Early Exhibitions - San Diego (US) and Moskou (Rusland) - 1989 - 1990

Fabergé: The Imperial Eggs - Фаберже: Императорские яйца

San Diego Museum of Art - 22 oktober 1989 tot 7 januari 1990
Armory Museum, State Museums of the Moscow Kremlin - 30 januari tot 15 maart 1990

Poster of 1989 San Diego Fabergé Exhibition
Gesigneerde Poster van de Tentoonstelling - Privé Collectie Auteur

Dertig jaar geleden, in 1989, gebeurde er "een wonder" in San Diego (USA) toen de grootste tentoonstelling van Keizerlijke Paaseiren ooit, werd georganiseerd in het San Diego Museum of Art en bovendien toestemming kreeg van de toenmalige Sovjet autoriteiten door te reizen naar Moskou om daar als eerste buitenlandse tentoonstelling ooit binnen de muren van het Kremlin te worden geëxposeerd.

Het wonder was de overeenkomst die toestemming gaf dat Fabergé's Keizerlijke Paaseieren uit de collectie van het Armory Museum in Moskou mochten worden tentoongesteld samen met de Forbes Magazine Collection in San Diego, alsmede de daaruit voortvloeiende organizatie. De Forbes Magazine Collection, in de persoon van Malcolm Forbes, was eigenaar van het grootste aantal Fabergé Eieren in het Westen.

Maureen O'Connor, toentertijd burgermeester van San Diego, was het San Diego Art Festival; Treasures of the Soviet Union, aan het organiseren, om kulturele handel met Rusland te stimuleren en in de woorden van Timothy Adams, kunsthistoricus, inwoner van San Diego en deelnemer aan de tentoonstelling:

"Ze overtuigde het Bolshoi Balet om mee te doen, een Russisch mannenkoor uit Moskou, de Boris Godunov Opera en tenslotte als middelpunt van het festival, de Fabergé Ei-tentoonstelling. Een miljoen bezoekers kwam naar San Diego in de maanden dat de expositie open was.

Ze kreeg het voor elkaar om de Russen en Malcolm Forbes samen aan een tafel tegen elkaar op te laten bieden hoeveel Eieren ze zouden uitlenen. Toen de Russen een Ei boden, keek ze naar Forbes om hem er ook een te laten bieden. Dit ging zo heen en weer. Het laatste Ei was het Rosebud Ei dat door Forbes geboden werd. De Russen echter zeiden, wacht eens even... dat is een akelig klein Eitje... Forbes lachte en zie ok, ik zal er nog eentje bij doen ter compensatie. Toen ging O'Connor naar de Royal Collection in London en overtuigde hen en musea in de USA, om hun Paaseieren af te vaardigen. Uiteindelijk had ze de grootste Fabergé Ei tentoonstelling ooit geregeld."

De Royal Collection in het Verenigd Koninkrijk stuurde haar twee Keizerlijke Paaseieren. Twee, omdat het pas op precies deze tentoonstelling was dat het 1901 Basket of Flowers Egg werd herkend door George W. Terrell, Jr. in een foto van de 1902 Von Dervis Expostie, die door de Russische deelnemers werd getoond.

San Diego 1989
Ruslands Irina Rodimtseva, Director, State Museums of the Moscow Kremlin, aan het onderhandelen over het aantal Eieren voor de tentoonstelling. Rusland had zojuist haar zevende Ei-deelnemer toegezegd. (Personal Collection Timothy Adams)

De foto hierboven is gemaakt in de New York City woning van Malcolm Forbes. In haar latere leven vertelde Irina met veel plezier dat zij in dezelfde kamer was geweest waar ook Elizabeth Taylor eens verbleef (Elizabeth Taylor was ooit de vriendin van Malclolm Forbes). Nadat de deal was gesloten werd er door iedereen getoast met vodka in een Fabergé vodka set uit de Forbes Magazin Collection! [1]

People standing in line, San Diego 1989
Mensen in de rij om de Tentoonstelling in San Diego te bezoeken (Photo Timothy Adams)

Niet minder dan 24* Keizerlijke Paaseiren waren bijeen voor deze tentoonstelling. Een aantal dat nooit tevoren en ook nooit meer daarna is geëvenaard sinds de val het het Russische Keizerrijk. Malcolm Forbes leende 8 Keizerlijke Eieren, het Kremlin 8, the Matilda Geddings Gray Foundation haar 3 Eieren, de Royal Collection of Queen Elizabeth II leende er 2, en twee Eieren uit privé verzamelingen vonden ook hun weg naar de expositie.

*Toentertijd werd gedacht dat er 27 Keizerlijke Paaseieren aanwezig waren. Later wetenschappelijk inzicht "degradeerde" drie van deze eieren tot niet-Keizerlijke status. Het 1900 Kelch Pine Cone Egg was aanwezig als enig "ander Ei" omdat het in het bezit was van Mrs. Joan Kroc, inwoner van San Diego, supporter en mega sponsor van de tentoonstelling.

Danish Palaces EggMemory of Azov Egg Caucasus Egg Renaissance Egg Rosebud Egg Coronation EggLilies of the Valley EggMadonna lily Clock Egg
Pansy Egg
Cuckoo Clock Egg Trans-siberian Railway Egg Love Trophies Egg Alexander Palece Egg Standart Egg Alexander III Equestrian Egg Colonnade EggBay Tree Egg 15th Anniversary Egg Napoleonic Egg Tercentenairy EggMosaic EggRed Cross Tryptich Egg Order of St. George Egg Steel Military Egg

De 24 Keizerlijke Eieren en hieronder de vier niet-keizerlijke eieren, waarvan vandaag de dag het Resurrection Egg wordt beschouwd als surprise van het 1894 Renaissance Egg, het Blue Enamel Ribbed Egg en het Spring Flowers Egg niet langer beschouwd worden als Keizerlijk en het 1900 Pine Cone Egg nu geïdentificeerd is als Kelch Ei.

Resurrection EggBlue Enamel Ribbed EggSpringflowers EggPine Cone Egg

Na de tentoonstelling in de Verenigde staten reisden alle Eieren, behalve vier Keizerlijke, (het 1890 Danish Palaces Egg, het 1893 Caucasus Egg, het 1899 Pansy Egg, en het 1907 Cradle with Garlands Egg) naar Moskou waar ze werden verenigd met de twee Eieren die het Kremlin niet hadden verlaten. Zo werden in het Kremlin 26 Eieren tentoongesteld, waarvan 22 de Keizerlijke status hadden.

 Clover Leaf Egg Moscow Kremlin Egg
De twee Russische Eieren die niet afreisden naar San Diego

Malcolm Forbes had toestemming gegeven zijn Fabergé Paaseieren naar Moskou te laten gaan, op één voorwaarde, dat ze zouden reizen in zijn eigen vliegtuig, "the Capitalist Tool" en zo gebeurde het. Kort daarna, helaas, terwijl zijn Paaseieren nog in Moskou waren, overleed Malcolm Forbes plotseling op 70-jarige leeftijd. [2]

Achter de Schermen

Achter de schermen werkten vele mensen om deze happening mogelijk te maken. Velen van over de hele wereld hielpen op een of andere manier om de droom van een expositie op deze schaal uit te laten komen. Ook de Russen geloofden in de droom van kunst en schoonheid. Zij zonden een team, waaronder de drie Irina's; Irina Rodimtseva, Irina Polinina (Hoofd van het USSR Diamond Fund, State Museums of the Moscow Kremlin en coordinator van de expositie) en Irina Mikheyeva (Departement van Buitenlandse Betrekkingen, USSR Ministry of Culture) zonder wie dit hele event nooit zou hebben plaats gevonden.

Irina Polynina inspecting Imperial Eggs, San Diego 1989

Boven. Irina Polinina met de Keizerlijke Paaseieren in de kluis van het San Diego Museum of Art. Op de onderste plank kun je een paar van de metalen transport koffers zien waarin de Paaseieren vervoerd werden naar de tentoonstelling en terug.

Een grappig verhaal wordt verteld door George W. Terrell, Jr., die Eieren begeleidde op een vlucht van New York naar San Diego. George reisde samen met Margaret Kelly Trombly, toentertijd curator van de Forbes Magazine Collection, en samen vervoerden ze drie Paaseieren in hun transportkoffers. De Eieren hadden hun eigen tickets en stoelen in het vliegtuig! Margaret en George bewaakten de koffers en wilden niemand vertellen wat er in zat. Zo hoorden ze rondom hen gespeculeer dat ze waarschijnlijk een orgaan-transplantatie team waren. [1]

Tim Adams holding the 1913 Tercentenary Egg Irina Polinyna and Tim Adams, San Diego 1989
Timothy Adams met het 1903 Romanov Tercentenary Egg, en met Irina Polinina die het 1901 Madonna Lily Egg inspecteert. Hier zie je ze bij het voorbereiden van het transport van de Eieren naar Mokou. (Foto's Timothy Adams)

Margaret Kelly inspecting the Rosebud Egg
Margaret Kelly Trombly, curator van de Forbes Magazine Collection, inspecteert het Rosebud Egg (Foto Courtesy George W. Terrell, Jr.)

George W. Terrell, jr. and Mr  and Mrs K. Snowman Kenneth Snowman and Timothy Adams
George W. Terrell, Jr. met Sallie en A. Kenneth Snowman van Wartski, de doyen van Fabergé experts, en rechts, Kenneth Snowman met Timothy Adams tijdens de feestelijke avond voor de opening van de tentoonstelling. (Foto's Timothy Adams)

Christel McCanless and Malcolm Forbes at the Exhibition in 1989
Christel Ludewig McCanless en Malcolm Forbes op de Tentoonstelling.
(Foto George W. Terrell, Jr.)

San Diego 1989 Lily of the Valley Cake San Diego Exhibition 1989
Enorme Lilies of the Valley Egg Taart - San Diego Tentoonstelling Zaal
(Foto's George W. Terrell, Jr. en Timothy Adams)

San Diego Mayor and Malcolm Forbes in Moscow
San Diego Burgemeester Maureen O'Connor en Malcolm Forbes in Moskou
(Foto Courtesy George W. Terrell, Jr.)

GWTjr and the two Irinas
Irina Rodimtseva, George W. Terrell, Jr., en Irina Polinina in Moskou
(Foto Courtesy George W. Terrell, Jr.)

Vriendschappen voor het leven ontstonden tussen de Russische deelnemers en hun westerse collega's, van wie velen naar Moskou reisden om de Eieren te volgen naar het Kremlin-deel van de Tentoonstelling.

Irina and George
Levenslange vriendschap, Irina Polinina en George W. Terrell, Jr. in Moscow, 2016
(Foto Courtesy George W. Terrell, Jr.)

Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat er ooit nog eens zoveel Fabergé Eieren samen te zien zal zijn. De waarde van deze Eieren is de laatste decennia de hoogte in gevlogen en geen enkele verzekeringsfirma zal waarschijnlijk de premie kunnen of willen opbrengen voor een evenement van deze grootte.

Ten laatste, in die dagen, 1989 - 1990, was er nog geen email of internet beschikbaar voor de gewone mensen. Email werd pas midden jaren 90 publiek toegankelijk. Dat maakt het organiseren van een tentoonstelling van deze omvang zelfs nog meer bijzonder!

Noten

Alle foto's op deze pagina van de tentoonstelling zijn uit de persoonlijke collecties van Timothy Adams en George W. Terrell, Jr.
De gesigneerde poster van de tentoonstelling is een gift aan de auteur van George W. Terrell, Jr.

[1] Timothy Adams en George W. Terrell, Jr. - persoonlijke email communicatie, januari 2019 en eerder.

[2] Toby Faber, One Man's Masterpieces and the End of an Empire - Fabergé's Eggs, 2008, 248.

[3] Fabergé: The Imperial Eggs, Exhibition Catalog, San Diego Museum of Art and Armory Museum, State Museums of the Moscow Kremlin, Prestel-Verlag, Munich 1989. English edition.

Internet Bronnen (Engelstalig)

Not Imperial, but Still Fabergé: https://www.nytimes.com/1989/05/28/arts/antiques-not-imperial-but-still-faberge.html (Bezocht januari 2019)

The Egg Women - Mayor O'Connor, Joan Kroc, Helen Copley, and the Faberge eggs: https://www.sandiegoreader.com/news/1989/jun/01/faberge/# (Bezocht januari 2019)

 

Annemiek Wintraecken
January 2019

 

 

back Vroege Tentoonstellingen

Page updated/corrected: February 2, 2019