cathcart House and Church  St. Pete's
Van links naar rechts: 2016 Cathcart House, Cathcart House en United Reformed Methodist Church, en St. Peter's Church. Foto's met dank aan Malcolm Neesam.

Hr. Neesam vertelde mij ook nog over een andere Russische connectie met de stad:

Harrogate had ook een sterke band met een nichtje van de Tsaar, Hare Koninklijke Hoogheid Marie Georgievna Romanova, Groot Hertogin George van Rusland, die voor de eerste keer Harrogate bezocht in 1910, op voorspraak van de Tsarina en die net als Prinses Alix verbleef in Cathcart House. Gestrand in Harrogate op 4 augustus 1914 (de dag dat de eerste Wereldoorlog uitbrak) opende de Groot Hertogin verschillende militaire ziekenhuizen voor de gewonde soldaten, die zij bleef managen tot 1919 - een waarlijk zeer opmerkelijke daad van menselijkheid.

Het zeer ontroerende verhaal uit 2014 over de Groot Hertogin en haar Tommies (Engelse soldaten) is hier te vinden: the "Grand Duchess and her Tommies"! (Engelstalig)

---

Update 14 october 2016

En nu de hamvraag: Waarom heeft het zolang geduurd voordat alle miniatuurtjes correct geïdentificeerd waren?

Een mogelijke verklaring kan de brief bij het Ei zijn in de archieven van Mw. Pratt. (Met dank aan Barry Shifman en zijn team, Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, Virginia, US.)

Lillian Thomas Pratt Personal Papers (SC-07). VMFA Archives, Richmond, Virginia.
Lillian Thomas Pratt Personal Papers (SC-07). VMFA Archives, Richmond, Virginia. 
(Klik voor vergroting)

Zoals je kunt lezen kende Armand Hammer zijn Eitjes, maar het interessante hier is het kleine briefje dat aan de grotere brief geniet zit:

small note
Lillian Thomas Pratt Personal Papers (SC-07). VMFA Archives, Richmond, Virginia. 

Klaarblijkelijk is Koningin Mary (1867 - 1953), vrouw van Koning George V van het Verenigd Koningkrijk, op enig moment gevraagd om aan de hand van foto's de gebouwen op de miniatuurtjes te identificeren. Omdat haar man een directe neef van zowel de Tsaar als de Tsarina was, was Koningin Mary de expert bij uitstek!

Tja, en wie zou het durven het woord van een Koningin te betwijfelen ?!

(Update 2018: Na vergelijking van het handschrift op de fotos met dat van Koningin Mary is het duidelijk dat het niet het handschrift van de Koningin is.)

Postscript Hammer notes. (April 2017) Natuurlijk durven wij tegenwoordig best te twijfelen aan een koningin, en het VMFA heeft in zijn archiven nu de foto's gevonden waarnaar gerefereerd wordt op het kleine getiepte briefje. Na vergelijking van het handschrift op de foto's en het handschrijft van Koningin Mary waarvan gedeeltes online staan, is gebleken dat hoewel de handschriften op elkaar lijken, ze niet hetzelfde zijn!

Update February 5, 2017. Correctie VMFA article.

VMFA heeft een artikel geschreven over de nieuwe identificatie van de miniatuurtjes, maar helaas staat daarin een fout. Ze schrijven dat Cathcart House zou zijn geidentificeerd door een vroege foto van haar staande voor het huis...

Dit is duidelijk niet het geval zoals je hierboven kunt lezen. Zo'n foto bestaat niet. T

De bedoelde foto is een foto van Princes Alix die gemaakt is in Coburg op de dag van haar verloving met de Tsesarevich (zie boven). Voor wie het hele artikel wil lezen, klik hier voor bladzijde 1 en hier voor bladzijde 2!

Update February 9, 2017

Dankzij Elizabeth Jane Timms weet ik nu de originele bron van de foto van prinses Alix die hierboven gepost is. Veilinghuis Bonhams heeft de foto (zie ook hieronder) aangeboden in haar Russian Sales op 1 juni 2006 als lot 163.

Princess Alex 1894
Princess Alix of Hesse Harrogate 1894 (Courtesy Bonhams)

Lot notes:

Alix, Princess of Hesse (1872-1918), later Alexandra-Feodorovna, last Empress of Russia
A photograph of the Princess, mounted on photographer's card ('J. Russell & Sons, Portman Sq., London') signed at the bottom in pen 'Alix Princess of Hesse. Harrogate. 1894.' 15.8 x 11 cm. (6 ¼ x 4 3/8 in.)

Staying under the name 'Baroness Starckenburg', at the time of the photograph Alix was visiting Cathcart House, a spa in Yorkshire where she received treatment for sciatica and enjoyed a degree of privacy following the flurry of public interest in her engagement to the Tsarevich Nicholas earlier that year.

En bestaat er toeval?! Precies op deze zelfde dag lees ik in de Antique Trade Gazette de aankondiging van de veiling van geschenken van de Keizerin aan haar petekinderen in Yorkshire, Alix en Nicholas Allen.

Onder, met dank aan Antique Trade Gazette, een foto van de gehele originele geschenkset, inclusief (onderste rij, tweede van rechts) de manchetknopen die je hierboven ook kunt zien en die nu bewaard worden in het Royal Pump Room Museum, ten geschenke gegeven door de zoon van Nicholas, Michael Allen. Meer (kleuren) foto's van de geschenken op de Antique Trade Gazette website!

Bulstrodes Alix and Nicky gifts

Courtesy Antique Trade Gazette - Originele foto van o.a. de twee Fabergé besteksetjes die werden gestuurd door Keizerin Alexandra Feodorovna, de laatste Keizerin van Ruland, aan de tweeling Nicholas en Alix uit Harrogate, namens hun peetmoeder, deel uitmakend van het lot, geschatte waarde, £8000-10,000 at Bulstrodes op 2 maart 2017.

Harrogate

Courtesy Antique Trade Gazette - Prinses Alix, later de laatste keizerin van Rusland, geportretteerd in Coburg, Duitsland. Deze foto hoort bij de Fabergé bestekset, lot geschat op £8000-10,000 bij Bulstrodes of Christchurch op maart 2, 2017. [foto verbeterd door aw).

Wat een buitengewoon einde aan dit speciale verhaal over een miniatuurtje op een Fabergé Ei, meer dan 120 jaar geleden gemaakt (1896) en pas vorig jaar juist geïdentificeerd, en hoe het verhaal nu voortleeft in het Harrogate Pump Museum, en waar ook ter wereld de komende veiling de geschenken van de Keizerin heen zal brengen!

Update 6 maart 2017. En de geveilde geschenken aan Alix Allen, plus de papieren en door Carl Fabergé handgeschreven brieven gaan ook naar het Harrogate Pump House Museum, waar ze zullen worden tentoongesteld samen met de manchetknopen en andere geschenken aan Nicholas Allen, die het museum al in bezit had. (Bron)

Eind goed, al goed!

Update april 2017

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een beschrijving van de twaalf miniatuurtjes en hun historische betekenis voor de jonge Keizerin, alsjeblieft: (Engelstalig) - Personal Messages on the Zehngraf Miniatures: 1896 Egg with Revolving Miniatures - By DeeAnn Hoff, Independent Researcher - Courtesy Fabergé Research Newsletter.

En hoe leuk, Joanna Wrangham vond wat de originele bron moet zijn geweest voor het miniatuurtje door Zehngraf. Heel duidelijk zijn op de postkaart drie kleine figuurtjes te zien die op het miniatuurtje op pratisch dezelfde plek op de brug bij het, in die dagen roodgekleurde, Winter Paleis zitten. Johannes Zehngraf heeft wel het hek rechts op de kaart weggelaten en een ventilatie toren op het dak, gebouwd in 1895 toegevoegd. Zie voor dit verhaal en mooie vergrotingen van de afbeeldingen, het blog van Joanna Wrangham - Winter Palace Research Blog.

Winter Palace Miniature

 

Annemiek Wintraecken
5 september en 14 oktober 2016, 2017 etc.

 

Previous Egg Terug naar 1896 Egg with Revolving Miniatures

 

Page updated: January 7, 2019 (Correctie datum veiling)